Φοιτητικές εκλογές την Τετάρτη

Σε υποτονικό κλίμα και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας η κατάθεση των υποψηφιοτήτων, πάνε αύριο στις κάλπες οι φοιτητές. Σήμερα, τελευταία μέρα της προθεσμίας, αναμένεται να υποβληθούν και οι τελευταίες δηλώσεις υποψηφιοτήτων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν για μία ακόμα φορά νικήτρια την αποχή, δεδομένου ότι το κλίμα που επικρατεί ενδοπανεπιστημιακά, είναι σαφώς χαμηλότερων τόνων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες δεν υπήρχε στο Λόφο του Πανεπιστημίου ούτε μία μικροφωνική εγκατάσταση από φοιτητική παράταξη, εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, και μόνο ένα πανό θύμιζε ότι αύριο στήνονται οι φοιτητικές κάλπες.

Αναφορικά με τα προγνωστικά των αποτελεσμάτων, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση στην πρώτη θέση της παράταξης «Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία – Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση» (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), η οποία πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Μια μικρή απώλεια δυνάμεων θεωρείται αναμενόμενη λόγω της φθοράς που έχει υποστεί η Νέα Δημοκρατία ως κυβερνών κόμμα, φαινόμενο που καταγράφεται σχεδόν πάντα στις φοιτητικές εκλογές. Η ΔΑΠ, όμως, δε φαίνεται να απειλείται ως πρώτη δύναμη στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με δυσμενέστερο σενάριο για εκείνη να είναι απλά πτώση των ποσοστών της.

Πτώση κι αλλού…

Πτώση ποσοστών εκτιμάται ότι θα καταγράψει η «Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη» (ΠΑΣΠ), ενώ δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι χθες το απόγευμα αν ψηφοδέλτιά της θα κατατεθούν σε όσα τμήματα κατατέθηκαν και πέρυσι. Τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα επηρεάσουν και την παρουσία της προσκείμενης σε αυτό φοιτητικής παράταξης.

Μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό αν η ΠΑΣΠ θα καταθέσει ψηφοδέλτιο στα Τμήματα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μάλιστα ήθελαν να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια της ΔΑΠ μέλη τής ΠΑΣΠ, στα τμήματα στα οποία δε θα κατέβει η παράταξή τους. Στα τμήματα όπου έχει κλειδώσει η συμμετοχή τής ΠΑΣΠ είναι του Περιβάλλοντος, της Γεωγραφίας και της Επιστήμης της Θάλασσας.

Προσδοκίες

Με όπλο την άνοδο των ποσοστών τού ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική δυσαρέσκεια να βαραίνει την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ-Ν.ΔΦΚ, η «Αριστερή Ενότητα» (ΑΡΕΝ) (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) προσδοκά στην αύξηση των ποσοστών της σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η κινητοποίηση, ωστόσο, των προηγουμένων ημερών και η προεκλογική ετοιμασία δε δίνουν περιθώρια για μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Άλλωστε δε συγκαταλέγεται στα θετικά ότι η συμμετοχή της δεν καλύπτει όλα τα τμήματα της Μυτιλήνης αλλά μόνο τα τέσσερα από τα έξι συνολικά.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το πρωί η ΑΡΕΝ είχε καταθέσει υποψηφιότητα στα Τμήματα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Γεωγραφίας, Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Σε αύξηση ποσοστών, έστω και οριακή, προσδοκά και η «Πανσπουδαστική Κίνηση Σπουδαστών» (ΠΚΣ), που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Με συμμετοχή και στα έξι τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις αρκετές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είναι αναμενόμενο η ΠΚΣ να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη συσπείρωση από όλες τις παρατάξεις, κάτι που αν συνδυαστεί με μεγάλη αποχή, θα φέρει αύξηση στα ποσοστά.

Αποδυνάμωση και αποχή

Αποδυναμωμένα θα συμμετάσχουν φέτος τα σχήματα που ανήκουν στην Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, με την παράταξη «Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση» (ΕΑΑΚ) και με συμμετοχή σε μόλις δύο από τα έξι τμήματα. Συγκεκριμένα, σχήματα της ΕΑΑΚ καταθέτουν ψηφοδέλτια στα Τμήματα Περιβάλλοντος και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Μία ακόμα σημαντική διαφορά της φετινής χρονιάς με προηγούμενες είναι η αποχή των ανεξάρτητων φοιτητικών παρατάξεων από όλα τα τμήματα. Ακόμα και πέρυσι υπήρχαν τμήματα στα οποία ανεξάρτητες φοιτητικές παρατάξεις διατηρούσαν σημαντικές δυνάμεις, ενώ δεν είναι πολύ πίσω οι χρονιές που τα συγκεκριμένα σχήματα ήταν στις πρώτες δυνάμεις σε αρκετά τμήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα