Το μανιφέστο του Σταύρου

«Το σημαντικό είναι να δίνεις απαντήσεις για τα προβλήματα της χώρας. Δεν θέλουμε ένα κόμμα για να βολέψουμε τους κολλητούς μας. Θέλουμε ένα κόμμα για να κυβερνήσουμε αύριο». Αυτή η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό προ ολίγων 24ώρων αναμένεται να είναι η ουσία της εισήγησης προς τα μέλη της Μεγάλης Συγκέντρωσης των Αντιπροσώπων (η ΜΕΣΥΑ είναι η κεντρική επιτροπή του Ποταμιού) στην αυριανή μαραθώνια συνεδρίαση, όπου θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στον χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και λέμε μαραθώνια, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη θα πάρουν τον λόγο όλα τα μέλη της ΜΕΣΥΑ. Τα μέλη της ΜΕΣΥΑ είναι σχεδόν 200, αλλά αναμένεται ότι αύριο θα παραβρεθούν τουλάχιστον 150. Και όπως ενημέρωσε ο γραμματέας του κόμματος Γιώργος Γκαρής, αμέσως μετά από κάθε ομιλία μέλους, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα απαντά σε ερωτήσεις και απορίες. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις και για την υποψηφιότητα που έθεσε ο κ. Θεοδωράκης για την ηγεσία του νέου φορέα, αλλά και για το ότι πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας δεν συνεδρίασε η ΜΕΣΥΑ παρά μόνο το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Στην εισήγησή του ο κ. Θεοδωράκης θα εξηγήσει στα μέλη της ΜΕΣΥΑ την απόφασή του να διεκδικήσει τελικά την προεδρία του νέου φορέα. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά τις τελευταίες ημέρες από την Σεβαστουπόλεως, «θα ήταν άτοπο να μην δεχθούμε την πρόσκληση, καθώς η κα Γεννηματά αποδέχθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση όλες τις προτάσεις μας στον διάλογο που είχαν τα δύο κόμματα το καλοκαίρι του 2016.  Τελικά συμφωνήσαμε ότι πάμε σε έναν εντελώς νέο φορέα, με εκλογή αρχηγού από την κοινωνία».

Οι ενστάσεις στην βάση του Ποταμιού είναι πολλές. Κι αυτό διότι πολλοί προερχόμενοι από την Νέα Δημοκρατία νιώθουν άβολα να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, κάποιοι άλλοι που ασχολήθηκαν για πρώτη φορά στην ζωή τους με την πολιτική, μέσω του Ποταμιού, νιώθουν περίεργα που το κόμμα τους θα αναγκαστεί να κάνει χωριό με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που οι ίδιοι τα θεωρούν τοξικά.

Στην συνεδρίαση, παρά τις πολλές ενστάσεις που υπάρχουν, θεωρείται απίθανο να μην περάσει η εισήγηση του κ. Θεοδωράκη. Θα είναι πάντως κλειστή και απλά θα μπορούν ως παρατηρητές να μετάσχουν οι Περιφερειακοί συντονιστές και οι Γραμματείς των Τ.Ο. στην επικράτεια, τα μέλη του ΣΑΑΣ, και του Ινστιτούτου Π2. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συνεδρίαση λογικά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις έξι το απόγευμα, καθώς στις 18.30 έχει προγραμματιστεί ομιλία του επικεφαλής, όπου εκτός των συμμετεχόντων θα μπορεί να την παρακολουθήσει και όποιος θέλει, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Facebook. Βέβαια, στην Σεβαστουπόλεως ελπίζουν ότι θα μεταδοθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της και από την ΕΡΤ, αλλά και άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το μανιφέστο

Στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης θα απευθυνθεί όχι μόνο στα μέλη και στους φίλους του Ποταμιού, αλλά σε όλους τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του νέου φορέα. Επί της ουσίας, θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα του προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία του νέου φορέα.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Θεοδωράκης θα επιμείνει στην αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και, όπως είπε πρόσφατα, «ο φοιτητής που βρίσκεται στην Βέρνη ή στο Εδιμβούργο θα πρέπει να μπορεί να ψηφίζει από τον υπολογιστή του. Με την ταυτότητά του και την πιστωτική του κάρτα θα ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και θα παίρνει έναν κωδικό για να μπορεί να ψηφίσει. Μερικοί ζητούν οι φοιτητές να πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως μια εβδομάδα πριν για να πάρουν τον σχετικό κωδικό. Γελάνε οι νέοι μας με αυτή την πρόταση. Είναι σαν να λέμε “θα μου στείλεις mail”, αλλά πριν θα πρέπει να μου το φέρεις και τυπωμένο σε χαρτί”. Προφανώς», όπως είπε, «θα υπάρχει και η κλασική ψηφοφορία όπου θα μπορεί ο καθένας με την ταυτότητά του να πηγαίνει στο δημαρχείο ή όπου αλλού στηθούν κάλπες να ψηφίζει. Οι κάλπες θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένες, ώστε να μην μπορεί κάποιος να ψηφίζει και να ξαναψηφίζει. Όσοι θέλουν θα δηλώνουν μέλη του νέου φορέα, και όσοι θέλουν θα δηλώνουν φίλοι. Τα στοιχεία όσων ψηφίσουν δεν θα δημοσιοποιούνται και οι κατάλογοι με τους φίλους θα καταστρέφονται με την ευθύνη του Νίκου Αλιβιζάτου».

Επίσης, ο κ. Θεοδωράκης θα υποστηρίξει ότι ο νέος φορέας αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία για το Ποτάμι να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες του και να βρει μεγαλύτερο ακροατήριο. Κι όπως είπε και προ ολίγων ημερών, «το όραμά του για τον νέο φορέα εμπεριέχει μεγάλη δόση νέου μαζί με λίγο καλό παρελθόν», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την επανάσταση ΑΣΕΠ που προώθησε το 1994 ο Σάκης Πεπονής. «Δεν μπορείς όμως με παλιά υλικά να φτιάξεις κάτι καινούργιο. Αν οι πρώτες καρέκλες γεμίσουν με ανθρώπους που έχουν ασκήσει εξουσία, έχουμε αποτύχει. Πρέπει να αφήσουμε πολλές άδειες καρέκλες στις πρώτες σειρές για νέους ανθρώπους».

Στόχος του κ. Θεοδωράκη στην συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ, αλλά και με την ανοιχτή ομιλία του, είναι να κινητοποιήσει όλα τα στελέχη του Ποταμιού και αυτοί με την σειρά τους να πείσουν τους πολίτες να έχουν ενεργό ρόλο στις 5 και 12 Νοεμβρίου. Κι όπως λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του, «ο μεγάλος εγγυητής σε αυτήν την διαδικασία θα είναι οι ψηφοφόροι. Αν ψηφίσουν 200.000 πολίτες σε αυτήν την διαδικασία, δεν θα τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τον αρχηγό. Αν ψηφίσουν 50.000, μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα