Η δικαίωση δεν ήρθε ποτέ

Από τον Ιανουάριο έως και το Σαββάτο, παραμονή του δημοψηφίσματος ο Αντώνης Σαμαράς ανέμενε την δικαίωση του. Έχοντας ταυτιστεί με την εισήγηση του στενού του συνεργάτη και λογογράφου του, Χρύσανθου Λαζαρίδη, δηλαδή την αριστερή παρένθεση, ήλπιζε ότι το δημοψήφισμα ήταν η μεγάλη ευκαιρία.
Όμως ο διακαής αυτός πόθος δεν ήρθε ποτέ. Έτσι μετά την επεισοδιακή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη το Σάββατο το μεσημέρι, όπως λένε συνεργάτες είχε λάβει την απόφαση να παραιτηθεί. Απλά ήλπιζε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στις κάλπες. «Θα φύγω…Το μήνυμα ήταν σαφές. Ο κύκλος μου έκλεισε» φέρεται να είπε ο τέως Πρωθυπουργός και ζήτησε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής να σηκώσει το βάρος του χειρισμού της μετάβασης στη νέα εποχή.
Εμφύλιος
Η επόμενη ημέρα πάντως δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Και αυτό το σύστημα εξουσίας περί τον Σαμαρά μοιάζει διχασμένο. Ήδη η ιστοσελίδα antinews, που έχει σταθεί στο πλευρό του Σαμαρά από την προεκλογική μάχη για την ηγεσία της ΝΔ από τον Οκτώβριο του 2009 ήδη έλαβε θέση «αγιοποιώντας» τον Σαμαρά, επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της Ντόρας Μπακογιάννη και συνολικά κατά της οικογένειας Μητσοτάκη.
Μάλιστα για την παραίτηση Σαμαρά αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όμως, θα πρέπει να ασκήσουμε και αυστηρή κριτική στον κ. Σαμαρά γιατί παρέδωσε τα όπλα στην πιο κρίσιμη ώρα της μάχης. Έκανε πίσω ενώ η χώρα φλέγεται και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, απλά και μόνο επειδή ξέρει πώς λειτουργεί η ΕΕ και οι ξένοι τον εμπιστεύονται ακόμη… αν και τον «άδειασαν» πριν από μερικούς μήνες. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι μια γενναία απόφαση ενός καθαρού πολιτικού άνδρα, αλλά είναι παντελώς άκαιρη διότι αποδυναμώνει τη ΝΔ και δίνει νέα όπλα στον κ. Τσίπρα. Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και δημιουργεί ο ίδιος την πολιτική ατζέντα ο κ. Σαμαράς θα απουσιάζει και θα βρίσκεται ο κ. Μεϊμαράκης. Αυτό είναι ασυγχώρητο, όχι γιατί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν είναι ικανός αλλά γιατί το πολιτικό βάρος και η πείρα του κ. Σαμαρά θα βοηθούσαν την Ελλάδα την οποία υπηρέτησε πιστά εδώ και δεκαετίες. Από αυτή την άποψη είναι λάθος η απόφαση για παραίτηση την ώρα που οι φωτιές είναι ακόμη αναμμένες και οι επίσημοι πυροσβέστες είναι ανίκανοι».
Ο ρόλος των συμβούλων
Σε άλλο σημείο το Antinews αναφέρει: «Τώρα που έφτασε το τέλος, είμαστε να μην δώσουμε ορισμένες εξηγήσεις για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Δεν γίνεται να μην πούμε ποιοι πήραν στο λαιμό τους τον Σαμαρά. Οι μυστικοί και φανεροί σύμβουλοι του κ. Σαμαρά για τους οποίους και ο ίδιος φέρει ευθύνη για την επιλογή τους. Στηρίχθηκε σε ένα παλαιοκομματικό πολιτικό σαν τον Σταμάτη, τον οποίο βόλεψε και στα βουλευτικά έδρανα λες και είχε καμιά προσφορά στο ελληνικό κοινοβούλιο και το νομοθετικό έργο. Είναι άραγε ένας από αυτούς που τον συμβούλευσαν να παραιτηθεί ή που τον συμβούλευσαν να ερμηνεύσει τις πολιτικές εξελίξεις διαφορετικά απ’ ότι είναι; Και μέχρι πότε θα πρέπει να πληρώνει «φίλους» αν αυτοί δεν είναι στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και για τη χώρα και για τη Νέα Δημοκρατία; Άραγε ο κ. Σαμαράς πληρώνει και τους άλλους συμβούλους όπως ο Χρ. Λαζαρίδης και ο Γ. Μουρούτης που ασχολήθηκαν με θέματα που ουδεμία σχέση είχαν με την ελληνική πραγματικότητα. Κάνεις πολιτική ανάλυση μέσω facebook και twitter ή μέσω πολιτικών αναλύσεων και σοφιστειών που δεν αγγίζουν τον αγρότη, τον φοιτητή, τον άνεργο, τη νοικοκυρά; Ε, λοιπόν αυτό δεν είναι πολιτικός σχεδιασμός και χάραξη στρατηγικής ούτε όταν ο Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός, ούτε και μετά. Ούτε μπορείς να περιμένεις να κάνει πολιτικό σχεδιασμό ο «πορφυρογέννητος» Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης».
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όλοι οι προαναφερόμενοι είχαν «θεοποιηθεί» από τον συγκεκριμένο ιστότοπο κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά.
Το μεγάλο ερώτημα που μένει είναι για το εάν τελικά ο Αντώνης Σαμαράς εμπλακεί στην επόμενη ημέρα της ΝΔ. Δηλαδή για το εάν θα πάρει θέση υπέρ κάποιου από τους υποψήφιους διαδόχους του;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα