Οι κρυμμένες αλήθειες του Μίκη για το Μακεδονικό

Η «Α» θυμίζει το κείμενο-ντοκουμέντο του μεγάλου Έλληνα για το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο ζητήθηκε το ονοματολογικό των Σκοπίων και το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στο Συμβούλιο Αρχηγών το 1992

Το ονοματολογικό των Σκοπίων και η καπηλεία της ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια πάντα πλήγωναν σε βαθμό οργής τον Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 12 Ιουνίου του 2018 ο μουσικοσυνθέτης απευθύνθηκε ανοιχτά στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διερωτώμενος δηκτικά: «Κάποτε πίστευες και διαδήλωνες με το “Κάτω οι δολοφόνοι των Λαών”. Τι σου λέει άραγε η Λογική σου, όταν όλοι αυτοί σε συγχαίρουν;»

Μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, είχε προηγηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα, όταν υπό τους ήχους τού «Θα σημάνουν οι καμπάνες» ο μεγάλος Μίκης ανέβηκε στην εξέδρα και απευθυνόμενος στο μεγάλο πλήθος των συγκεντρωμένων υπογράμμισε πως, όταν κάποιος υπερασπίζεται τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του, δεν είναι εθνικισμός αλλά πατριωτισμός, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, για την ονομασία τής (τότε) ΠΓΔΜ, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι σαν να ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της.

Μιας και ο λόγος για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τού 1992, για την ονομασία τής (τότε) ΠΓΔΜ ο Μ. Θεοδωράκης πρόλαβε να εισφέρει στην ιστορική αλήθεια με την αποκάλυψη ότι έγιναν την εποχή της διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη δεκαετία του 1990, υπογράφοντας ένα μακροσκελές κείμενο-ντοκουμέντο.

Σε αυτό το κείμενο ο Θεοδωράκης, αφού πρώτα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν αντέδρασε εγκαίρως όταν ο Τίτο αποφάσισε να δώσει εντελώς αυθαίρετα το όνομα «Μακεδονία» σε μια επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, εκμεταλλευόμενος την τότε τραγική θέση της χώρας μας, θυμίζει ότι το θέμα των Σκοπίων ανέκυψε τον Νοέμβριο του ’91.

«Επειδή τα Σκόπια είχαν δραστηριοποιηθεί με το Σύνταγμα και με την προπαγάνδα την οποία έκαναν, αποφάσισε η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο», λέει επί λέξει ο Μίκης, σημειώνοντας ότι ο τότε ΥΠΕΞ Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών. Κατά δήλωσή του, την προηγούμενη ημέρα ο Μίκης επισκέφθηκε τον  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο γραφείο του, στο Μαξίμου, και του διεμήνυσε ότι ήρθε η στιγμή της εθνικής αποκατάστασης αναφορικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων.

«Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν το θέσεις, θ’ αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για Μεγάλη Μακεδονία», είπε ο Θεοδωράκης στον Μητσοτάκη για να πάρει την απάντηση:

«Μην το συζητάς, εάν το κάνουμε θα απομονωθούμε διεθνώς (…) Σε παρακαλώ πολύ, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην επιμείνεις. Άσε να κάνω την εισήγηση και σε παρακαλώ πολύ να μη θέσεις τέτοιο θέμα. Γιατί το θεωρώ ανώριμο και δεν προχωρεί».

«Την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο», εξιστορεί ο Μίκης, «είδε (σ.σ. ο Μητσοτάκης) ότι ήμουν συνοφρυωμένος και είχα αποφασίσει να μιλήσω. Είπε ότι σήμερα θα αποφασίσουμε για τις οδηγίες που θα δώσουμε στον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξουμε να γίνει θέση της Κοινότητας. Ποιες είναι αυτές; 1) Όρος, ότι τα Σκόπια θα πρέπει να σταματήσουν την ανθελληνική προπαγάνδα και να απαλείψουν τα επιλήψιμα σημεία από το Σύνταγμά τους. Συμφωνείτε;. Συμφωνούμε, απάντησαν οι υπουργοί. Πάει αυτό, κλείσαμε. “Μια στιγμή, κ. πρόεδρε”, του λέει ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος. “Τι συμβαίνει, Θανάση;” “Υπάρχει ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να προσθέσουμε”. “Ποιο είναι;”. “Το θέμα της εθνικότητας”. “Γιατί δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα. Εδώ πρόκειται για παραμόρφωση της Ιστορίας. Συμφωνείτε;”. “Συμφωνούμε”».

Ο όρος του ονόματος 

Τότε ήταν που ο M. Θεοδωράκης ζήτησε τον λόγο υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα τρίτο σημείο που αφορά το όνομα «Μακεδονία»: «Το όνομα Μακεδονία είναι το όχημα, με το οποίο περνάνε την προπαγάνδα τους. Λέγοντας ότι είναι Μακεδόνες, όλη η Μακεδονία, η Βόρειος Ελλάδα είναι υπό ελληνική κατοχή! (…) Έγινε μια ασχήμια πενήντα ολόκληρα χρόνια, ας κάνουν την αυτοκριτική τους εκείνοι που το δέχτηκαν, αλλά από ’δ;v και μπρος πρέπει να αρχίσουμε μια νέα ιστορία. Είμαστε υπεύθυνοι μπροστά στον ελληνικό λαό. Να τελειώσει η καπηλεία».

Σύμφωνα πάντα με τον Μίκη, οι υπουργοί ενθουσιάστηκαν και συμφωνώντας με τα λεγόμενα του Θεοδωράκη ανάγκασαν τον τότε πρωθυπουργό να πει: «Γράψτε και Μακεδονία».

Η απόφαση εκείνου του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε –κατά τον Μίκη– το όχημα που οδήγησε στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα 1992 να αρνηθεί η Ελλάδα το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια.

Τι δεν πρόβλεψε ο Μίκης

Αυτό που δεν είχε προβλέψει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και το παραδέχεται στο προ τριετίας αποκαλυπτικό κείμενό του είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης στο αυταπόδεικτο ελληνικό δίκαιο. Αντίθετα ήταν βέβαιος ότι η Ευρώπη και λόγω του ότι η Ελλάδα ήταν μέλος της ΕΟΚ θα ενίσχυε το εθνικό αίτημα.

«Όπως επίσης δεν μπορούσα να προβλέψω ότι ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα θα γινόταν αντικείμενο μιας άγριας και τόσο επιζήμιας εθνικά κομματικής εκμετάλλευσης», εξομολογείται ο Θεοδωράκης που στη συνέχεια παραιτήθηκε και από το υπουργικό και από το βουλευτικό αξίωμά του.

Κατά τα λεγόμενα του Μίκη, «αυτή είναι η ιστορική αλήθεια που σκεπάστηκε, γιατί για το πάντοτε άγρυπνο και κυρίαρχο σύστημα της εθνικοφροσύνης ήταν απαράδεκτο για έναν αριστερό να προβάλει και τελικά να επιβάλει την πατριωτική αντιμετώπιση αυτού του τόσο κρίσιμου εθνικού προβλήματος για το οποίο ήσαν υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις από το 1944 έως σήμερα».

«Γιατί και σήμερα ακόμα», συμπλήρωσε ο μεγάλος Έλληνας, «οι κυβερνώντες ουσιαστικά σύρονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σ’ αυτή την αναζωπύρωση του θέματος αυτού γνωρίζοντας, όπως όλος ο κόσμος, ότι πίσω της κρύβεται η επιδίωξη να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ…»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα