Όλα τα φώτα επάνω της

Μπορεί δικαιολογημένα να χαρακτηριστεί ως η δίκη του αιώνα. Και αυτό διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένα κόμμα, η ηγεσία του, οι βουλευτές του και πολλά στελέχη (συνολικά 70 άτομα) θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, με σημαντικότερη ότι ήταν εγκληματική οργάνωση. Ο λόγος, φυσικά, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία θα ξεκινήσει στις 20 Απριλίου.

Το δικαστήριο που θα δικάζει τη μεγάλη αυτή υπόθεση θα συνεδριάζει, όπως τελικά αποφασίστηκε, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου έχουν διεξαχθεί και άλλες μεγάλες δίκες.
Οι 70 κατηγορούμενοι θα δικαστούν από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (215/2015). Οι κατηγορούμενοι –ανάμεσά τους σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής– θα λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, κ.ά. Ειδικότερα, με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης όλοι οι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως και ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη Χ.Α., δεν ανήκει στο κόμμα και έχει αποφυλακιστεί με όρους.
Την παραπομπή σύσσωμης της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, στέλνοντάς τη στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στο διατακτικό τού υπ’ αριθμ. 215/2015 βουλεύματος αναφέρεται ότι, από τους συνολικά 83 κατηγορούμενους, δεκατρείς απαλλάσσονται από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Το αρμόδιο Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (ένας δικαστής είχε διαφορετική θέση) υιοθέτησε την εισήγηση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

Διαφορετική άποψη…
Ο εισηγητής στο Συμβούλιο Εφετών, Νικόλαος Σαλάτας, είχε πάντως διαφορετική άποψη αναφορικά με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, αναφέρει ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος. Στις 32 σελίδες, όπου ο κ. Σαλάτας, επικαλούμενος και σχετική νομολογία, παραθέτει την κρίση του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καταγράφεται πως η σύμβαση του Παλέρμο που αφορά και στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης έχει κυρωθεί χωρίς επιφύλαξη, αποτελεί εθνικό δίκαιο και κατ’ επέκταση ο ποινικός νομοθέτης δεν χρειάζεται να τυποποιήσει με νόμο.

Η πρόταση Ντογιάκου
Πάντως, ο εισαγγελικός λειτουργός Ισιδ. Ντογιάκος στην πρότασή του ανέφερε πως «μία εγκληματική οργάνωση είναι αυθύπαρκτη και απολύτως ανεξάρτητη από την οντότητα ενός πολιτικού κόμματος ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα ή σχηματισμού». Στο σκεπτικό του επεσήμανε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την εν λόγω συνταγματική επιταγή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση, η οποία, υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη, με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δημόσιας τάξης».
Και κατέληγε πως «μία εγκληματική οργάνωση είναι αυθύπαρκτη και απολύτως ανεξάρτητη από την οντότητα ενός πολιτικού κόμματος ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα ή σχηματισμού. Είναι αδιάφορο αν τα μέλη της έχουν ή όχι κομματική ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα και δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι αν κάποιος δεν είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος, κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει μέλος εγκληματικής οργάνωσης η οποία εκκολάφθηκε στους κόλπους του και δραστηριοποιείται υπό την κάλυψή του, εφ’ όσον βέβαια συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις που ορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα και ο ίδιος έχει ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή και δράση στην τέλεση των αξιοποίνων πράξεων».

Οι αποφυλακίσεις
Οι δικαστικές αρχές, που άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα (στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013) από τον προφυλακισμένο σήμερα Γιώργο Ρουπακιά, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη με τον χρόνο, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους προφυλακισμένους βουλευτές να έχουν αποφυλακιστεί με όρους πριν από την έναρξη της δίκης, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης.
Έτσι, λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, οι πόρτες των φυλακών αναμένεται να ανοίξουν για τον προσωρινά κρατούμενο γενικό γραμματέα του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τον επίσης προφυλακισμένο βουλευτή, Χρήστο Παππά. Ειδικότερα, λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου (σ.σ. συμπληρώνεται και για τους δύο στις 29/3), δύο εισαγγελείς προτείνουν να αποφυλακιστούν οι Μιχαλολιάκος και Παππάς, με την επιβολή περιοριστικών όρων. Ανάλογη πρόταση αναμένεται και για τον Γιάννη Λαγό, για τον οποίο το 18μηνο συμπληρώνεται επίσης στο τέλος Μαρτίου.

Ποιοι θα δικαστούν
Οι δέκα πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι: η
δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι «Αντίπνοια» και στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, η επίθεση εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.
Για αδικήματα που αφορούν στις πράξεις αυτές θα δικαστούν οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χίλιος, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Τέλος, στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί και μια ανήλικη κατηγορουμένη, η Ε.Ν.

Ποιοι είναι οι δικαστές
Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η Μαρία Λεπενιώτη, αναπληρωτής πρόεδρος η Μαρία Βάρκα, μέλη οι Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, και αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Ανέστης. Εισαγγελέας της έδρας θα είναι η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωματικό της τον Στέλλιο Κωσταρέλλο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα