Μητσοτάκης: Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια

Είμαστε πυλώνας σταθερότητας σημείωσε ο πρωθυπουργός

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αρχικά τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας την διαλεύκανση της τραγωδίας.

«Στην ευρύτερη γειτονιά μας διαδραματίζονται τραγικά γεγονότα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι φοβάται κλιμάκωση.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για το χτύπημα, απάντησε ότι αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

«Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν εντυπώσεις και από τη μια και από την άλλη πλευρά, γιατί παίζεται το παιχνίδι της προπαγάνδας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό» και τόνισε ότι «πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, που είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται».

Παράλληλα, επανέλαβε το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

«Υπήρξε μία άγρια τρομοκρατική επίθεση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ, εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου και διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να αντιδράσει εντός του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι «η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη» και ζήτησε από το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση.

Για τις συγκεντρώσεις που γίνονται ειδικά από το ΚΚΕ και άλλες αριστερές οργανώσεις, που κατηγορούν την Ελλάδα ότι μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ, απάντησε ότι η Ελλάδα έχει μια πάγια πολιτική και τόνισε πως, «αγωνιζόμενοι για τη λύση δύο κρατών, υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή. αλλά και την στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή και θέλουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας – και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», σημείωσε.

«Μετέθεσα το ταξίδι μου για λόγους ασφαλείας. Θα πάω να συναντήσω τον βασιλιά της Ιορδανίας. Ίσως βρεθώ με τον Σίσι στο Κάιρο. Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει μονομέρεια στην Ελλάδα, που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις», προσέθεσε.

«Η πολιτική φύλαξης των συνόρων μας θα ενταθεί»

Μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές και ερωτηθείς αν φοβάται όξυνση του προβλήματος είπε ότι «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν και θα το πράξουν μόνο αν υπάρξουν ασφυκτικές συνθήκες».

«Ναι, είχαμε μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή», παραδέχτηκε, τόνισε όμως ότι «η πολιτική μας, της φύλαξης των συνόρων, όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί. Είναι πλέον ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη».

«Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών και είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε ότι «η Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έχει ισορροπημένη στάση».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ότι «ο πολιτικός διάλογος ξεκίνησε σε καλό κλίμα, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στη μετανάστευση και στη διαδικασία για να συζητήσουμε τα δύσκολα ζητήματα».

Για την ακρίβεια

«Κάντε με προφήτη, για να μπορώ να κάνω πρόβλεψη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το πότε θα πέσουν οι τιμές σε βασικά είδη τροφίμων για τους καταναλωτές.

Όπως είπε, «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών και ελπίζω να επιβεβαιωθεί αυτό και στις επόμενες αξιολογήσεις των οίκων. Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, μακάρι αυτό να συνεχιστεί, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις εφεδρείες μας για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση».

Παραδέχθηκε ότι «υπάρχει συσσωρευμένη αύξηση τιμών, αλλά βλέπουμε την αρχή του τέλους», υποστήριξε.

Μήνυμα στις πολυεθνικές: «Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν σκοπεύει να μειώσει τον ΦΠΑ, απάντησε πως έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει.

«Αν νομίζουν οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα είναι μπανανία, είναι βαθιά νυχτωμένες, και αν χρειαστεί θα τα βάλουμε και με αυτούς», σημείωσε.

Και υπενθύμισε ότι επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις, κάτι που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα