Κήρυξε τον πόλεμο στον Ανδρουλάκη ο ΓΑΠ

Χοντρό παρασκήνιο επί ένα 24ωρο που έκανε τον Παπανδρέου να τα πάρει στο κρανίο αποστέλλοντας μήνυμα στον αντίπαλό του ότι «κανένας δεν μακροημέρευσε στο ΠΑΣΟΚ αν δεν τον στηρίζουν οι παπανδρεϊκοί»

Πολλοί εξεπλάγησαν όταν άκουσαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην έκτακτη τηλεοπτική πολιτική εκπομπή του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα το βράδυ να αφήνει στην άκρη τον πολιτικό πολιτισμό -για τον οποίο όλοι (ακόμη και αντίπαλοι) του αναγνωρίζουν- και να παρουσιάζεται τόσο οξύς κατά του αντιπάλου του. Τόσο πολύ, που όσοι γνωρίζουν τι συνέβη επί ένα 24ωρο, από την Κυριακή λίγο μετά τις 10 το βράδυ -όταν είχαν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα αποτελέσματα- μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, στην κυριολεξία εξεπλάγησαν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά την πρώτη κρυάδα, την Κυριακή το βράδυ, στο στρατόπεδο των “παπανδρεϊκών” ξεκίνησαν οι συσκέψεις και οι ειδικοί επί των εκλογικών έκαναν αναλύσεις για το πώς θα μπορούσε να ανατραπεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Σε όλες τις προβολές οι ειδικοί έλεγαν στον Παπανδρέου ότι εάν την πρώτη Κυριακή τερματίσει στην πρώτη θέση, τότε θα μπορούσε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες. Όμως με δεδομένο ότι την δεύτερη Κυριακή συνήθως στις εσωκομματικές διαδικασίες πηγαίνουν λιγότεροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τότε οι πιθανότητες εκλογής Παπανδρέου είναι μειωμένες, σχεδόν στα όρια του απίθανου. Ειδικά από τη στιγμή που και οι άλλοι τέσσερις φαίνεται ότι προτιμούν τον Ανδρουλάκη.

Η παραίτηση και οι επαφές

Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, όπου ο Ανδρουλάκης έχει αέρα εννέα ποσοστιαίων μονάδων και όλους τους υπόλοιπους στο πλευρό του, τότε είναι σαν να ρίχνει γροθιά στο μαχαίρι. Οπότε, όπως αποκάλυψε το iapopsi.gr, δέχθηκε πιέσεις από τους πιο λογικούς συνεργάτες του να παραιτηθεί από τον δεύτερο γύρο προς όφελος της παράταξης. Τουναντίον οι λεγόμενοι «κολαούζοι»-που συχνά-πυκνά του αλλάζουν άποψη-επέμεναν να δώσουν την μάχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συσκέψεις συνεχίστηκαν όλο το βράδυ και γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα στον Ανδρέα Λοβέρδο, δίχως να λάβει απάντηση από τον πρώην υπουργό.

Κάποια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου επείσθη και έγινε επικοινωνία. Συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού μίλησε με άνθρωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, προτείνοντας να κάνουν μία κοινή εμφάνιση. Σε αυτή ο Παπανδρέου θα ανακοίνωνε την παραίτηση του, ανακηρύσσοντας πρόεδρο τον Ανδρουλάκη και ο ευρωβουλευτής θα αναγνώριζε την μεγάλη συμβολή του κ. Παπανδρέου στην τεράστια προσέλευση του κόσμου στις κάλπες. Αργότερα ήρθε η απάντηση από την πλευρά του Ευρωβουλευτή, όπου ήταν αρνητική με την δικαιολογία ότι δεν θα ήταν ισχυρός πρόεδρος έχοντας λάβει μόλις 37,5%.

Στο στρατόπεδο Παπανδρέου το εξέλαβαν διαφορετικά. Θεώρησαν ότι επειδή ο κ. Ανδρουλάκης προηγείται επιθυμεί να καταγράψει μία μεγάλη νίκη επί του Παπανδρέου, καθώς τα προγνωστικά δίνουν νίκη του ευρωβουλευτή στον δεύτερο γύρο με ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο εφιαλτικό για τον ΓΑΠ 70%-30%. Και θεωρούν ότι ήδη υπάρχει αλαζονική συμπεριφορά εκ μέρους του ευρωβουλευτή.  Η όλη εξέλιξη έκανε τον πρώην πρωθυπουργό να τα πάρει στην κυριολεξία στο κρανίο. Και γι’ αυτό το λόγο αρνήθηκε οποιαδήποτε άλλη κουβέντα, ενημέρωσε τους πάντες ότι θα πάρει μέρος στην κούρσα, αδιαφορώντας εάν χάσει και με μεγάλη διαφορά και ότι θα αλλάξει συμπεριφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα το απόγευμα επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητώντας του να παραιτηθεί για να μη χαθεί το μομέντουμ των 270.000 ψήφων. Όμως ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε λέγοντας στον κ. Λοβέρδο τι έχει συμβεί στις επικοινωνίες των συνεργατών του με την πλευρά Ανδρουλάκη.

Έτσι φτάσαμε στο βράδυ της Δευτέρας όπου ο κ. Παπανδρέου ήταν ιδιαιτέρως οξύς κατά του κ. Ανδρουλάκη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο επιτελείο του ευρωβουλευτή πως «κανένας δεν μακροημέρευσε στο ΠΑΣΟΚ έχοντας απέναντι τους παπανδρεϊκούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα