Ψηφίζουν «κόφτη», μέτρα και… φύγαμε για Eurogroup

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπαίνει η κυβέρνηση, καθώς την Πέμπτη εισάγεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο – σκούπα, που περιλαμβάνει τα εναπομείναντα μέτρα και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης –τον περιβόητο «κόφτη»- με στόχο την ψήφιση μέχρι την Κυριακή.

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το Σάββατο το πρωί (10:00-00:00), ενώ η ψήφισή του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα, καθώς αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο – σκούπα:
Παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται δηλαδή για τους έμμεσους φόρους όπως αύξηση στον ΦΠΑ και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί.

Τις διατάξεις για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης τωνενήμερων δανείων.

Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Εντός Ιουνίου προβλέπεται να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Η πλήρης λειτουργία του ταμείου προβλέπεται εντός του Σεπτεμβρίου.

Άλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα