Ελέγχουν με το… πάσο τους

«Ακόμη είναι νωρίς. Και η συμφωνία δυστυχώς αργεί», μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες όπως δείχνουν τα πράγματα θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν. Μάλιστα στο Μαξίμου είναι όλοι πεπεισμένοι ότι δεν θα μπουν στην τελική ευθεία πριν σχηματιστεί η νέα υπό την Μέρκελ κυβέρνηση της Γερμανίας.

Οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αναμένεται να «πετάξουν» μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα για τη σύνοδο του Eurogroup, ωστόσο ο χρόνος επιστροφής τους στην Αθήνα παραμένει άγνωστος.

Πάντως οι περισσότεροι στο οικονομικό επιτελείο δεν ασχολούνται τόσο με το Eurogroup της Πέμπτης, αλλά με αυτό στις 22 Νοεμβρίου όπου και θα εξεταστούν οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης. Όμως η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην τακτική σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 και 19 του επόμενου μήνα. Σε αυτές τις δύο συναντήσεις δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος το σύνολο του ελληνικού ζητήματος. Στο πρωθυπουργικό στρατόπεδο, πάντως, υπάρχουν και εκτιμήσεις που θέλουν την εκκρεμότητα να παρατείνεται επί μακρόν, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

«Η περίοδος δεν μοιάζει με την περυσινή χρονιά… το 2012 αντέξαμε σχεδόν έξι μήνες, τώρα μπορούμε πολλούς περισσότερους» επιχειρηματολογούν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο να διεκδικήσει ό,τι δικαιούται βάσει της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιτύχει.

Με ρυθμούς χελώνας

H πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε όλα τα επίπεδα γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Η ακύρωση του ραντεβού με στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άνευ λόγου και αιτίας με πρωτοβουλία των δανειστών αποτελεί ενδεικτικό της στάσης που κρατούν και που έχει προκαλέσει «δυσφορία» στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ημερομηνίες πιέζουν καθώς σε περίπου 10 μέρες θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2014 και ίσως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει εκπληρώσει με τόση συνέπεια τα προαπαιτούμενα ενώ οι προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Παρά λοιπόν το θετικό κλίμα που θα έπρεπε να υπάρχει παρατηρείται μια ιδιαίτερη κωλυσιεργία στις διαδικασίες με τους τροϊκανούς να επιδεικνύουν μια χαλαρότητα στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων αλλά και μια τάση υπερανάλυσης των δεδομένων.

Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κατηγορούν ανοιχτά την άλλη πλευρά και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «εμείς ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα