Χρέος «καπούτ» για 47χρονο δανειολήπτη

Ανάσα ζωής σε ελεύθερο υπερχρεωμένο επαγγελματία έδωσε το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, το οποίο με απόφασή του (38/2014) «μηδένισε» τα χρέη του 47χρόνου δανειολήπτη και παράλληλα άνοιξε ομπρέλα προστασίας στην πρώτη του κατοικία, την οποία το δικαστήριο εξαίρεσε από τη διαδικασία της εκποίησης.

Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο εξετάζοντας τα στοιχεία του φακέλου στη συγκεκριμένη υπόθεση έκρινε ότι οι καταβολές του συγκεκριμένου δανειολήπτη προς όλους τους πιστωτές θα πρέπει να είναι μηδενικές, καθώς όπως προέκυψε αυτός βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων. Παράλληλα, το δικαστήριο με την απόφασή του «έσωσε» την κύρια κατοικία του αιτούντος από ενδεχόμενη εκποίηση και παράλληλα διέταξε μελλοντική επανεξέταση της υπόθεσης, υπό την αναγκαία βέβαια προϋπόθεση ότι η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο.Η υπόθεση αφορά δανειολήπτη που είναι διαζευγμένος και έχει ένα 16χρονο παιδί για το οποίο πληρώνει μηνιαία διατροφή 300 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, ο ίδιος εργάζεται ως ωρομίσθιος καθηγητής αγγλικών σε οργανισμό ξένων γλωσσών και ως ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής. Τα τελευταία τρία χρόνια το εισόδημα του έχει μειωθεί δραστικά και πλέον ανέρχεται περίπου στο ποσό των 600 ευρώ το μήνα, όπως προέκυψε και από τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας που προσκόμισε στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι απαιτούμενες οικογενειακές δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως, περιλαμβάνουν την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του ιδίου και της διατροφής του ανηλίκου τέκνου του, καλύπτονται από εισόδημα του, ενώ λόγω της μειώσεως των μηνιαίων αποδοχών του είναι πλέον αδύνατον να καταβάλλει τη διατροφή του ανηλίκου τέκνου του. Το σύνολο των οφειλών του προς διάφορες τράπεζες φτάνει σε 35.000 ευρώ από κάρτες που στο παρελθόν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώνει τις δόσεις κανονικά χωρίς να χρωστά ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες . Ωστόσο, η δραματική μείωση του εισοδήματος του τα τελευταία δύο χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι συνεπής στις δανειακές συμβάσεις που είχε υπογράψει.

Με το σκεπτικό αυτό το Ειρηνοδικείο μηδένισε τις καταβολές προς όλες τις τράπεζες και παράλληλα απαγόρευσε την εκποίηση της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα