Υποχρεωτική και με το νόμο η προστασία τους περιβάλλοντος

Υποχρεωμένη από το σύνταγμα και τους νόμους να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η εκτελεστική εξουσία (υπουργοί, νομάρχες, δήμαρχοι κτλ) σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απασχόλησε προσφυγή της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Αττικής να προβεί στην κατεδάφιση της αυθαίρετης υπερυψωμένης οικίας 70 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) με προαύλιο 100 τ.μ., δύο δεξαμενές νερού, κ.λπ.

Το αυθαίρετο έχει ανεγερθεί σε ιδιωτική δασική έκταση της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών στην Καισαριανή και η έκταση είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από τον Σεπτέμβριο του 1934 με απόφαση του υπουργού Γεωργίας.
Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της Φιλοδασικής Ένωσης και επέβαλε στο Δημόσιο δικαστική δαπάνη 920 ευρώ διατάσσοντας παράλληλα τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Αττικής να κατεδαφίσει την αυθαίρετη οικοδομή. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η παράλειψη του περιφερειάρχη Αττικής να λάβει μέτρα για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και να εκδώσει την προβλεπόμενη από την νομοθεσία απόφαση με την οποία να διατάσσει την κατεδάφιση του επίμαχου αυθαίρετου συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα