Οι εν Αθήναις «ενεργειακές» επαφές Λαφαζάνη

Υψηλοί «ενεργειακοί» καλεσμένοι πέρασαν το πρωι της περασμένης Tρίτης (10/3) την πόρτα του γραφείου του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. R. Mustafayev, τον αντιπρόεδρο Επενδύσεων και Μάρκετινγκ της SOCAR κ. El. Nassirov, τον αναπληρωτή αντιπρόεδρο Επενδύσεων και Μάρκετινγκ της SOCAR κ. A. Mammadov και τον αντιπρόεδρο της ΒΡ για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου κ. Joe Murphy.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Σπ. Παλαιογιάννης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Ε. Ουζουνίδου, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας κ. Απ. Αλεξόπουλος, ο συνεργάτης του υπουργού κ. Ν. Γεωργακάκης, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για όσους, δε, αναρωτιούνται για το αντικέιμενο αυτής της διευρυμένης τετ-α-τετ επαφής, αυτό δεν ήταν άλλο από την πορεία υλοποίησης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Ο Π. Λαφαζάνης, αφού πρώτα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εποικοδομητικό διάλογο που έχει με τις εταιρείες ΒΡ και SOCAR για τον αγωγό, επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον ΤΑΡ, η οποία προχωρά στις αναγκαίες ενέργειες για την ταχύτερη υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την αναγκαιότητα να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα μας, πέραν αυτών που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες από όπου θα διέρχεται ο αγωγός.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι τόσο της SOCAR όσο και της ΒΡ αντιμετώπισαν με θετική διάθεση το αίτημα να ξεκινήσει διάλογος, πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οριστούν τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στις κοινές επιτροπές για την εξέταση του θέματος αυτού, αλλά και των άλλων ζητημάτων που αφορούν στην καλύτερη προετοιμασία για την υλοποίηση του έργου.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που δείχνει ο υπουργός Ενέργειας και κατ’ επέκταση η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο του ΤΑΡ είναι το γεγονός ότι η παραπάνω συνάντηση δεν ήταν η μόνη. Μια ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Μαρτίου είχε προηγηθεί άλλο τετ-α-τετ του Π. Λαφαζάνης, ο οποίος τα.. είπε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ίαν Μπράντσο και τον υπεύθυνο του αγωγού για την Ελλάδα Ρικάρντ Σκούφια.

Όπως επισημάνθηκε στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείου, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από την κατασκευή και λειτουργία του ΤΑΡ».

Στη συνάντηση της Δευτέρας, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε, επίσης, την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεισφέρει ό,τι απαιτείται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του ενεργειακού πρότζεκτ. Στον αντίποδα, τα στελέχη της Κοινοπραξίας παρουσίασαν στον υπουργό ΠΑΠΕΝ αναλυτικά οικονομικά, τεχνικά και άλλα στοιχεία σχετικά με την κατασκευή του τμήματος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία. Η αρχική μεταφορική ικανότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως –με πρόβλεψη για διπλασιασμό της–, ενώ εκτός από τη δυτική Ευρώπη στόχος είναι να τροφοδοτηθούν και χώρες των Βαλκανίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα