Ο εισαγγελέας των χαμηλών τόνων και των «υψηλών» υποθέσεων

Η πορεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την Ευελπίδων, όπου υπηρέτησε επί χρόνια ως εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, μέχρι τον 15ο όροφο της οδού Κατεχάκη, στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, και τώρα στη θέση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, πέρασε από πολλούς σταθμούς και από μεγάλα κύματα. Δημιούργησε πολλούς φίλους και όπως ήταν λογικό και πολλούς εχθρούς. Οι τελευταίοι ακόμη και σήμερα αναφέρουν πως «ο χαμηλών τόνων εισαγγελικός λειτουργός είχε την ευχέρεια να ελίσσεται καλά και να επιλέγει σωστά».

Ο νέος γενικός γραμματέας Διαφάνειας (προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι πτυχιούχος της Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1983. Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κορίνθου και Αθήνας και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Διετέλεσε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως Ποινών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και υπηρέτησε στο Προανακριτικό Τμήμα της παραπάνω Εισαγγελίας με αντικείμενο τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος. Σχεδίασε και εγκατέστησε πλήρες μηχανογραφικό σύστημα όλης της ποινικής διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το 2003 εξελέγη από τους συναδέλφους του προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μετά τη λήξη της θητείας του ως προϊσταμένου, το 2006, ορίστηκε με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών (εποπτεύων εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας – ΔΑΕΕΒ – Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας). Τον Ιούλιο του 2009 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέση στην οποία έμεινε έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Παπαγγελοπούλου, πολιτικό μηχανικό που εργάζεται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, και είναι πατέρας δύο παιδιών, του Παρασκευά 25 ετών, πτυχιούχου Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο, δικηγόρου, και της Αθανασίας-Γαλάτειας 22 ετών, φοιτήτριας στο τέταρτο έτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι υποθέσεις
Οι κύριες υποθέσεις, με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, που χειρίστηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος κατά το διάστημα της εισαγγελικής θητείας του, φαίνεται ότι καθόρισαν και την εξέλιξή του. Έπειτα από μήνυση του Κώστα Λαλιώτη κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ερεύνησε την περίφημη υπόθεση ΜΑΥΟ, σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος της Ν.Δ. Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε ελλείψει στοιχείων. Την ίδια τύχη είχαν και οι καταγγελίες για το σπίτι που έκτισε στο Πόρτο Γερμενό ο μετέπειτα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

Το 2003 εξελέγη από τους συναδέλφους του προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Εκεί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χειρισμό της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επί 11 μήνες ο κ. Παπαγγελόπουλος διενεργούσε προσωπικά, για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκαταρκτική εξέταση για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Επίσης χειρίστηκε την υπόθεση της απαγωγής Πακιστανών. Ύστερα από έρευνα μηνών, η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας, για απαγωγές και μυστικές ανακρίσεις τουλάχιστον 25 ομοεθνών του, κατέληξε σε άσκηση διώξεων κατά στελεχών της ΕΥΠ.

Επίσης ήταν ο πρώτος εισαγγελέας που άσκησε δίωξη κατά στελεχών της ΕΠΟ (Β. Γκαγκάτση κλπ) για τις απευθείας αναθέσεις έργων στον Άγιο Κοσμά, με δικαιολογία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από αποκαλύψεις της «Α». Σημείωση: μετά από 10 χρόνια η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στη φάση της προανάκρισης.

Η αναμόρφωση της ΕΥΠ
Ως εισαγγελέας, ο Δ. Παπαγγελόπουλος συνέβαλε τα μέγιστα στον σχεδιασμό της αναμόρφωσης της ΕΥΠ το 2007, προκειμένου η υπηρεσία να αποβάλει τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Στόχος είναι η μετεξέλιξή της σε μια υπηρεσία σύγχρονη, αποτελεσματική, αξιόπιστη, απελευθερωμένη από κομματικές παρεμβάσεις και αυτονομημένες ομάδες, που στιγμάτισαν τη διαδρομή της, συχνά εκθέτοντας τη χώρα. Για την ενίσχυση της διαφάνειας και του δημοκρατικού χαρακτήρα της λειτουργίας της υπηρεσίας προωθήθηκαν οι εξής αλλαγές:

– Διυπουργικό συμβούλιο θα διαχειρίζεται και θα αξιολογεί τις συλλεγόμενες από την υπηρεσία πληροφορίες.
– Έλεγχος της υπηρεσίας από τη Βουλή, πιθανότατα από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και όχι από ξεχωριστή επιτροπή.
– Ο διοικητής της ΕΥΠ θα έχει την υποχρέωση να παρουσιάζει στο Κοινοβούλιο έκθεση πεπραγμένων της υπηρεσίας.

Αυτές τις αλλαγές εφάρμοσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και στην ολιγόμηνη παραμονή του ως επικεφαλής της ΕΥΠ, από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονιστεί ότι στη διάρκεια της διαδρομής του στις νευραλγικές θέσεις τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην ΕΥΠ ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, ενώ κανένας δεν αμφισβήτησε ποτέ, τόσο τις ικανότητές του όσο επίσης και το ήθος και την εντιμότητά του. Πρόκειται για έναν ακέραιο δικαστή, αλλά και έναν πετυχημένο διοικητή της υπηρεσίας που διαχειρίστηκε μεγάλες υποθέσεις αλλά και κρίσεις τόσο στην αντιτρομοκρατική όσο και στην ΕΥΠ.

Η επιλογή του Δ. Παπαγγελόπουλου έχει εκπλήξει θετικά την κοινή γνώμη, γιατί δεν πρόκειται για ένα κομματικό στέλεχος αλλά για ένα έντιμο και ικανό στέλεχος που μπορεί να προσφέρει από την κρίσιμη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα