Ο… οβολός του Μαντέλη στο «ταμείο κλεμμένων»

Το ταμείο που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνονται χρήματα που  ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, το αποκαλούμενο «ταμείο κλεμμένων», αποφάσισαν να …ενισχύσουν οι κατηγορούμενοι στη δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ,  Τάσου Μαντέλη,  με προφανή στόχο την ελάφρυνση της ποινικής τους μεταχείρισης .

Ο πρωην υπουργός είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που ουσιαστικά συναινεί στην επιστροφή χρημάτων, περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρω) στο ταμειο Παρακαταθηκών και Δανείων κι από ‘κεί στον ειδικό λογαριασμό που έγινε γνωστός ως «λογαριασμός επιστροφής κλεμμένων».

Ο  πρώην υπουργός με αίτημά του, προς τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, το οποίο συνυπογράφουν ο κουμπάρος και συγκατηγορύμενός του Γ. Τσουγκράνης, αλλά  και η κόρη του (σ.σ. η τελευταία δεν είναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος σε λογαριασμό που μπηκαν τα επιδικα χρήματα) αναφέρει ότι:

– Ήδη,  του έχει δεσμευθεί  λογαριασμός με 174.000 ευρώ.

– Προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατόπιν αυτού και βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 ζητεί ευνοικότερη ποινική μεταχείριση.

 

Τι λέει ο νόμος

Ο πρόσφατος νόμος που επικαλείται ο κ. Μαντέλης, ο οποίος προσφέρει δραστική μείωση ποινών αν εξαληφθεί η ζημία του δημοσίου, εξαιρεί νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους όπως υπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς κλπ. Όμως σύμφωνα με δικαστικές πηγές  αυτό είναι θέμα ερμηνείας απο το δικαστήριο και ακόμα ότι δεν μπορεί να μη ληφθει υπόψιν για τέτοια κίνηση απο την πλευρά των κατηγορουμένων στην απόφαση του δικαστηρίου. Πάντως ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση απόσβεσης της ζημίας η ποινή εν προκειμένω που έχει οροφή τα 20 χρόνια μπορεί να πέσει ακόμα και στα 3 χρόνια. Ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εφόσον συμφωνήσουν με το αίτημα του κ.Μαντέλη και αντιμετωπίζουν έως και ισόβια, μειώνεται μέχρι τα 15 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η  δική που ξεκίνησε  στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Νοέμβριο του 2013  αφορά  την υπογραφή της σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Το ελληνικό δημόσιο ζητά με παράσταση πολιτικής αγωγής 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους 4 συγκατηγορούμενους του που φέρονται να τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση της μίζας.

Ο ΟΤΕ διεκδικεί συμβολικό πόσο 10 ευρώ με επιφύλαξη για περαιτέρω απαίτηση από τα αστικά δικαστήρια στο μέλλον.Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα  το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο ίδιος ο κ. Μαντέλης με δηλωσή του είχε υποστηρίξει οτι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν είναι  μίζα αλλά χορηγία απ’ο την γερμανική εττιρεια για την προεκλογική του καμπάνια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα