Στην πασαρέλα οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ

Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Μπορεί να ικανοποιήθηκαν αρκετοί από την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του «όχι» στην κυβερνητική πρόταση του δημοψηφίσματος.
Κι αυτό διότι ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται εν υπνώσει, ενώ σε θέσεις κλειδιά είναι άνθρωποι γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Οπότε όποιος και εάν εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να ξεκινήσει το χτίσιμο από την αρχή. Το θέμα είναι εάν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, καθώς την ίδια ώρα η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και ουδείς πλέον μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις. Εάν δεν υπάρξει μία συμφωνία στα μέτρα που επιθυμεί η κυβέρνηση, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών.
Μέχρι στιγμής η πεποίθηση που υπάρχει στον πολιτικό κόσμο είναι πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι η επόμενη πρόεδρος της ΝΔ. Όμως στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στη ΝΔ αποφασίζει η βάση του κόμματος. Και η βάση του κόμματος ακόμη λαμβάνει σοβαρά τα μηνύματα από διάφορες πηγές.
Οι υποψήφιοι
Σε ό.τι αφορά τους υποψηφίους, ήδη οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης και Πέτρος Τατούλης εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου με γραπτή δήλωση για τις εξελίξεις στη ΝΔ υπογραμμίζει πως «ο μεγάλος χώρος της πατριωτικής, δημοκρατικής και δημιουργικής παράταξης δεν κατάφερε να πείσει και κυρίως δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστική πρόταση. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάταξη του, προτάσσοντας πάντοτε το συμφέρον της χώρας και το καλύτερο αύριο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Σε αυτήν την διεκδίκηση βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή».
Τη σκυτάλη πήρε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε αφήνοντας διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Ανέφερε ωστόσο: «Θέλω να σκεφτώ κάποια πράγματα». Και όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν, ανέφερε πως προφανώς το θέμα της υποψηφιότητας είναι ανοιχτό για όλους.
«Εάν η πολιτική πρόταση της ΝΔ με καλύπτει, θα μπορούσα να το σκεφτώ, αν θα την εκφράσω», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. «Το μεγάλο ζήτημα επιμένω ότι είναι η ταυτότητα και το μέλλον της Κεντροδεξιάς σήμερα», είπε με έμφαση μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ κάνοντας αυτοκριτική σημείωσε ότι «αποδειχθήκαμε ανεπαρκείς να υπερασπίσουμε στο δημοψήφισμα την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Ο ρόλος Μεϊμαράκη
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέλαβε τον πολύ δύσκολο ρόλο, αφενός μεν να κρατήσει ζωντανό τον πολιτικό οργανισμό της ΝΔ, αφετέρου δε να προετοιμάσει την αλλαγή σελίδας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ζητούμενο πλέον είναι το τι θέλει ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Δηλαδή εάν θελήσει να παραμείνει μεταβατικός πρόεδρος, ή να διεκδικήσει κι αυτός την προεδρία του κόμματος. Εξάλλου ο Μεϊμαράκης θεωρείται ο πιο επιτυχημένος γραμματέας της ΝΔ και οι μηχανισμοί που έχει εντός του κόμματος μπορούν να κινητοποιηθούν πολύ εύκολα.
Στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές, η ΝΔ ενδέχεται να πάει με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στην ηγεσία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα εξελιχθούν οι κανονικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα