Εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή το ν/σ για τα ενήμερα δάνεια

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ενήμερα δάνεια. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η Ν.Δ. ψήφισε όλα τα άρθρα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗ.ΜΑΡ. διατύπωσαν επιφυλάξεις για επιμέρους άρθρα (2 και 5) που καθορίζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα άρθρα με εξαίρεση το άρθρο 17, στο οποίο δήλωσε «ναι». Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το δικαστήριο ρυθμίζει ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας (σ.σ. η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ζητήσει το ποσοστό αυτό να φθάνει το 100%). Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. «όχι» σε όλα τα άρθρα δήλωσε το ΚΚΕ.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς είχε πει πως στο νομοσχέδιο θα μπορέσουν να υπαχθούν και οι δανειολήπτες που καθυστερούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους αρκεί να μην έχει γίνει καταγγελία της δανειακής τους σύμβασης.

Χαρακτηριστική είναι η παρότρυνση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, προς τους υπουργούς, να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνει η κυβέρνηση διότι η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία λήγει στο τέλος του 2013 και η κοινωνία αγωνιά. «Δεν μπορεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μιλάμε με μισόλογα κύριε υπουργέ. Πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και να κάνουμε μία συζήτηση, στην οποία να ακουστούν οι προτάσεις όλων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, από την πλευρά του κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο. Ανάμεσα σε αυτές είναι η εισαγωγή του θεσμού του διαμεσολαβητή στις ρυθμίσεις δανείων. Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η προσφυγή στο θεσμό της διαμεσολάβησης θα είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.
Τέλος, κατατέθηκε τροποποίηση βάσει της οποίας το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα