ΣτΕ: «Έχουν δίκιο οι κάτοικοι της Ν. Μάκρης για τον ΦΑΠ»

Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι κάτοικοι της Ν. Μάκρης που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο ΦΑΠ για τα έτη 2012 και 2013. Αντίθετα το ανώτατο δικαστήριο έκρινε νόμιμο τον τρόπο που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ για το 2011 στην ίδια περιοχή. Το όλο θέμα θα κριθεί εκ νέου από την αυξημένη επταμελή σύνθεση του Β΄τμήματος του ΣτΕ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια απόφαση με προεκτάσεις αφού ενδέχεται, εφόσον υπάρξει προσφυγή, να εφαρμοστεί και σε αλλες περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό συστημα προσδιορισμού του ΦΑΠ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κάτοικοι της Ν Μάκρης ζητώντας να ακυρωθεί υπουργική απόφαση βάσει της οποίας ο ΦΑΠ στην συγκεκριμένη περιοχή προσδιορίστηκε για τα έτη 2011, 2012 και 2013 στα 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Επισημαίνεται ότι βάσει του νόμου 3842/2010 για την επιβολή του ΦΑΠ, όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του, λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα –σύμφωνα με επίκαιρα συγκριτικά στοιχεία– κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας τους. Για τον καθορισμό της τιμής του ΦΑΠ στη Ν. Μάκρη ελήφθη υπόψη ως συγκριτικό στοιχείο ακίνητο στον ίδιο Δήμο το οποίο μεταβιβάστηκε το 2010.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχθηκαν ότι «ο προσδιορισμός της αξίας των οικοπέδων στην επίδικη περιοχή στηρίχθηκε σε συγκριτικό στοιχείο αναγόμενο στο έτος 2010, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της αξίας των αυτών ακινήτων κατά την 1/1/2012 και 1/1/2013 να είναι πλασματικός, αφού ερείδεται επί ανεπίκαιρου για τα έτη αυτά συγκριτικού στοιχείου».
Και αυτό, γιατί η επίμαχη υπουργική απόφαση για τον προσδιορισμό της κατώτερης τιμής της αξίας των οικοπέδων για τα έτη 2011-2013, έλαβε υπόψη της συγκριτικά στοιχεία μόνο του έτους 2010 και όχι των επομένων δύο ετών (2012-2013), όπως απαιτεί η νομοθεσία. Κατόπιν αυτών το ΣτΕ έκρινε ότι κανονικά πρέπει να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση κατά το σκέλος εκείνο που αφορά το ύψος τους ΦΑΠ την διετία 2012-2013, αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχει η επταμελής σύνθεσης του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα