ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: «Τα λιμάνια της χώρας θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη»

Συνέντευξη στην «Α» του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Τη βαθιά πεποίθησή του ότι τα ελληνικά λιμάνια θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας την επόμενη μεταπανδημική ημέρα καταθέτει στη σημερινή συνέντευξή του στην «Α» ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος.

Επειδή όμως αυτό το… μετά της πανδημίας έχει ακόμη πολλούς αστερίσκους, ο Πειραιώτης πολιτικός δεν παρέλειψε να χτυπήσει το καμπανάκι της εγρήγορσης ότι «δεν έχουμε ακόμη ξεμπλέξει με τον κορωνοϊό». Μάλιστα, έκανε έκκληση και μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας στους συνέλληνες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να σπεύσουν να το πράξουν. 

Φυσικά, από μία συνομιλία με τον υφυπουργό Ναυτιλίας δεν θα μπορούσε να λείψει η κουβέντα για το νέο μοντέλο λιμενικής αλλά ούτε οι άγονες γραμμές.

 Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

 >>>Κύριε Υφυπουργέ, θα αδράξω την ευκαιρία της πρόσφατης παρουσίας σας στην Ύδρα για τα «Μιαούλεια 21» και θα ρωτήσω αν όντως μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, δεδομένης της υγειονομικής συνθήκης που βιώνουμε ως χώρα…

«Καταλαβαίνω την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών, που οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη “Δ” που έχει πλήξει πολλές χώρες. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν έχουμε ακόμη ξεμπλέξει με τον κορωνοϊό. Και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα. Για αυτό και με την ευκαιρία που μου δίνετε με αυτήν τη συνέντευξη, να κάνω και εγώ έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο, να πάνε. Πρέπει να κτίσουμε το τείχος ανοσίας, ώστε να θωρακιστούμε και να μη μας οδηγήσει ένα νέο κύμα το φθινόπωρο σε πισωγύρισμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, για την οικονομία και την κοινωνία.

»Δεν πρέπει οι θυσίες που έκαναν οι πολίτες να πάνε χαμένες, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, γιατί το έχουν κάνει κάποιοι άλλοι. Από την άλλη, η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα για κάθε ενδεχόμενο. Για την ώρα, ας απολαύσουμε τις μεγάλες ανάσες ελευθερίας, το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά τηρώντας τα μέτρα. Μάσκα όπου πρέπει, αντισηπτικά και αποστάσεις, όπου υπάρχει συνωστισμός. Αν τα τηρήσουμε και εμβολιαστούμε, θα κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη».

 «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΜΑΣ»

>>>Η αντιπολίτευση αποκαλεί «δωροδοκία» και «χαρτζιλίκι» τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την «Κάρτα Ελευθερίας» των €150 που θα δίνεται από την πολιτεία σε όλους τους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

«Δυστυχώς η αντιπολίτευση και σε αυτό αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Χαρακτηρίζει την επιβράβευση των νέων για την υπομονή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας “εξαγορά”, επειδή, όπως όλοι θυμούνται, έτσι έμαθε να μεταχειρίζεται τους πολίτες. Αν ο κ. Τσίπρας διαφωνεί, ας το δηλώσει ξεκάθαρα. Κι ας μην κρύβεται πίσω από την “αλληλεγγύη” που όψιμα θυμήθηκε.

»Η Κάρτα Ελευθερίας είναι μία μικρή επιβράβευση σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας που το έπληξε υπέρμετρα η πανδημία. Τους νέους. Χωρίς σχολεία και Πανεπιστήμια, χωρίς παρέες, χωρίς εκδρομές και ταξίδια, για ενάμιση χρόνο τώρα, αν και με τους λιγότερους κινδύνους απέναντι στον κορωνοϊό, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας γονείς και παππούδες.

»Όπως στηρίχθηκαν όλες οι κοινωνικές κατηγορίες, έτσι οφείλουμε με κάποιον τρόπο να επιβραβεύσουμε και τους νέους, που συνεχίζουν να βοηθούν, είτε έχουν κάνει, είτε σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο. Η συμβολή τους στο χτίσιμο τείχους ανοσίας, μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί καθοριστική. Εκείνοι που βλέπουν πίσω από την ενίσχυση των νέων και της οικονομίας μόνο ψήφους, είναι γιατί έτσι για χρόνια πολιτεύτηκαν. Ας μην κρίνουν λοιπόν εξ ιδίων τα αλλότρια. Η Κάρτα Ελευθερίας συνδυάζει την επιβράβευση των νέων με την τόνωση της πραγματικής οικονομίας».

«O ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ “ΕΞΑΓΟΡΑ”, ΕΠΕΙΔΗ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ, ΕΤΣΙ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

>>>Φαίνεται ότι και η φετινή χρονιά δεν θα είναι εύκολη για την εγχώρια ακτοπλοΐα. Θα μπορέσει η καλοκαιρινή περίοδος να ισοσκελίσει τις απώλειες του κλάδου;

«Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Ναυτιλίας, γιατί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έδειξαν υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να μη λείψει τίποτε στους νησιώτες μας. Και τα κατάφεραν και οφείλουμε όλοι να τους το αναγνωρίσουμε. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, στηρίξαμε τόσο τους εργαζόμενους στη ναυτιλία, όσο και τις ναυτιλιακές εταιρείες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο χρειαστεί. Θέλω να πιστεύω ότι το φετινό καλοκαίρι, παρά τις όποιες δυσκολίες και επιφυλάξεις, θα είναι για την ακτοπλοΐα μας καλύτερο από το περσινό».

>>>Παρακολούθησα από το βήμα του Regional Growth Conferance να κάνετε λόγο για «πράσινα» και «έξυπνα» λιμάνια, καθώς και για ένα νέο μοντέλο λιμενικής. Σε τι συνίσταται το διπλό εγχείρημα;

«Τα λιμάνια της χώρας θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας, και αυτό το έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό καταστρώνουμε την εθνική λιμενική πολιτική για τη χώρα από το 2021 μέχρι το 2030 και σύντομα θα είναι έτοιμη να δημοσιευθεί. Στόχος μας είναι δημιουργήσουμε πράσινα και έξυπνα λιμάνια.

»Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μεθόδους και τεχνολογίες για να μπορέσουμε να μειώσουμε την εκπομπή των ρύπων, να δημιουργήσουμε λιμάνια εφοδιαστικής αλυσίδας να ενισχύσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό μέσα από τη λειτουργία των λιμανιών μας, όπως φυσικά και την ακτοπλοΐα μας. Μας δίνονται οι δυνατότητες και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και εξαντλώντας όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία κοινοτικών πόρων να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την λειτουργία των λιμανιών μας να τα κάνουμε πιο πράσινα, να τα κάνουμε πιο έξυπνα, να μπορέσουμε να δώσουμε δυνατότητες ψηφιακής μετεξέλιξης».

«ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΣΤΑ90.000.000. ΤΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΟ 2020 ΣΤΑ €130.000.000 ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ €138.000.000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ»

>>>Και για το μόνιμο «στοίχημα» των άγονων γραμμών τι έχουμε να πούμε;

«Μιλάτε με έναν υφυπουργό και έναν βουλευτή, που έχει στην εκλογική του περιφέρεια νησιά. Άρα γνωρίζω τα θέματα από πρώτο χέρι. Σας λέω ότι όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση στις άγονες γραμμές η επιδότηση ήταν στα 90 εκατομμύρια. Τα φτάσαμε το 2020 στα 130 εκατομμύρια. Φέτος, θα δώσουμε 138 εκατομμύρια. Και να σας πω το σημαντικότερο: κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υπήρχε νησί, το οποίο να ήταν αποκομμένο».

>>>Κράτησα για το τέλος την ερώτηση για τα Ελληνοτουρκικά, ενθυμούμενος ξανά τα «Μιαούλεια», αλλά και την παρουσία σας στην αποφοίτηση των νέων στελεχών του τμήματος ειδικών αποστολών του Λιμενικού. Κόντρα στη διπλωματία των κανονιοφόρων και των απειλών που προκρίνουν οι γείτονες, αρκούν τα «ξύλινα τείχη»;

«Όπως γνωρίζετε, δυστυχώς έχουμε έναν γείτονα, που δεν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες φιλίας και καλής γειτονίας. Πέρυσι τέτοια εποχή φτάσαμε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου, καθώς οι προκλήσεις της Τουρκίας ήταν καθημερινές. Τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο και στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Δείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να προασπίσει τα σύνορά της, τόσο στη θάλασσα, όταν κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, όσο και στην ξηρά και στον αέρα. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιμενικού μας και της Ακτοφυλακής στάθηκαν πραγματικά όρθιοι για μέρες και νύκτες.

»Από εκεί και πέρα είχαμε τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έγινε σαφές στον κ. Ερντογάν το πλαίσιο, αλλά και το τι συζητάμε με την Τουρκία. Το ίδιο μήνυμα του έδωσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ότι δεν πρέπει να προκαλεί κράτη μέλη της Ε.Ε. και να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Ότι αν επιλέξει να συνεχίσει την ίδια τακτική, θα υπάρχουν κυρώσεις. Εάν ο Τούρκος Πρόεδρος κατάλαβε τι του είπαν οι εταίροι, θα φανεί το καλοκαίρι. Ελπίζω και εύχομαι να μην έχουμε εντάσεις. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα