Αγωνία για το τετ-α-τετ της Δευτέρας

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν πιάσει δουλειά από την Τρίτη και σύμφωνα με πληροφορίες κάνουν έναν συνολικό απολογισμό όχι μόνο της θέσπισης – απόδοσης των εισπρακτικών μέτρων, αλλά και της πραγματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Στο επίκεντρο έχει βρεθεί το ζήτημα των τραπεζών, αλλά και οι τυχόν αλλαγές στις οικονομικές προβλέψεις, κυρίως στο πεδίο της ανεργίας.

Παράλληλα η «καταμέτρηση» της απόδοσης των μέτρων θα συνεχίζεται με στόχο να «κλείσει» έως το κρίσιμο ραντεβού που έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα μεταξύ των Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες του μνημονίου είναι πάρα πολλές, καθώς οι καθυστερήσεις υπουργείων επί σειρά μηνών ή και ετών «μαζεύουν» στον Ιούνιο περισσότερες από 147 παρεμβάσεις, οι οποίες θεωρούνται απίθανο να υλοποιηθούν εντός των επόμενων 20 ημερών.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι η τρόικα δεν περιμένει τα πάντα να είναι έτοιμα. Όμως έχει «ξεχωρίσει» κάποιες παρεμβάσεις, στις οποίες θέλει να μην υπάρξει νέος κύκλος καθυστερήσεων:

Πρώτος στόχος (ειδικά για την ελληνική πλευρά) είναι τα τρία «προαπαιτούμενα» για να λάβει θετική απόφαση το EuroWorkingGroup για τα 3,3 δισ. ευρώ: να στελεχωθεί ο φορέας κατά της διαφθοράς, να ανακοινωθεί η έκθεση της ΡΑΕ και να ψηφισθεί η ρύθμιση δανείων. Πιο δύσκολη θεωρείται η πρώτη παρέμβαση, γιατί «ενέχει γραφειοκρατικές αλλά και πολιτικές παραμέτρους» όπως αναφέρει αρμόδια πηγή.

Αξιολόγηση
Δεύτερο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί μία θετική αλλά και «γρήγορη» αξιολόγηση των δανειστών για όλα τα υπόλοιπα θέματα. Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά έχει καθυστερήσεις και τα κλιμάκια φέρεται ότι επικεντρώνονται στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στο Δημόσιο, στην ενέργεια και στις παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπάρχει ανησυχία για την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις και θέλουν να δουν παρεμβάσεις για επιτάχυνση, ενώ μέγα ζήτημα είναι η πρόοδος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για συγχώνευση – απορρόφηση τραπεζών έως τις 15 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ανοικτό και το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση. Η τρόικα, όπως φάνηκε και από τον αρμόδιο Επίτροπο Σεμέτα, κάθε άλλο παρά έχει αποδεχθεί το μέτρο, επιμένοντας στη διασφάλιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρμόδιος για θέματα οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης, θέτοντας στον Επίτροπο θέμα επανεξέτασης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και θέμα ευρωπαϊκής διάστασης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα καθώς «ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σχετίζεται με τις τριγωνικές αλλά και τις ενδοομιλικές συναλλαγές καθώς επίσης και το τραπεζικό απόρρητο». Ο επίτροπος, αντιθέτως, έθεσε θέμα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, λέγοντας ότι δεν είναι ο ενδεικνυόμενες τρόπος για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε κλάδους της οικονομίας.

Μάλιστα το ίδιο ζήτημα πιο καθαρά και αναλυτικά τέθηκε από τις υπηρεσίες άλλου επιτρόπου, του Όλι Ρεν, μία εβδομάδα πριν, σε έκθεση για την Ελλάδα, που αναφέρει ότι τα χαμηλά έσοδα από τον ΦΠΑ οφείλονται εν μέρει στη σχετικά ευρεία εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μολονότι τόσο ο κανονικός όσο και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Γίνεται αναλυτική αναφορά στους μειωμένους συντελεστές σε είδη διατροφής, φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές, υπηρεσίες ιατρών και οδοντιάτρων, ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βιβλία, φάρμακα και ΦΠΑ για τα ταξί σε νησιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα