«Αδέσποτη» νομοθέτηση…

Νομοθετικοί ακροβατισμοί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ένα νέο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα. Οι αρχικοί φόβοι πολλών φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ενώ εμφανής είναι η αμηχανία του Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος ακόμα και στη συνέντευξη Tύπου άλλοτε δικαιολογούσε ένα τέλος 6 ευρώ για την ηλεκτρονική σήμανση και άλλοτε για τη… στείρωση των ζώων.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Εν τέλει όμως τα €6 είναι ένα ειδικό τέλος, το οποίο θα κατατίθεται στους δήμους. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν και μόνο η αγορά του microchip είναι περίπου στα €5 για τους κτηνιάτρους πλέον της αμοιβής τους. Το κόστος της στείρωσης δεν συζητείται καν. Άλλωστε, και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε συμβάσεις με κτηνιάτρους στα πρότυπα του ΕΟΠYΥ με συγκεκριμένο τιμολόγιο. Επιπλέον, όμως, θα επιτρέπεται και σε εθελοντές να προχωρούν σε στειρώσεις.
Με το νoμοσχέδιο θεσπίζεται και ειδικό τέλος μερικών λεπτών στα είδη που απευθύνονται στα κατοικίδια, το οποίο θα οδηγείται σε ειδικό ταμείο με στόχο την υποστήριξη δράσεων των δήμων, οι οποίοι όμως θα πρέπει να αποδεικνύουν τις ανάγκες τους. Όπως είπε ο Γιάννης Τσιρώνης, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα πρέπει να καταθέτουν αποδεικτικά για το πού πηγαίνουν τα χρήματα και ότι πράγματι περιθάλπουν αδέσποτα.
Έκπληξη προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στο θέμα των υιοθεσιών, αποκαλύπτοντας πως έχει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένα και μόνο φυσικό πρόσωπο έχει στην ιδιοκτησία του 900(!) αδέσποτα! Ο Γιάννης Τσιρώνης ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος, ενώ η αποκάλυψή του δείχνει πως εν τέλει κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο των φιλόζωων.

Το τέλος-πρόστιμο

Ακόμη ένα τέλος –υπό τη μορφή προστίμου– που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός είναι αυτό των 1.000 ευρώ για κάθε μη στειρωμένο ζώο μέσα σε 6 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Μάλιστα, κάποιοι «ειδήμονες» του ΥΠΑΑΤ έκαναν άλλη μια υπέρβαση λογικής και στο άρθρο 5 γράφουν μεταξύ άλλων πως «στην περίπτωση που επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ή δύναται να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτους, πάντα με τη μεσολάβηση του Δήμου, είναι υποχρεωμένος σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία τοκετού να δηλώσει την ημερομηνία και το μέγεθος τοκετοομάδας».
Τι σημασία έχει που οι πρώτες ημέρες πάντα είναι κρίσιμες για τα μωρά και το πιθανότερο είναι κάποια να χαθούν πριν φτάσουν στην ηλικία του ενός μήνα!
Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται πως «επιβάλλεται ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου συντροφιάς που ανέρχεται σε εκατό (100) ευρώ ανά έτος για κάθε αστείρωτο ζώο». Εν τέλει, καλό θα ήταν να διευκρινιστεί ποιο ακριβώς είναι το πρόστιμο ή πώς διαφοροποιείται το πρόστιμο από το τέλος! Βέβαια, εδώ θα πρέπει εκείνος που τα εισηγήθηκε στον Γ. Τσιρώνη να απαντήσει, με επιχειρήματα, με ποιον τρόπο θα διαπιστώνεται η μη στείρωση ειδικά στα θηλυκά ζώα!

Διαδοχικές υπερβάσεις της λογικής

Σε άλλο σημείο του νόμου, το οποίο επίσης χρήζει ερμηνείας, ο προφανώς τελών υπό ασύγγνωστη άγνοια νομοθέτης ορίζει πως τα ζώα που θα συλλέγονται (αδέσποτα) θα οδηγούνται στα υπάρχοντα καταφύγια αδεσπότων ζώων. Μάλιστα όταν η «Α» έθεσε το ερώτημα πως σήμερα τα καταφύγια είναι ιδιωτική πρωτοβουλία στην πλειοψηφία τους και όχι δημοτική δράση, ο Γιάννης Τσίρωνης υποστήριξε πως μέσω του ταμείου θα μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις. Χωρίς όμως να εξηγήσει τι θα συμβεί μέχρι τότε και γιατί ένας ιδιώτης θα αναλάβει και επιπλέον ζώα χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση.
Δεν είναι η μόνη υπέρβαση λογικής που εμπεριέχεται σε ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά φτάνει στα όρια της επιθεώρησης: όπως μπορεί να διαβάσει κανείς, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνιάτρους που θα περιθάλψουν σκύλο ή γάτα που δεν φέρουν σήμανση! Με άλλα λόγια, θα πρέπει προφανώς να το αφήσουν να πεθάνει!

Το τέλος της καθαρόαιμης κυνοφιλίας με υπογραφή Τσιρώνη

Οι τσαπατσουλιές συνεχίζονται και στους όρους φιλοξενίας ζώων: όπως εξήγησε ο Γ. Τσιρώνης και παρά το γεγονός πως υπάρχει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, επαναπροσδιορίζεται ο αριθμός των ζώων που μπορούν να μένουν σε ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία με βάση… το τετραγωνικό μέτρο, με τον αναπληρωτή υπουργό να αναφέρει πως υπολογίζονται περίπου 30τμ ανά ζώο! Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να αναλυθεί ο τρόπος σκέψης και εδώ, μιας και οι σκύλοι π.χ. δεν έχουν ούτε το ίδιο μέγεθος όλοι ούτε τις ίδιες ανάγκες σε χώρο!
Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο απέχει από τα ευρωπαϊκά πεπραγμένα ενώ χαρακτηριστικό είναι πως και στην Κύπρο, όπου σχετικά πρόσφατα άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο, το νέο κινείται σε σαφέστατα πιο λογικά βήματα υιοθετώντας δοκιμασμένες πολιτικές δεκαετιών. Όταν, όμως, στον Γ. Τσιρώνη έγινε η επισήμανση πως η Ευρώπη κινείται αλλιώς, η απάντηση ήταν πως εκεί δεν υπάρχουν αδέσποτα. Για ποιον λόγο, άραγε; Πλέον μένει να φανεί αν θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις κατά τη δίμηνη διαβούλευση ώστε να μη χαθεί μια χρυσή ευκαιρία.

 

αδέσποτα
Με το νομοσχέδιο Τσιρώνη, όχι μόνο δεν θα προστατευθούν τα υπάρχοντα αδέσποτα κυρίως λόγω των λογικών υπερβάσεων που καταγράφονται σε αυτό, αλλά απειλείται η δημιουργία και νέων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακυρώνει(;) τον Τσιρώνη ο Αποστόλου

Ο διακοσμητικός και βιαστικός κύριος Αποστόλου!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα