Το πόθεν έσχες «κυνηγάει» τον Κούβελο

Για μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από αμέλεια κατ΄ εξακολούθηση, υπόθεση που έχει ήδη παραπεμφθεί σε ακροατήριο (θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο) κατηγορείται ο επιχειρηματίας και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος. Σύμφωνα με την κατηγορία δεν είχε υποβάλλει και κατά μόνας, όπως υποχρεούτο για το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Το ίδιο βέβαια χρονικό διάστημα (για μια τετραετία) είχε υποβάλλει τις κοινές δηλώσεις πόθεν έσχες με τη σύζυγο του, Ντόρα Μπακογιάννη. Γι’ αυτό και η εισαγγελέας κα. Σίσκου που μελέτησε τη σχετική έκθεση, την οποία απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης, εκτίμησε ότι δεν υπήρχε πρόθεση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων και του άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Νικολούδη «ο ελεγχόμενος δεν υπέβαλλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2009, ενώ στις 30/6/2009 (καταληκτική προθεσμία ετήσιας υποβολής δηλώσεων) τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC, Millenium και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. το συνολικό ποσό των 221.479 ευρώ και 2.158.620 δολάρια. Επιπλέον, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, ο ελεγχόμενος τηρεί στα πιστωτικά ιδρύματα Eurobank, Alpha Bank, Πρώην Εμπορική και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.200.931 ευρώ στην ίδια ημερομηνία».

Στην ίδια έκθεση, αναφέρεται και την επόμενη χρονιά (2010) ο κ. Κούβελος δεν υπέβαλλε δήλωση πόθεν έσχες αποκρύπτοντας ότι, τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 187.335 ευρώ και 129.244 δολάρια, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι, τηρεί σε Eurobank, Alpha Bank και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.916.052 ευρώ. Επίσης διαπιστώθηκε ότι, δεν υπέβαλλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2011, αποκρύπτοντας επιπλέον ότι, τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 16.077 ευρώ και 671.347 δολάρια και επίσης ότι, τηρεί σε Eurobank, Alpha Bank και Eurocorp χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 2.016.143 ευρώ.

Αλλά και την επόμενη χρονιά (2012) ο έλεγχος της Αρχής απέδειξε ότι, τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 7.412 ευρώ και 544.015 δολάρια, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι, τηρεί σε Eurobank, Alpha Bank και Eurocorp χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.476.606 ευρώ.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης της Αρχής αναφέρονται και τα εμβάσματα του κου Κούβελου σε ελληνικές και ξένες τράπεζες: «Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του κ. Κούβελου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και το 2012 για απόκρυψη ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ήταν κατατεθειμένο σε τράπεζα του Λονδίνου και προερχόταν από ρευστοποίηση μετοχών στις ΗΠΑ. Για την υπόθεση αυτή απαλλάχτηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, το οποίο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε επαρκώς το αδίκημα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα