Η ευκαιρία του Κυριάκου να κλείσει τις κερκόπορτες… (της Συμφωνίας των Πρεσπών)

Σίγουρα είναι τεράστιες οι ευθύνες του δίδυμου Τσίπρα-Κοτζιά, όμως και επί δύο χρόνια τώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κινείται στο συγκεκριμένο ζήτημα με βήματα που θυμίζουν κάβουρα, πηγαίνοντας πλάγια και αργά...

Ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας Μακ Άρθουρ (1880-1964), που πρωτοστάτησε στον πόλεμο του Ειρηνικού κατά της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε πει σε μία από τις πολεμικές συσκέψεις στους επιτελείς του πως «δεν υπάρχει σιγουριά σε αυτό τον κόσμο, υπάρχουν μόνο ευκαιρίες».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από την πλευρά του ένας άλλος Αμερικανός, ο γκουρού του management, Τομ Πίτερς, συνηθίζει να λέει πως «εάν παρουσιαστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, μην κατεβάζεις τα ρολά».

Πάνω σε αυτές τις δύο ρήσεις πρέπει να κινηθεί  ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λύσει έναν δύσκολο γρίφο που ακούει στο όνομα Συμφωνία των Πρεσπών. Μίας συμφωνίας που αποδείχθηκε στην πράξη ότι είχε μόνο γκρίζες ζώνες και το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά έδωσε τα πάντα δίχως να λάβει εγγυήσεις, δίχως να κλείσει όλες τις κερκόπορτες. Και δεν μιλάμε μόνο για αναγνώριση εκ μέρους της χώρας μας της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνικότητας», αλλά μετά την αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται ρητή αναφορά και σε «μακεδονικό λαό».

Όπως παρατηρήσαμε και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όπου η Βόρεια Μακεδονία δεν χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα.

Δηλαδή, το περιλάλητο erga omnes του Αλέξη Τσίπρα πήγε περίπατο. Και αυτό διότι οι Σκοπιανοί στη ΔΟΕ χρησιμοποιούν το MKD, κι έτσι στο σήμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στις φανέλες των ποδοσφαιριστών υπάρχει το FFM και όχι το FFNM, καθώς οι Σκοπιανοί πατούν πάνω στις γκρίζες ζώνες και στην αβλεψία των Ελλήνων διαπραγματευτών, οι οποίοι άφησαν ολάνοιχτα παράθυρα και ο Ζόραν Ζάεφ και οι λοιποί παραβιάζουν τη συμφωνία, εκμεταλλευόμενοι τα ελληνικά δώρα.

Και δυστυχώς, τα δώρα είναι πολλά. Έτσι παρατηρούμε πως στη Συμφωνία υπάρχουν τεράστιες κερκόπορτες για να κάνουν τη δική τους ανάγνωση οι γείτονές μας.

Στο άρθρο 7 επιτρέπεται στους Σκοπιανούς η ευρύτατη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδονικός».
Στο άρθρο 1(3γ) που ορίζει την ιθαγένεια ως «Μακεδονική /πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Στο ίδιο άρθρο που ορίζει τη γλώσσα ως «Μακεδονική».

Στο άρθρο 19(3θ) που παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες το θέμα των εμπορικών χρήσεων.

Στο άρθρο 1(3ζ) που επιτρέπει τη χρήση τού «Μακεδονικός» σε οντότητες που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά και για «δραστηριότητες».

Κι εδώ πάτησαν οι Σκοπιανοί και κατήλθαν στο Ευρωπαϊκό ως MKD. Επίσης με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε και η ευνοϊκή για τα Σκόπια πρόβλεψη του άρθρου 1(10β) με την «πολιτική μεταβατική περίοδο» για την ισχύ τού (έστω και νοθευμένου) erga omnes.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ

Όταν ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο και απεστάλησαν τα σχετικά έγγραφα στον ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει στη Βουλή πως το κράτος έχει συνέχεια και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να διορθώσει σημεία της συμφωνίας –που μάλιστα τη χαρακτήρισε ως «επιζήμια»–, αφού η κατάργησή της είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά σίγουρα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ζόραν Ζάεφ, κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά η Ελλάδα δεν έχει κάνει κινήσεις για να διορθώσει πράγματα σε ό,τι αφορά την συμφωνία. Το μόνο που απασχόλησε την ελληνική κυβέρνηση είναι το πώς θα προστατεύσει τα ελληνικά προϊόντα που έχουν τη σηματοδότηση ως «μακεδονικά».

Εδώ και καιρό η ελληνική Βουλή έπρεπε να έχει ψηφίσει τρία μνημόνια συνεργασίας που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι που δεν έχει κάνει, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους Μακεδόνες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τον Αντώνη Σαμαρά (κυρίως) και τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, για την ψήφιση των τριών μνημονίων πιέζουν η Άνγκελα Μέρκελ –κατά κύριο λόγο– και οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως για γεωπολιτικούς λόγους η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να βρίσκεται στην πλευρά της Δύσης.

Όμως τα παράθυρα που άφησε ανοιχτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν ότι έκλεισαν στα δύο χρόνια που κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι ακόμη δεν έχουν αποσυρθεί όλα τα σχολικά βιβλία των γειτόνων μας που διατηρούν τον αλυτρωτισμό και κάποια εξ αυτών κάνουν λόγο για «επανένωση της ακρωτηριασμένης Μακεδονίας».

Οπότε είναι λογικό να υπάρχει η απορία αν στα δύο χρόνια που ηγείται του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας έχει κλείσει κάποια από τα παράθυρα που είχαν αφήσει ανοιχτά οι Τσίπρας-Κοτζιάς. Όπως το άρθρο 7 που επιτρέπεται στους Σκοπιανούς η ευρύτατη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδονικός». Διότι δεν μιλάμε μόνο για τις αθλητικές διοργανώσεις και τις αθλητικές ομοσπονδίες, που έτσι κι αλλιώς απολαμβάνουν διεθνώς την αυτονομία τους, αλλά τεράστια προβλήματα δημιουργούνται και από τους πολιτιστικούς φορείς, με το σημαντικότερο να έχει να κάνει με τον διαχωρισμό των προϊόντων, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ευκαιρία

Μάλιστα, πάρα τις αντιδράσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για το όνομα που χρησιμοποιούν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, οι γείτονές μας απάντησαν ότι αυτό τους επιτρέπεται από τη συμφωνία. Πιο σωστά πατούν στο άρθρο 7 και στο γεγονός ότι δεν τους αποκλείεται να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδονικός». Εξάλλου Τσίπρας και Κοτζιάς δεν σκέφτηκαν ούτε τις αθλητικές οργανώσεις, ούτε τις πολιτιστικές. Και πώς να το σκεφτούν, όταν εδώ δεν έλυσαν τα ζητήματα με τα εμπορικά σήματα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως και το γεγονός ότι τη φανέλα με το όνομα «FFM» φορούσε ακόμη και ο Ζόραν Ζάεφ στις εξέδρες του γηπέδου στο Βουκουρέστι, όπου διεξήχθη ο αγώνας με την Αυστρία, προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στις διορθώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα πλέον έχει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του για να αποκρούσει τις πιέσεις για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας και να αναγκάσει τους γείτονες να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να διορθωθούν όλες οι αστοχίες, με τις οποίες μας φόρτωσε o ΣΥΡΙΖΑ.

Τους προηγούμενους μήνες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεκούλαρε πάνω στην ψήφιση των τριών μνημονίων. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι κάποιοι εντός της Ν.Δ. θα προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο δε κ. Τσίπρας απαίτησε από του βήματος της Βουλής να του ζητήσουν 158 συγγνώμη για τα όσα έλεγε η Νέα Δημοκρατία την εποχή που συμφωνούσε με τον Ζάεφ και ψήφιζε τη Συμφωνία στη Βουλή. Πλέον, αντί να αναγκάζεται να απαντά, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Διότι δεν είχε διαβάσει τι υπέγραφε και δεν ζήτησε εγγυήσεις αν οι Σκοπιανοί θα έκαναν κασκαρίκες…

Αν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει με κάθε επισημότητα στη Βουλή ότι θα ζητήσει διαπραγματεύσεις για τη διόρθωση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ότι οι γείτονές μας αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα με το οποίο είναι αναγνωρισμένοι, σίγουρα θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και την κοινοβουλευτική του ομάδα, ενώ συγχρόνως θα έχει χρεώσει στον Τσίπρα ότι απέτυχε να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα με τη συμφωνία που υπέγραψε. Και όπως η Συμφωνία των Πρεσπών έκοψε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και εάν διεξαχθούν.

Με όλα τα παραπάνω, καταδεικνύεται η ευθύνη των Τσίπρα-Κοτζιά, οι οποίοι με θράσος λένε ότι φταίει η Ν.Δ., η οποία δεν αντέδρασε για εκείνα που αυτοί συμφώνησαν! Το βίντεο με τον Τσίπρα να προλέγει στη Βουλή το 2018 ότι τα Σκόπια στο ποδόσφαιρο θα ονομάζονται «Εθνική Βόρειας Μακεδονίας» μπορεί να προκάλεσαν γέλιο σε όσους το είδαν, δεν αφαιρεί όμως και τις ευθύνες τής νυν κυβέρνησης.

Και αυτό διότι αντί οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Δένδιας να προσπαθούν να μεταπείσουν τους αντιδρώντες για τη Συμφωνία των Πρεσπών βουλευτές της Ν.Δ., θα έπρεπε ως αρμόδιοι της κυβέρνησης στο διάστημα των δύο ετών περίπου που βρίσκονται στα πόστα τους να έχουν εντοπίσει τις αστοχίες και να τις έχουν θέσει υπ’ όψιν του πρωθυπουργού.

Όμως οι προαναφερθέντες δύο υπουργοί έριξαν τις ευθύνες στους Σκοπιανούς, όταν οι ίδιοι δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ώστε να γίνει αλλαγή τού μέχρι σήμερα λογοτύπου των Σκοπίων «MKD», με το «ΝMK».

Και φυσικά οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Δένδιας θα πρέπει να δώσουν μία σαφή απάντηση σε μία παράγραφο της δήλωσης που έκανε ο κ. Κοτζιάς προ ολίγων 24ώρων. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να στείλει, επιτέλους, μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και νομικών στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, και να σταματήσει να εγκλωβίζει τη χώρα στα μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της Ν.Δ.».

Αλήθεια, το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει ειδικούς να παρακολουθούν τι συμβαίνει στα Σκόπια; Εάν αληθεύουν οι αιχμές του κ. Κοτζιά και δεν είναι απλά για να κάνουν ντόρο, τότε όντως ο κ. Δένδιας οφείλει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή την παράλειψη που του καταλογίζεται.

Οι ελληνικές θέσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν όλα αυτά τα ζητήματα και συγχρόνως να βάζουν το περιοριστικό πλαίσιο της ερμηνείας του άρθρου 7, που θα πρέπει τώρα να κοινοποιηθούν επίσημα στα Σκόπια, στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ που είναι ο θεματοφύλακας της Συμφωνίας.

Διότι, όπως είχε πει και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, «οι δυσκολίες τις οποίες υπερνικούμε είναι οι ευκαιρίες τις οποίες αξιοποιούμε».

Εριστική η Κουμουνδούρου

Την ίδια ώρα που αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο οι αστοχίες των Αλέξη Τσίπρα Νίκου Κοτζιά και λοιπών ΣΥΡΙΖΑίων διαπραγματευτών στη Συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμφίβολα παίρνει βραβείο στη θρασύτητα. Διότι μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν, όταν ακόμη και σήμερα κάνουν λόγο ότι «αναζητούνται οι κατ’ επάγγελμα μακεδονομάχοι». Μάλιστα, έχουν αρχίσει την προπαγάνδα πως για τα όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ευθύνεται ο πρόεδρος της ΕΠΟ και ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος επέδειξε αργά αντανακλαστικά.

Και αναρωτιούνται για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προβεί σε ενέργειες να διευθετήσει διάφορα ζητήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν με την υπογραφή τους. Κι εδώ που τα λέμε, σε αυτό τουλάχιστον έχουν κάποιο δίκιο. Διότι το ΥΠ.ΕΞ. στο θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών πηγαίνει σαν τον κάβουρα. Με πλάγια βήματα και πολύ αργά.

Από τη δική του πλευρά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπογράφων τη Συμφωνία των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς, προέβη σε μία δήλωση που μπορεί να αποδειχθεί όπλο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ισχυρίστηκε ότι «το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας».

Η αναλυτική δήλωση του Νίκου Κοτζιά είναι η ακόλουθη:  «Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στη Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών  [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων  ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός “έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες”.

»Γνωρίζουμε ότι οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητες ενώσεις. Αλλά αυτές λειτουργούν στη βάση των εθνικών νόμων λειτουργίας του αθλητισμού σε κάθε χώρα. Μπορεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, να εκπροσωπεί μια ποδοσφαιρική ομάδα την Ομοσπονδία της, αλλά αυτή η Ομοσπονδία δεν είναι άνευ πατρίδας, δεν λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο κράτος και συνδέεται με αυτό. Όχι σχέση υποταγής ασφαλώς, αλλά σίγουρα σχέση. Κατά συνέπεια, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται και έχει σχέση με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και όχι με ένα τρίτο. Ούτε είναι Ομοσπονδία ενός χώρου χωρίς κράτος. Εξάλλου, χωρίς το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ούτε μια εμπορική επιχείρηση με εμπορικό σήμα ως υποστηρίζουν ορισμένοι. Αντίθετα, από αυτή τη σκοπιά εμπίπτει στις διατάξεις για υποχρεωτική “αναγραφή της χώρας προέλευσης”, καθότι μάλιστα αγωνίζεται σε “επίσημο πλαίσιο” (με την έννοια του άρθρου [1.7.]).

»Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της. Η ΟΥΕΦΑ, η οποία αποδέχεται ως μέλη της μόνο Ομοσπονδίες από αναγνωρισμένα κράτη, δεν μπορεί να αποδέχεται Ομοσπονδία ανύπαρκτου κράτους (όπως είναι το “Μακεδονία”). Το κράτος που πραγματικά υπάρχει είναι “Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και να μην επιτρέπει να προστίθενται προβλήματα μέσω του ποδοσφαίρου».

Βέβαια, ο Νίκος Κοτζιάς δεν είπε γιατί μετά την υπογραφή της συμφωνίας από Τσίπρα και Ζάεφ δεν φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαλείψει τις «γκρίζες» ζώνες, όπως για παράδειγμα το λογότυπο των Σκοπιανών στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, στη Eurovision, και σε κάθε εκδήλωση μέσα κι έξω. Το να κατηγορεί γι’ αυτό τον Ζαγοράκη ταιριάζει κυρίως στη ρητορική του Πολάκη, κι αυτό βεβαίως τον αδικεί…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα