Οι εξαρτημένοι και οι ανεξάρτητοι της… FIFA

Live η συνεδρίαση στους δημοσιογράφους, live και η μετάδοση από άνθρωπο της ΕΠΟ στον Χούμπελ για όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι με τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τους «κακούς» ΑΕΚ και Μελισσανίδη. Και τώρα θα ταράξουν τον Γραμμένο στη νομιμότητα

Τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς του ελληνικού ποδοσφαίρου φαίνεται ότι δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους αποικιοκράτες της FIFA και της UEFA. Πλέον έρχεται η επανάσταση, καθώς τα δώρα των Δαναών αποδεικνύονται άχρηστα και το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν στασιμότητα στα κρισιμότερα ζητήματα που αποτελούν τη βάση στήριξης του οικοδομήματος.

Οι καλύτερες μέρες στα χρόνια του ποδοσφαιρικού μνημονίου δεν έρχονται. Αυτό που εξόφθαλμα βλέπει κάποιος είναι ότι δαπανώνται τεράστια ποσά, προκειμένου να γίνει μια τρύπα στο νερό. Οι απεσταλμένοι της FIFA και της UEFA βλέπουν βελτιώσεις, με παράλληλες επισημάνσεις ότι θα πρέπει να παραμείνει η Επιτροπεία προκειμένου να έλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για την έλευση του VAR που χρυσοπληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν ήταν… απαραίτητη η οδηγία των ξένων στην ΕΠΟ. Μπορούσαν και χωρίς την απαίτησή τους οι επικεφαλής της διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου να πάρουν τη σχετική απόφαση και να την υλοποιήσουν.

Το κομμάτι της διαιτησίας συνεχίζει ν’ απασχολεί τους πάντες. Όχι μόνο γιατί οι καταγγελίες όλο αυτό το διάστημα ήταν έντονες και οι διαμαρτυρίες από τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων εντονότερες, αλλά διότι δεν μπορούσε να γίνει ένα ματς της… προκοπής που να έχει βαθμολογική σημασία για τους μεγάλους, που να μη διευθύνουν ξένοι διαιτητές. Οι Έλληνες κρίθηκαν… ακατάλληλοι. Το κλίμα δεν προσφερόταν. Τι είδαμε όλο αυτό το διάστημα; Ξύλο σε διαιτητές, εισβολές σε παιχνίδια εθνικών διοργανώσεων, αλλά και επεισόδια σε ματς της Ευρώπης, γιορτές ποδοσφαίρου χωρίς προσκεκλημένους με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, που έγινε μεταξύ συγγενών και φίλων, την Εθνική ομάδα να είναι ανεπιθύμητη και να μην μπορεί να βρει έδρα να παίξει, τη διοίκηση της ΕΠΟ να σκορπάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προπονητές κάνοντας τις χειρότερες δυνατές επιλογές, την εικόνα της Ομοσπονδίας να είναι χειρότερη από ποτέ, και τους παράγοντες να κάνουν σοκαριστικές καταγγελίες. Αν σε αυτά προστεθούν και τα φιρμάνια που έρχονται από την UEFA για… ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια και καμπάνες για συμπεριφορές αξιωματούχων, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο αρμενίζει στραβά.

Οι τροϊκανοί που επιτηρούν το ποδόσφαιρό μας κι επιβάλλουν μέτρα, μαθαίνουν όσα θέλουν να μάθουν, ή όσα τους μεταφέρουν. Πάντως, το νταμπλ πήγε στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου. Και την περασμένη σεζόν ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο, ενώ θα έπαιρνε και το πρωτάθλημα αν δεν είχαμε τις μπούκες του Ιβάν Σαββίδη με το πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Οι τροϊκανοί, που σέβονται τους νόμους, ξέχασαν ότι στην ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη πέντε ετών και μάλιστα για υπόθεση που αφορά θέμα το οποίο σχετίζεται με τα καθήκοντά τους στο άθλημα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης τιμωρήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την Κάρτα Υγείας, αλλά ουδέποτε κηρύχθηκε έκπτωτος. Τουναντίον είναι στη Super League και ο βασικός συνομιλητής των κυβερνητικών αξιωματούχων σε θέματα ποδοσφαίρου.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη τα έχει πληροφορηθεί ο Αυστριακός αξιωματούχος Χέρμπερτ Χούμπελ. Μάλιστα, στο τελευταίο θέμα έδειξε ευαισθητοποίηση κι έχει ενημερώσει τη Super League πως η παραμονή του Βασίλη Γκαγκάτση στο πόστο του είναι ένας από τους λόγους εισήγησης GREXIT. Ο επικεφαλής παρακολούθησης της ΕΠΟ από UEFA και FIFA απαίτησε ουσιαστικά να απομακρυνθεί ο Βασίλης Γκαγκάτσης από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Super League.

Αποτέλεσμα; Ουδέν. Ως διά μαγείας, όσοι έχουν κάποια σχέση με τον ΠΑΟΚ μένουν στο απυρόβλητο, ακόμη και από τους… Ευρωπαίους.

Ο Χέρμπερτ Χούμπελ ξέχασε το θέμα Γκαγκάτση και είδε απέναντί του… στελέχη της ΕΠΟ που εξαρτώνται από την ΑΕΚ. Η αποχώρηση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, την περασμένη Τετάρτη, επτά μελών του συμβουλίου, φίλα προσκείμενων στην «Ένωση», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανανέωση της σύμβασης με τον Βίτορ Μέλο Περέιρα, δεν άρεσε καθόλου στον Χούμπελ. Η έκρηξή του ωστόσο και όσα ανέφερε ένα δείχνουν. Την πλευρά που τον ενημερώνει και τον… καθοδηγεί.

Ο Χέρμπερτ Χούμπελ επιτέθηκε στα επτά μέλη (Βακάλης, Θωμαΐδης, Παπαχρήστος, Δημητρίου, Ασλανίδης, Ψαρρόπουλος, Λεουτσάκος), σημειώνοντας ότι… «τα μέλη θα έπρεπε να μείνουν και να πουν τις απόψεις και όχι να φύγουν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης πρόσθεσε ότι οι σύμβουλοι της ΕΠΟ θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.

«Γίνεται ζωντανή αναμετάδοση όλων όσων γίνονται εδώ, και αυτό είναι μια παρατήρηση που δεν είναι θετική για την ΕΠΟ. Το ίδιο γίνονταν και χθες (σ.σ. Τρίτη), στη Λίγκα. Δεν είναι κατανοητό και μου δημιουργεί έκπληξη πώς εκλεγμένα μέλη αποχωρούν από το συμβούλιο για διάφορους λόγους. Τα site γράφουν ότι ο Μελισσανίδης τηλεφώνησε και τους είπε να φύγουν (στο σημείο αυτό έδειξε με κινητό του συγκεκριμένο δημοσίευμα). Δεν ξέρω ελληνικά, αλλά όλοι γράφουν αυτό το πράγμα. Πρέπει τα μέλη της ΕΠΟ να είναι ανεξάρτητα και όχι εξαρτημένα».

Μια χαρά τού μεταφέρουν του Αυστριακού οι πληροφοριοδότες του τι γράφουν ιστοσελίδες που δεν είναι αρεστές στην ηγεσία της ΕΠΟ και του ΠΑΟΚ. Ποιος με τόση χαρά τού κάνει… ζωντανή μετάδοση και του εξηγεί ότι γράφεται πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε εντολή σε στελέχη της Ομοσπονδίας να αποχωρήσουν;

Ο πρόεδρος της Super League  Μηνάς Λυσάνδρου, που προέρχεται από την ΑΕΚ, δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς του Χ. Χούμπελ:

«Δεν επιτρέπεται να μιλάς για απόντες. Μην ασχολείσαι με τα δημοσιεύματα και μην τα φέρνεις επίσημα για συζήτηση στην ΕΠΟ. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΑΕΚ είμαι εγώ και ανακάλεσε αυτά που είπες για Μελισσανίδη και ΑΕΚ».

Ο Αυστριακός όχι μόνο δεν ανακάλεσε αλλά συνέχισε στο ίδιο, επιθετικό, ύφος. «Μη νομίζετε  ότι δεν βλέπουμε και δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει,  δεν είμαστε βλάκες. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά τα δημοσιεύματα λένε αυτά που σας μετέφερα».

Να κατονομάσει τον πληροφοριοδότη στην ΕΠΟ

Το… κακό για τον Χούμπελ είναι πως η έντονη αντίδρασή του σε χρόνο μηδέν πρόδωσε ότι υπάρχει κάποιος πληροφοριοδότης του στην ΕΠΟ που τον ενημερώνει σε… ζωντανό χρόνο τι γράφεται. Και το χειρότερο; Υιοθετεί τα γραφόμενα σαν κάποιος να τον διαβεβαιώνει πως έτσι είναι.

Ο Αυστριακός χώρισε ήδη τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Σε όσους είναι εξαρτημένοι από τον Μελισσανίδη και όσους είναι ανεξάρτητοι που βρίσκονται… απέναντι. Για άλλους παράγοντες δεν του είπε κανείς τίποτα. Προφανώς οι καλοί θέλουν το καλό του ποδοσφαίρου, και… οι άλλοι προκαλούν τα προβλήματα.

Αναρωτήθηκε ποτέ ο Χούμπελ τι συμβαίνει στην Εθνική Ελλάδος; Πώς πιάνει πάτο με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για την ανεξαρτησία της ΕΠΟ, αλλά και την αμαύρωση του αγωνιστικού επιπέδου του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ρώτησε τον φίλο του Βαγγέλη Γραμμένο, πού τον βρήκε τον Άγγελο Αναστασιάδη και τον πήρε προπονητή της Εθνικής Ελλάδος; Έτσι ακαδημαϊκά και μόνο. Επειδή τα ξέρει όλα για εξαρτημένους και ανεξάρτητους.

Χείρα βοηθείας στον Β. Γραμμένο

Ο πρωτοφανής εκνευρισμός που δημιουργήθηκε σε έναν αξιωματούχο της UEFA δεν έχει λογική εξήγηση. Μάλιστα, η στάση του Χούμπελ και οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνε, λες και μιλούσε στους υπηκόους του, είναι πολύ πιθανό να μην περάσουν αναπάντητοι, καθώς εξετάζεται από τους θιγόμενους να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Στην ατζέντα της ΕΕ της ΕΠΟ που είχε σταλεί στα μέλη πριν από τη συνεδρίαση, αναφέρεται ως 21ο θέμα:

«Ανανέωση σύμβασης Β.Μ. Περέιρα. Εισηγητής: Β. Γραμμένος. Απαιτείται έγκριση».

Όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έφερε το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του αρχιδιαιτητή, δίχως να ρωτήσει κανέναν και ξεπερνώντας την ατζέντα που είχε σταλεί στα μέλη της Ε.Ε., ποια αντίδραση ήθελε να έχουν οι μη ερωτηθέντες; Εκτός αν έχουν εκλεγεί από τη γενική συνέλευση των Ενώσεων για να κάνουν τις γλάστρες.

Η ουσία είναι ότι έσπασε το απόστημα. Κι έπρεπε να γίνει κάτι χοντρό, προκειμένου να υπάρξει γενικός ξεσηκωμός. Γιατί ο Σταύρος Ψαρρόπουλος, για παράδειγμα, καταψήφιζε εδώ και τέσσερις μήνες τη δαπάνη της Επιτροπής Διαιτησίας. Αν οι ξένοι θέλουν τον αποτυχημένο Περέιρα στην Επιτροπή Διαιτησίας, δεν είναι δυνατόν να επιβάλουν και ότι θα τον πληρώνει η ΕΠΟ 22.500 ευρώ τον μήνα, όταν τα σωματεία φυτοζωούν χωρίς ευρώ επιχορήγηση και διαλύονται το ένα μετά το άλλο.

Με αφορμή τα όσα εξόφθαλμα συμβαίνουν και τη σύμπραξη, όπως όλα καταδεικνύουν, της UEFA με την «παρέα» του ΠΑΟΚ, η μετωπική σύγκρουση διαφαίνεται πως είναι η μόνη διέξοδος. Το πρώτο βήμα εξάλλου είχε γίνει με την επικράτηση του Μηνά Λυσσάνδρου σε βάρος του Μάκη Γκαγκάτση στην προεδρία της Super League. Εκεί όπου η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ.

Την Τετάρτη ακολούθησε νέο χτύπημα, ακόμη πιο ισχυρό. Με αφορμή τις πρακτικές και τις λογικές του Βαγγέλη Γραμμένου στο θέμα της διαιτησίας, οι επτά φίλα προσκείμενοι στην ΑΕΚ σύμβουλοι της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ τα βρόντηξαν κι έφυγαν από τη συνεδρίαση.

Όταν επιχειρήθηκε με τρόπο άκομψο και άγαρμπο να φορεθεί και τη νέα σεζόν καπέλο ο Βίτορ Μέλο Περέιρα στην προεδρία της ΚΕΔ με τις… ευλογίες των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, η πλευρά της «Ένωσης» αντέδρασε. Κι επειδή ήταν ανέφικτο ν’ ανατραπεί η επιθυμία των «επιτρόπων» της FIFA και της UEFA, επί τάπητος τέθηκε το οικονομικό ζήτημα. Η δαπάνη για τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που θα πάρει μόνο ο Περέιρα για τη νέα σεζόν πέρασε με τρόπο που μπορεί να υπάρξει συνέχεια σε άλλα όργανα και αίθουσες.

Η συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ συνεχίστηκε με 10 (από τους 17) συμβούλους. Οι 8 που πρόσκεινται στον ΠΑΟΚ, ο πρόεδρος της SL1  Mηνάς Λυσάνδρου, και ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Τάκης Αγραφιώτης. Αν έφευγαν και αυτοί από τη συνεδρίαση, τότε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΠΟ στο Γουδή θα έμεναν μόλις οι 8 φίλα προσκείμενοι σύμβουλοι του ΠΑΟΚ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος έλαβε ισχυρότατο μήνυμα ότι η περίοδος… χάριτος τελείωσε, καθώς ουδείς πλέον θα δέχεται αδιαμαρτύρητα τετελεσμένα που αποφασίζονται σε άλλα γραφεία. Πέραν αυτού, και οι ξένοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να κάνουν πάρτι με τα χρήματα των Ελλήνων.

Το δεύτερο καίριο χτύπημα που δέχτηκε ο Βαγγέλης Γραμμένος αφορά τον προϋπολογισμό. Μόλις 8 ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρχαν ένα λευκό και ένα «παρών».

Εκτός από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, και οι ξένοι τοποτηρητές αντιλήφθηκαν ότι τη νέα περίοδο δεν πρόκειται να κάνουν ό,τι θέλουν αδιαμαρτύρητα.

ΑΕΚ: «Έκθετος ο Γραμμένος»

Η ΑΕΚ πήρε θέση στις πρακτικές που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε πως δεν γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα να παίρνονται αποφάσεις με πραξικοπηματικό τρόπο.

Χαρακτηριστικά η ΠΑΕ ΑΕΚ επεσήμανε ότι:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ αρνείται να συμβιβαστεί και αντίθετα καταδικάζει το γεγονός ότι σε μία ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα απετράπη πραξικοπηματικά, προφανώς λόγω μη ύπαρξης πλειοψηφίας, η συζήτηση και η ψήφιση από το αρμόδιο νόμιμα εκλεγμένο σώμα ενός ζητήματος, το οποίο –σύμφωνα και με την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ– απαιτούσε την έγκριση των μελών της.

»Η ΠΑΕ ΑΕΚ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της για μια διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε παρουσία των εκπροσώπων FIFA και UEFA από τους οποίους θα περιμέναμε την προάσπιση της νομιμότητας και η οποία πάνω απ’ όλα πλήττει βάναυσα τις δημοκρατικές διαδικασίες, εκθέτει τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Ευάγγελο Γραμμένο και παραπέμπει σε εποχές και πρακτικές, τις οποίες το ελληνικό ποδόσφαιρο έδωσε μάχη για να καταργήσει και να ξεπεράσει.

»Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς είναι πρωτοφανές, επικίνδυνο και σίγουρα ανησυχητικό και για το μέλλον να χαρακτηρίζονται μη ανεξάρτητα τα μέλη ενός οργάνου, που διαφώνησαν με μία παράνομη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε, και κατά συνέπεια να θεωρούνται ανεξάρτητα τα μέλη που συνηγόρησαν και συνυπέγραψαν μία απόλυτα προσβλητική μεθόδευση στο θέμα της ανανέωσης με τους ίδιους οικονομικούς όρους της θητείας του κ. Μέλο Περέιρα στην ΚΕΔ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα