«Φοβάται τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση»

Τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τα πλάνα Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα και την επιστροφή στην δραχμή, το οποίο σχολιάστηκε υπέρ του δέοντος σκληρά από το Ποτάμι, αποδεικνύουν, όπως λένε στην Σεβαστουπόλεως, τους φόβους του Σταύρου Θεοδωράκη για το εάν είναι σε θέση η κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο.
«Αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση είναι οι μεταρρυθμίσεις και εδώ είναι το ζήτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να το καταφέρει και δεν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό με κάνει να φοβάμαι ότι και αυτό το πρόγραμμα μπορεί να πάει στράφι», λέει στους συνομιλητές του ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Η ερώτηση που γίνεται συχνά στον Στ. Θεοδωράκη είναι εάν η νέα συμφωνία, το 3ο μνημόνιο μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση. Ο ίδιος υποστηρίζει: «Οι συμφωνίες είναι χαρτιά. Το σημαντικότερο είναι οι άνθρωποι. Εάν οι άνθρωποι είναι ικανοί τότε η συμφωνία αυτή μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί. Εμείς υποδείξαμε 17 συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε στη συμφωνία. Έχουμε διαφορετική γνώμη για τους αγρότες, την επιχειρηματικότητα, τους άνεργους νέους. Έχουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Και είπαμε: πάμε να κάνουμε τη συμφωνία και αμέσως μετά περάσουμε στις διορθώσεις και τις βελτιώσεις. Είναι πολύ όμως πολύ σημαντικό ποιοι θα χειριστούν τις διορθώσεις. Αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση είναι οι μεταρρυθμίσεις και εδώ είναι το ζήτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να τους πείσει και δεν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό φοβάμαι ότι και αυτό το πρόγραμμα μπορεί να πάει στράφι».
Για την στάση του Ποταμιού απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά και το ενδεχόμενο να μετάσχει το Ποτάμι στην κυβέρνηση η άποψη του Θεοδωράκη είναι κατηγορηματική: «Εμείς δεν στηρίζουμε την Κυβέρνηση και έχουμε πολλούς λόγους να μη την στηρίζουμε. Τα πρόσωπα που την απαρτίζουν δεν είναι αυτά που θέλουμε και δεν είναι πρόσωπα που μπορούν να βγάλουν την κοινωνία από την κρίση. Αντιθέτως, είναι πρόσωπα που βυθίζουν την κοινωνία σε κρίση. Εμείς στηρίζουμε την επιλογή του Πρωθυπουργού να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Αυτό στηρίζουμε και αυτό ψηφίζουμε. Δεν θα μετείχε το Ποτάμι σε μια τέτοια κυβέρνηση. Θα είναι όμως πιο χρήσιμο στην αντιπολίτευση, ως αντιπολίτευση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών».
«Όχι» σε συνεργασίες
Πολλοί είναι αυτοί από όλο το κοινωνικό φάσμα, που ζητούν από τα ευρωπαϊκά κόμματα να συμπράξουν σε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό το σχέδιο το απορρίπτει κατηγορηματικά ο Θεοδωράκης: «Υπήρξε η πρόταση αλλά όχι σε μένα, γιατί κανείς δεν έφτασε σε μένα να μου πει ότι «θέλω να κάνουμε μέτωπο». Εμείς λοιπόν από τότε και μέχρι σήμερα τους λέμε «όχι». Πρωτίστως γιατί έχουμε πολλές διαφορές, καθώς μπορεί να μας ενώνει η Ευρωπαϊκή πορεία, αλλά μας χωρίζουν πάρα πολλά άλλα πράγματα. Και με τον Αλέξη Τσίπρα μας ενώνει η Ευρώπη και μας χωρίζουν πολλά άλλα πράγματα. Κατά δεύτερο γιατί εμείς αποτιμάμε διαφορετικά τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος. Το Ποτάμι λέει ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας σήμερα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί. Δεν έγιναν φυσικά όλα τα κακά τους τελευταίους έξι μήνες αλλά έγιναν πολλά από αυτά. Ακόμη περισσότερα κακά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Η απερισκεψία του Αντώνη Σαμαρά, η αδυναμία του να κάνει κάποιες στοιχειώδεις αλλαγές στην κοινωνία, το κράτος της Καλαμάτας που ήρθε να πάρει ένα μέρος του δημοσίου. Το ότι σήμερα λέμε ότι αντίστοιχα πράγματα κάνει ο Πάνος Καμμένος, Βουλευτές και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει τι έκανε και το ΠΑΣΟΚ τι έκανε και η Νέα Δημοκρατία».
Τέλος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει: «Όταν είμαστε σε τέτοια δεινή θέση, στην οικονομία κυρίως, είναι απερισκεψία να σκέφτεσαι πως θα τακτοποιήσεις το κόμμα σου κάνοντας εκλογές. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει η χώρα πρώτα να σταθεροποιηθεί, να πάρει μπροστά η οικονομία, να υπάρξουν δουλειές, να μην υπάρχει ο κίνδυνος της σύγκρουσης με την Ευρώπη, να παραμεριστούν τα σενάρια της εξόδου και μετά να δώσουμε πολιτικές λύσεις. Όχι όμως να πληρώσουμε το εσωκομματικό πρόβλημά του ΣΥΡΙΖΑ. Να πάμε δηλαδή σε μία εκλογική μάχη για να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εσωκομματικές του διαφορές;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα