Αναβαπτισμένος ο Ανδρουλάκης

Το δημοψήφισμα πέτυχε και το ΠΑΣΟΚ είναι στην μαρκίζα της Χαριλάου Τρικούπη με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί το «χρυσό» ΑΦΜ- Το επόμενο στοίχημα είναι το Συνέδριο, όπου θα κάτσουν δίπλα-δίπλα Σημίτης-Παπανδρέου και Βενιζέλος

Άλλο ένα στοίχημα κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης με το εσωκομματικό δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, όπου 180.000 ψηφοφόροι προσήλθαν και σε ποσοστό 95% ψήφισαν την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου στην μαρκίζα της Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι πλέον το κόμμα μπαίνει με νέα ορμή στην προεκλογική περίοδο και ο πρόεδρος του βγαίνει αναβαπτισμένος σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό διότι ακόμη και οι όποιες αστοχίες του περνούν σε δεύτερο πλάνο. Το βέβαιο είναι ότι από εδώ και πέρα όλοι θα μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ, ενώ διατηρώντας και τον τίτλο ΚΙΝΑΛ, ως δεύτερο συνθετικό έχει καθαρό ΑΦΜ, καθώς τα χρέη του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια και θα υπήρχε πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες δεν περίμεναν αυτή την προσέλευση των μελών στις εσωκομματικές εκλογές. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι έλεγαν ότι αν ξεπεράσει η προσέλευση τις 100.000 θα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επανέλθει στην μόδα τους τελευταίους 12 μήνες. Και σε αυτό βοήθησε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί αντιγράφει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οπότε οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι προτιμούν το ορίτζιναλ ΠΑΣΟΚ από το ιμιτασιόν.

Το δέλεαρ της επαναφοράς του ονόματος ΠΑΣΟΚ φαίνεται και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα με το δημοψήφισμα για την επαναφορά του ιστορικού ονόματος, διεξήχθησαν και οι εκλογές για την ανάδειξη Τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών, όπως επίσης και η επιλογή των 4.000 και πλέον εκπροσώπων για το Συνέδριο που θα διεξαχθεί το τριήμερα 20-22 Μαΐου. Από τους 180.000 που ψήφισαν οι μισοί ασχολήθηκαν με τα πρόσωπα και τους εκπροσώπους. Οι υπόλοιποι πήγαν μόνο για το όνομα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι στις εσωκομματικές εκλογές προσήλθαν πολλοί νέοι, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει το ΠΑΣΟΚ στις δόξες του, αλλά το γνωρίζουν μόνο από τις αφηγήσεις των δικών τους.

Πανίσχυρος

Το βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πανίσχυρος, καθώς έχει εξασφαλίσει το 65%-70% των Νομαρχιακών και Τοπικών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα. Όμως εξίσου σημαντικό για την εσωκομματική ηρεμία είναι ότι οι εκλογολόγοι του ΠΑΣΟΚ έκαναν πάλι το θαύμα τους… καθώς όλοι έχουν δυνάμεις στις Τοπικές και Νομαρχιακές. Και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και οι μικρότεροι σε ηλικία παράγοντες, όπως ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος κέρδισε την πλειοψηφία της Νομαρχιακής στην Ανατολική Αττική, εκεί δηλαδή που θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανανέωση είναι άνω του 50%-55% με την ηλικία των εκλεγμένων να είναι μεταξύ 30-35 ετών.

Χάρη στην άνετη επικράτηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφύγει τις μεγάλες γκρίνιες, όταν έρθει η ώρα για να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια. Μία επώδυνη διαδικασία σε όλα τα κόμματα, καθώς ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τους υπόλοιπους. Και βέβαια όταν τα ψηφοδέλτια συγκροτηθούν σύμφωνα με τις επιταγές του αρχηγού, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει έλεγχος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα θα αποφευχθούν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Το Συνέδριο

Ο επόμενος σταθμός είναι το Συνέδριο που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22. Εκεί ο στόχος του αρχηγού είναι να υπενθυμίσει σε όλους το παλιό σύνθημα επί Ανδρέα Παπανδρέου «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ  ενωμένο-δυνατό». Ήδη εξασφάλισε την συμμετοχή πέραν του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Με τον τελευταίο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, η πρώτη μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόσκληση δηλώνοντας ότι και θα πάει στο Συνέδριο και θα μιλήσει. Μάλιστα όπως μεταδίδει η Χαριλάου Τρικούπη εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συνάντηση των δύο.

Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Σημίτη, η επικοινωνία του Νίκου Ανδρουλάκη με τον 86χρονο πρώην πρωθυπουργό είναι συχνή και μάλιστα ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μία ημέρα προ των εκλογών της περασμένης Κυριακής με άρθρο του επαινούσε το νεαρό αρχηγό. Με τον Γιώργο Παπανδρέου είχε υπάρξει επικοινωνία πριν από τις εκλογές της 8ης Μαΐου, ενώ θα υπάρξει και νέα εντός της εβδομάδας με θέμα το Συνέδριο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να φτιάξουν το πρόγραμμα των ομιλητών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην συμπέσουν όλοι μαζί και να κρατήσουν σε ενδιαφέρον το σώμα των συνέδρων, αλλά να υπάρξει και ο ανάλογος επικοινωνιακός αντίκτυπος. Έτσι ο Κώστας Σημίτης έχει ζητήσει να μιλήσει την Παρασκευή, μετά τον αρχηγό και το πιθανότερο είναι να του γίνει το χατίρι. Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το Σάββατο, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανέλθει στο βήμα την Κυριακή. Ακόμη βέβαια δεν έχουν φιξαριστεί.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να πείσει τον Γιάννη Μανιάτη (έχουν εξαιρετική προσωπική σχέση) να απευθύνει ομιλία, η οποία θα ήταν ιδανικά να συμπέσει με αυτή του προέδρου του Ινστιτούτου του κόμματος, του ΙΝΣΟΣΙΑΛ, του Νίκου Χριστοδουλάκη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Σημίτη έχει αναλάβει μαζί με τον Ηλία Κικίλια την συγγραφή του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Ήδη οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν προ ημερών σε ειδική εκδήλωση έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο όπου θα γίνει η σχετική διαβούλευση.

Τα οικονομικά και οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιαστούν από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Σαλαγιάννη και οι ρυθμίσεις με τις τράπεζες για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές απομένουν κάποιες τυπικές υπογραφές, ενώ αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το κόμμα αποκτήσει μεγαλύτερη εκλογική δύναμη και με βάση τα ποσοστά του λαμβάνει περισσότερα χρήματα, τότε το ποσό της κάθε δόσης θα αυξηθεί και δεν θα προβλέπεται περαιτέρω επιμήκυνση από αυτή που θα αναφέρεται στην ρύθμιση.

Μάλιστα από την Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν καίριο ζήτημα την οριστική διευθέτηση των χρεών, διότι αναμένουν την σχετική σπέκουλα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η επίθεση προς το Νίκο Ανδρουλάκη από τον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, τον Θανάση Καρτερό. Όμως από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν με νόημα «η σιωπή μας προς απάντηση του».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα