Τρόμος για έσοδα και προσφυγικό!

ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

 

Λύση για την κάλυψη στην υστέρηση των εσόδων ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης αναζητά η κυβέρνηση, την ώρα που το προσφυγικό επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας. Και μπορεί το ΥΠ.ΟΙΚ. να εμφανίζεται καθησυχαστικό, η πραγματικότητα όμως προειδοποιεί για έναν δύσκολο χειμώνα.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, όχι μόνο δεν υπολείπονται αλλά αντίθετα υπάρχει υπέρβαση €105.000.000 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τονίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Υπογραμμίζουν δε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για το θέμα.

Μόνο που το ίδιο το υπουργείο λίγο παρακάτω στην ανακοίνωσή του, με την οποία προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ομολογεί πως: η υπoεκτέλεση κατά τον μήνα Ιούλιο προκύπτει μόνο σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια του έτους οι μηνιαίοι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία όπως οι εισπράξεις  των προηγούμενων μηνών, οι εποχικές διακυμάνσεις, οι παρατάσεις, κ.λπ.

Το ποιος έχει δίκιο θα φανεί κυρίως τον Σεπτέμβριο, ενώ η ενεργοποίηση ή όχι του κόφτη θα προκύψει από τα στοιχεία στα τέλη του Δεκεμβρίου. Σε κάθε όμως περίπτωση ο Ιούλιος «έκαψε» τα έσοδα, αν και από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η μείωση προκύπτει λόγω των επιστροφών φόρων και της τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. Αν όμως στην αποτυπωμένη μείωση προστεθεί και η καθυστέρηση στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ λόγω τεχνικού προβλήματος, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μάλιστα πλησιάζει μια υστέρηση ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών –οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά τις 10 Αυγούστου– δείχνουν  πως οι εισπράξεις του Ιουλίου πριν από την αφαίρεση των επιστροφών φόρου διαμορφώθηκαν στα 5,242 δισ. ευρώ, έναντι 5,575 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον 7ο μήνα του χρόνου. Δηλαδή, σε επίπεδο εσόδων προ επιστροφών φόρου, υπήρξε υστέρηση 333 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Με εξαίρεση τον Ιανουάριο όλοι οι υπόλοιποι μήνες είχαν εμφανίσει μέχρι τώρα υπέρβαση έναντι των στόχων. Έτσι, σταδιακά χτίστηκε υπέρβαση της τάξεως των 954 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων μέχρι και το τέλος Ιουνίου, καθώς συσσωρεύτηκαν εισπράξεις 22,429 δισ. ευρώ έναντι στόχου 21,475 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη της υστέρησης του Ιουλίου, αυτό το «μαξιλάρι» στα έσοδα προ επιστροφών περιορίστηκε, από τα 954 εκατ. ευρώ στα 621 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές φόρου έχουν ξεπεράσει τον στόχο στο 7μηνο κατά 360 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο, επιστράφηκαν φόροι 388 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος, δηλαδή 180 εκατ. ευρώ περισσότερα.

 

Το… φάρμακο!

Ένας από τους βασικότερους λόγους που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων είναι η σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων που κινείται πολύ πιο κάτω από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Χωρίς να έχει κάτι να περιμένει για τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ελπίζει πως τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα ενισχυθούν από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί, καθώς έχουν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν 20,8 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους στο διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου.

Ως φάρμακο στο πρόβλημα χρησιμοποιούνται οι κατασχέσεις. Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις από την εφορία για χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ένας στους δύο φορολογούμενους έχει χρέη προς το Δημόσιο.

Ήδη έχει ξεκινήσει μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 φορολογούμενους. Πρόκειται για το 50% των φορολογουμένων στους οποίους οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορούν να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2016 φτάνουν τα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

Μόνο τον Ιούνιο προστέθηκαν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,223 δισ. ευρώ από τα οποία τα 903 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

 

Σε μια κλωστή κρέμεται η συμφωνία με την Άγκυρα

 

Με την κατάσταση στην Τουρκία να παραμένει ρευστή και τις Βρυξέλλες να αρκούνται σε ευχολόγια, το προσφυγικό πρόβλημα τρομοκρατεί την Ελλάδα καθώς η συμφωνία με τη γειτονική χώρα κρέμεται σε μια κλωστή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χθες Παρασκευή, στους 57.015 ανέρχονταν οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.527 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.859) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.200 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 9.689 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 82 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 10.149 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.439 και στη νότια 248. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.904 πρόσφυγες.

Αν η συμφωνία με την Τουρκία καταρρεύσει, τότε η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις κατά πολύ χειρότερες από εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος που μετρούσαμε και νεκρούς σε κάθε απόπειρα των προσφύγων να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλούνται δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το όποιο πρόβλημα λόγω της δημιουργίας κοινής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Πέραν αυτού τίποτα όμως, καθώς σε πολιτικό επίπεδο απλά θα ξεσπούσε νέα διαμάχη για την αναδιανομή τους, πιο σκληρή από κάθε άλλη φορά. Σε περίπτωση λοιπόν που επαληθευτεί το πλέον δυσοίωνο σενάριο και κινηθούν και πάλι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία με κατεύθυνση την Ε.Ε., τότε αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για μία, κυρίως, χώρα της Ένωσης: την Ελλάδα. Και στο σενάριο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της ένα πρόβλημα που δεν της αναλογεί.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα