Η αδελφική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά

Τους δύο άνδρες ένωνε πάντα η ύψιστη αγάπη για την πατρίδα και τη Δημοκρατία, πέρα από ιδεολογική προέλευση και κομματικές ταμπέλες

«Ο Μίκης της Ελλάδας, της Ρωμιοσύνης, των Αγώνων για Ελευθερία κι Αξιοπρέπεια, της Δικαιοσύνης, ο Μίκης της Οικουμένης δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά θα είναι πάντα εδώ. Να μας θυμίζει ό,τι Άξιον Εστί… Να μας παρακινεί να μη λησμονάτε τη χώρα μου!. Αντίο αδελφέ μου, αντίο ρόδο αμάραντο, αντίο Μίκη!».

Σε μόλις 50 λέξεις ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατάφερε να χωρέσει όλα όσα συμβόλισε ο Μίκης για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο.

Η σχέση των δύο αντρών ήταν πάντα στενή, σε επίπεδο ουσίας και όχι… λεζάντας, δεδομένου ότι τους ένωνε πάντα η ύψιστη αγάπη για την πατρίδα και τη Δημοκρατία, πέρα από ιδεολογική προέλευση και κομματικές ταμπέλες. Ήταν τέτοιο το δέσιμό τους που όταν τον Νοέμβρη του 2009 ο Αντώνης Σαμαράς νίκησε την Ντόρα Μπακογιάννη και ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ., ο Μίκης τού έστειλε μία ολιγόλογη αλλά πολύ ζεστή επιστολή στην οποία έγραφε:

«Αγαπητέ μου Αντώνη,

»Πανηγυρίζω και εγώ μαζί σου στη θριαμβευτική σου νίκη που διανοίγει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα μας!

»Με αγάπη δικός σου, Μίκης

»30.ΧΙ.09»

 

Σύμπτωση απόψεων για Σκόπια και σχέδιο Ανάν

Τρεις ημέρες μετά τη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αντ. Σαμαρά, και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου του 2009, ο Μίκης ξαναμνημονεύει τον πρώην πρωθυπουργό σε δημόσια δήλωσή του, επισημαίνοντας τη σύμπτωση των απόψεών τους στο θέμα των Σκοπίων και στο σχέδιο Ανάν.

«Στη σημερινή εποχή», δήλωσε τότε ο μουσικοσυνθέτης, «η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους λόγω της παγκοσμιοποίησης, της οποίας κύριοι στόχοι μεταξύ άλλων είναι ο αφελληνισμός μας, καθώς και η εξάλειψη της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας». «Πρωταρχική μας επιδίωξη επομένως θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας συνείδησης και η καλλιέργεια του πατριωτισμού», συνέχισε ο Μίκης υπογραμμίζοντας:

«Δύο κομβικά προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξαν

α) το θέμα των Σκοπίων, στο οποίο τουλάχιστον σε μας τους Έλληνες δεν επιτρέπεται να τα αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα “Μακεδονία”, εφ’ όσον σεβόμαστε την ιστορία μας και τον ίδιο τον εαυτό μας ως Έθνος ζωντανό και υπερήφανο.

β) η στάση μας στο σχέδιο Ανάν χθες, σήμερα και αύριο, προκειμένου να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία, την πρόοδο και ευημερία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει οι ίδιοι ελεύθερα και κυριαρχικά να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

»Σ’ αυτά τα δύο ζωτικά προβλήματα οι απόψεις μου συνέπεσαν πλήρως (για το πρώτο ήδη από το 1991) με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από τη νέα του θέση αποτελεί για όσους σκέπτονται όπως εγώ, ισχυρή ενίσχυση και ελπίδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα