Τα δίνουν όλα…

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει ενδοιασμούς να κάνει τα «απαραίτητα», προκειμένου να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία στο Eurogroup του Ιανουαρίου

Την Πέμπτη εγκρίθηκε η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων χωρίς παρατράγουδα και μάλιστα με πρόβλεψη για (φορολογικό και όχι αναπτυξιακό) υπερπλεόνασμα σχεδόν 2 δισ. ευρώ!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Την θετική εισήγηση από τους θεσμούς σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση από την ελληνική κυβέρνηση προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών ακολούθησε το «πράσινο φως» του ESM  για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο, σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για το υπόλοιπο ποσό της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM που εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σε σχετικό του μήνυμα μέσω e-mail: «Αυτά τα καλά νέα αποτελούν επακόλουθο της θετικής αξιολόγησης της προόδου στην Ελλάδα κατά την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

 

Συμφωνούν στα βασικά…

Όσον αφορά τώρα το χθεσινό (Παρασκευή) ραντεβού της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών συμφωνούν με τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και ειδικότερα πως το 2017 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 θα υπάρξει πρωτογενές ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό ανέφεραν στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των πιστωτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018 είναι έγκυρο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές». Όπως είναι φυσικό, καμία από τις δύο πλευρές δεν αναφέρεται στην πηγή του πλεονάσματος, που δεν είναι άλλη από την υπερφορολόγηση που έχει γονατίσει πολίτες και επιχειρηματίες.

Σε κάθε περίπτωση, το πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ για το 2017 είναι κατά 1,05 μονάδες πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 1,75%, και αφήνει περιθώριο για ένα σημαντικό ποσό που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα. Όπως δε χαρακτηριστικά διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επάνω από τον στόχο για 1,75% του ΑΕΠ έχει ήδη προβλεφθεί στο προσχέδιο ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» μισής μονάδας και είναι προς διάθεση υπερπλεόνασμα περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ενώ από την συμφωνία για πλεόνασμα 3,5% το 2018 συνάγεται πως οι θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος, ή σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου «μπορώ να εκτιμήσω με πολύ μεγάλη ασφάλεια πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων «πήγε πολύ καλά και λύνονται όλα τα προβλήματα σιγά-σιγά. Υπάρχει ακόμη πολλή τεχνική δουλειά για νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις».

 

«Καίνε» τα δημοσιονομικά

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις. Σε αυτές αντικείμενο αναμένεται να είναι και το πού θα διανεμηθεί εφέτος το κοινωνικό μέρισμα.

Σημειώνεται ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα και όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας εκτός από δύο επίμαχα θέματα που δεν έχουν κλείσει και συμφωνήθηκαν σε αυτά τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τον νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου που απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018. Και τα δύο θέματα θα λήξουν πριν από την επάνοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Τα δημοσιονομικά ήταν το τελευταίο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, με την κυβέρνηση να παρουσιάζεται έτοιμη να τα δώσει όλα για να πετύχει τον στόχο να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα, ώστε να επικυρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, το αργότερο σε Eurogroup του Φεβρουαρίου. Θα πρέπει πάντως εδώ να σημειωθεί πως η τρίτη αξιολόγηση βάσει του προγραμματισμού θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Σε κάθε περίπτωση, κατά τις σημερινές επαφές τέθηκαν τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για τα τρία πρώτα ζητήματα (χωρίς να δοθούν περαιτέρω στοιχεία της συμφωνίας παρά μόνο για τον εξωδικαστικό), ενώ για αυτό των επιδομάτων το θέμα είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός αξιωματούχος εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, απάντησε: «Εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».

 

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, όπως προέκυψε από δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών γι’ αυτό το θέμα. Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι –ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ– οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.

 

ΟΥΤΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα