Σούπερ… ξεκάθαρος ο «Σούπερ-Μάριο» για την ποσοτική χαλάρωση

Μία… σούπερ ξεκάθαρη τοποθέτηση του «Σούπερ Μάριο» Ντράγκι σήμερα Δευτέρα έλυσε τις όποιες «παραισθήσεις» γύρω από την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ότι δηλαδή ο πολυπόθητος στόχος της Αθήνας θα επιτευχθεί μόνο εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία-μέτρα των θεσμών που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης διατύπωσε μεν την ευαρέσκειά του για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και δανειστών και την αναμενόμενη θετική ολοκλήρωση της υφιστάμενης αξιολόγησης, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη λύπη του εξαιτίας του γεγονότος ότι «δεν έγινε καθαρότερος ορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup».

Ο «Σούπερ Μάριο» ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι ανεξαρτήτως άλλων αναλύσεων, η ΕΚΤ θα προβεί σε μία δική της ανάλυση χρέους, η οποία θα γίνει πλήρως ανεξάρτητα και αυτή θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο M. Ντράγκι σημείωσε ότι «εάν και όταν» επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και στην Ελλάδα θα υπάρχει επιλεξιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το πρόγραμμα”.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα λόγια του κεντρικού τραπεζίτη αποτελούν ακόμη ένα μήνυμα προς τα εν διαστάσει στρατόπεδα του ΔΝΤ και του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος που μεταθέτουν το πρόβλημα στις καλένδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια πολιτική σκηνή και οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα