«Αγιά Σοφιά – OPAP Arena»: Το όνειρο του «Τίγρη» παίρνει σάρκα και οστά

Η «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena», το μεγάλο όνειρο του Δημήτρη Μελισσανίδη για την ΑΕΚ, εκτιμάται πώς θα είναι έτοιμη το Πάσχα του 2022.

Η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο ξεκίνησε και επίσημα πλέον, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Περιφέρεια.

Η ΑΕΚ μετά τον Ολυμπιακό (που επί Κόκκαλη αναβάθμισε το «Καραϊσκάκης») θα γίνει η δεύτερη ομάδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της χώρας που την τελευταία 20ετία θα έχει αποκτήσει το δικό της σύγχρονο ιδιόκτητο γήπεδο.

«Σε αυτόν τον ιερό χώρο, στον οποίο οι παππούδες μας στέγασαν την ιδέα της ΑΕΚ, εμείς καταφέραμε να φτιάξουμε και πάλι το γήπεδό μας. Έρχεται σύντομα η στιγμή που θα το χαρούμε», έλεγε πρόσφατα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στον οποίο η Ιστορία της ΑΕΚ θα αφιερώσει ένα τεράστιο κεφάλαιο για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στον χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σίγουρα, λίγοι περίμεναν ότι ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να μπει στα θεμέλια, θα γινόταν πραγματικότητα.

Η πίστη όμως του Μελισσανίδη για το έργο ήταν τόσο μεγάλη που έβαλε στην άκρη κάθε εμπόδιο, καθώς ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια του έργου ξεκίνησε με τη σύμβαση της ΑΕΚ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό της OPAP Arena.

Πέρα από τη συμβολική της αξία, η «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» θα ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα της ΑΕΚ με τις διάφορες χρήσεις. Στην πρόσφατη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο Δ. Μελισσανίδης τούς έφερε ένα παράδειγμα της ευρωστίας που θα αποκτήσει η ομάδα: «Μην ξεχνάτε πως όταν μπούμε στο νέο γήπεδο θα έχουμε έσοδα 12 εκατ. ευρώ, από εισιτήρια κι άλλους πόρους».

Με την κατασκευή του γηπέδου η ΑΕΚ ανοίγει μια νέα σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στο άδειο και αχανές ΟΑΚΑ πληρώνοντας ενοίκια μπροστά σε ελάχιστο αριθμό θεατών, ενώ αν ανατρέξει κανείς ακόμη πιο πίσω (στις σκοτεινές εποχές του συλλόγου) θα θυμηθεί ότι ο σύλλογος έφτασε να παίζει μέχρι και στα Άνω Λιόσια, την έδρα του Ακράτητου, εξαιτίας της απόφασης του Γρανίτσα να γκρεμίσει (το 2002) το ιστορικό γήπεδο χωρίς να εξασφαλίσει την ανέγερση ενός νέου στη θέση του, με τη δικαιολογία ότι το «Νίκος Γκούμας» είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 1999.

Είκοσι χρόνια θα έχουν περάσει από τότε μέχρι η ΑΕΚ να μπει στο νέο της γήπεδο.

Μεσολάβησαν προσφυγές (η αίτηση των 131 κατοίκων), μάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ρήξεις με τη δημαρχία του Βασιλόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά παρ’ όλα αυτά ο Μελισσανίδης δεν έκανε πίσω.

Για πρώτη φορά το 2005, όταν ο σημερινός μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ παρουσίασε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, έδειξε και τα σχέδια ανέγερσης νέου γηπέδου στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας με την ονομασία «Αγιά Σοφία». Το κόστος της κατασκευής του γηπέδου θα ανερχόταν στα 73 εκατ. ευρώ, θα ήταν τεσσάρων αστέρων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA, χωρητικότητας περίπου 36.000 θέσεων.

Το ότι έχασε τις εκλογές δεν τον πτόησε. Οι επόμενες διοικήσεις Νικολαΐδη και Αδαμίδη μελέτησαν τη δημιουργία ενός νέου γηπέδου στη Φυλή στον χώρο του ΟΔΔΥ, σχέδιο που δεν προχώρησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όμως μετά τη χρεοκοπία της ΠΑΕ ΑΕΚ και τον υποβιβασμό της ομάδας, ο Μελισσανίδης ανέλαβε την αναδιοργάνωσή της και επανέφερε το σχέδιο της «Αγιά Σοφιάς» τον Ιούλιο του 2013.

Οι προσφυγές του Δήμου στο ΣτΕ για το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας από το 2015 και η αντίθεσή τους στο νέο γήπεδο έπεσαν στο κενό.

Η «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena» τον Ιούλιο του 2017 είχε οικοδομική άδεια και ξεκίνησε να χτίζεται…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα