Ο νέος χρόνος φέρνει και τις αλλαγές

Ποια πρόσωπα έχει επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης για να αναλάβουν ρόλους-κλειδιά στο Κίνημα Αλλαγής

Μετά τις εορτές θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό του Κινήματος Αλλαγής, με βάση το σχέδιο δράσης που έχουν ετοιμάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του. Σε καθημερινή βάση υπάρχει μία κλειστή σύσκεψη του νέου αρχηγού και των συνεργατών του, αλλά οι όποιες αλλαγές θα ανακοινωθούν μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο βασικός στόχος της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι να υπάρξει αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού όχι μόνο στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά και στη βάση της. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αποκτήσει εκ νέου τοπικές σε όλη την επικράτεια. Και δεν μιλάμε για τοπικές-φαντάσματα, όπου θα υπάρχει ο γραμματέας και ουδείς άλλος. Το σχέδιο είναι οι τοπικές επιτροπές και να εγγράψουν νέα μέλη, αλλά το σημαντικότερο να έχουν παρέμβαση στα τοπικά ζητήματα. «Μόνο έτσι θα νιώσουν οι πολίτες ότι το κόμμα είναι ζωντανό κι έχει λύσεις», μας έλεγε συνεργάτης του νέου προέδρου, ο οποίος επίσης επεσήμανε τη φιλοδοξία του Νίκου Ανδρουλάκη το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ να περιλαμβάνει και απαντήσεις στα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι περιφέρειες της χώρας.

Η καθημερινή σύσκεψη

Φυσικά, η αναδιοργάνωση του κόμματος πρέπει να γίνεται παράλληλα με την αντιπολιτευτική στρατηγική. Έτσι, σε καθημερινή βάση υπάρχει σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, ο λεγόμενος «πρωινός καφές», όπου μετέχουν οι δύο «στρατηγοί» του προέδρου, ο Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης και ο διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης. Στην ίδια σύσκεψη του «παρών» δίνουν και οι επικεφαλής της επικοινωνιακής του ομάδας Παναγιώτης Βλάχος και Βαγγέλης Τσόγκας, όπως και η στενή συνεργάτιδα του κ. Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή, η πολιτική επιστήμονας Μάρα Κουκουδάκη.

Ήδη το ΚΙΝΑΛ έχει ανεβάσει στροφές σε ό,τι αφορά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αλλά η διαφορά είναι ότι δεν φοβάται να ζητήσει πράγματα που πιθανόν να κοστίσουν. Όπως επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στο δημόσιο και σε άλλους νευραλγικούς τομείς. Και μάλιστα το ΚΙΝΑΛ μιλάει ξεκάθαρα. Όχι προαιρετική υποχρεωτικότητα, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Μάλιστα, οι τελευταίες ανακοινώσεις έχουν ενοχλήσει το Μαξίμου που απάντησε με διαρροές.

Πάντως όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «στο επόμενο διάστημα θα ζορίσουμε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση. Διότι πέραν της κριτικής θα καταθέτουμε και προτάσεις, που όσο θα τις αρνούνται θα μένουν εκτεθειμένοι στην κοινωνία. Εμείς δεν φωνάζουμε γα τη φωνή, όπως κάνουν οι άλλοι. Ούτε έχουμε ιδεοληπτικές αντιλήψεις. Μιλάμε τη φωνή της λογικής και του ρεαλισμού». Και πάνω σε αυτόν τον καμβά θα πρέπει να αναμένουμε τις όποιες πρωτοβουλίες ετοιμάζει το Κίνημα Αλλαγής.

 Η αξιοποίηση προσώπων

Με την επιλογή του Μιχάλη Κατρίνη για τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή τον άνθρωπο που τον εκπροσωπεί στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε σαφές μήνυμα ότι επιθυμεί την ανανέωση των προσώπων σε διάφορα καίρια πόστα. Το ίδιο ισχύει και με την εκλογή της Ευαγγελίας Λιακούλη, στη θέση της γραμματέως τής Κ.Ο. Τώρα σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες αλλαγές, για τις οποίες σε μεγάλο βαθμό έχει καταλήξει ο Ν. Ανδρουλάκης, απλά θα τις ανακοινώσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου.

Κατ’ αρχάς, νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής θα αναλάβει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, άνθρωπος απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου, που γνωρίζει όσο λίγοι εντός του ΚΙΝΑΛ την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, όπως επίσης και το τι καπνό φουμάρει ο καθένας. Ο Σπυρόπουλος θα αναλάβει το κρίσιμο πρότζεκτ της αναδιοργάνωσης του κομματικού μηχανισμού. Ο νυν γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, έχει ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του κόμματος ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεσή του. Μάλιστα, έχει τονίσει πως η επιθυμία του είναι να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το πότε και το πώς θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης μεταξύ των ΧριστοδουλάκηΣπυρόπουλου ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο γραμματέας του κόμματος εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή, ανά πάσα στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τον εκπρόσωπο Τύπου, μία θέση που αυτήν τη στιγμή καλύπτεται από τον γραμματέα Επικοινωνίας Παναγιώτη Βλάχο, μάλλον θα την αναλάβει ο Απόστολος Πάνας. Ο βουλευτής Χαλκιδικής είναι από τους νεοεκλεγέντες και όλοι του αναγνωρίζουν ότι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τη σοβαρότητα που επιδεικνύει. Κάποιοι θεωρούν ως βέβαιη την επιλογή του. Θα είναι έκπληξη εάν τελικά προκύψει κάποιο άλλο πρόσωπο, με δεδομένο ότι δεν προχώρησε η επιλογή της Μαρίας Σαράφογλου.

Διευθυντής του γραφείου του προέδρου θα αναλάβει ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στα κομματικά, καθώς ήταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία του η Φώφη Γεννηματά. Μία θέση από την οποία αποχώρησε μετά από ομηρικούς καβγάδες με την αείμνηστη.

Για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προορίζεται  ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης. Ένα έμπειρο στέλεχος που μπορεί να συνδράμει τόσο τον Μιχάλη Κατρίνη, όσο και την Ευαγγελία Λιακούλη.

Επίσης, υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα που θα απασχολήσουν τα ΜΜΕ το επόμενο διάστημα, καθώς θα τους ανατεθούν ρόλοι. Όπως είναι ο υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Μιχάλης Καλαντζόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών Γρηγόρης Φελώνης, η ΠΑΣΠίτισσα και υποψήφια για τον ΔΣΑ Νανά Βρυώνη, ο Βασίλης Πανάγου (που έτρεξε και τη διαδικτυακή καμπάνια του νέου προέδρου), η δημοσιογράφος Ειρήνη Κωστάκη και ο συνδικαλιστής του ΤΕΕ, πολιτικός μηχανικός Νίκος Μίλης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά του 270.000 ψηφοφόρους, στόχος της νέας ηγεσίας είναι η απευθείας επικοινωνία. Όπως λέγεται, θα υπάρξουν προσκλητήρια προς τη μεγάλη αυτή δεξαμενή, που προσδοκάται να είναι η ραχοκοκαλιά της αυτοοργάνωσης και σε τοπικά επίπεδα. Πρόκειται για μια απαιτητική οργανωτική πρόκληση, δεδομένου ότι το άλλοτε ισχυρότατο δίκτυο των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ είχε σχεδόν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα