ΣτΕ: Νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη που πραγματοποίησε κεκλεισμένων των θυρών έκρινε με οριακή πλειοψηφία συνταγματικό και νόμιμο  το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών εταιρειών της , απορρίπτοντας την προσφυγή της  «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του πρόεδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η απόφαση με την οποία την 12η Ιουνίου 2013 σταμάτησε η εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ , αποφάσισε  ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μικρής διάρκειας, αφού σε μικρό σχετικά διάστημα λειτούργησε νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας και κατά συνέπεια δεν τίθεται  θέμα νομιμότητας.

Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε   ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στην λειτουργία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης δεν επιβάλλει την υποχρέωση στην Πολιτεία να δημιουργήσει κρατική τηλεόραση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στην προσφυγή της  υποστήριζε  ότι η  απόφαση για το κλείσιμο της  ΕΡΤ προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στα άρθρα 15 και 25 του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα