Αλκιβιάδης Στεφανής: “Τεράστια ελληνική επιτυχία η απόκτηση των F-35”

"Η υπεροπλία της ελληνικής αεροπορίας είναι απόλυτη" -"Η Τουρκία είχε πληρώσει 1,5 δισ. και βγήκε από το πρόγραμμα", επεσήμανε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

“Η Τουρκία ακόμη δεν έχει μπει στο πρόγραμμα αγοράς και αναβάθμισης των F -16, ενώ η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο από τα 16 αεροσκάφη που δίνονται ένα το μήνα από το 2021, επισημαίνει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην ΕΡΤ αναλυτικά και για τη συμφωνία των F -35. “Οι Τούρκοι ήταν μέσα στο πρόγραμμα των F- 35 και είχαν πληρώσει 1,5 δισ. κι όμως βγήκαν από το πρόγραμμα. Η ελληνική διπλωματία είναι εξαιρετική, πέτυχε τεράστια πράγματα. Δεν μάς χαρίστηκε, είναι ότι ξέρει να κάνει βήματα και να ισχυροποιείται καθημερινά”, επεσήμανε ο κ. Στεφανής.

“Το αίτημα της Ελλάδας ικανοποιείται με την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου και το πρώτο F 35 αναμένεται μετά το 2028. Πρόκειται για μοναδικό αεροσκάφος, με δυνατότητα να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διοικησης και να διαχειριστεί όπλα από το Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις”, είπε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, τονίζοντας ότι οι επιτελείς της χώρας θα διαμορφώσουν τώρα συγκεκριμένες απαιτήσεις, καθώς θέλουμε το συμβατικό F 35, και όχι αυτό της κάθετης απογείωσης, ενώ υπάρχει και τρίτος τύπος που επιχειρεί από αεροπλανοφόρα.

Ως διάψευση σε δημοσιεύματα που μιλούν για αεροσκάφη χωρίς όπλα, ο Αλκιβιάδης Στεφανής απάντησε ότι τώρα διαμορφώνονται οι απαιτήσεις και αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αμερικανική πλευρά αποτελεί και η δυνατότητα συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην παραγωγή του αεροσκάφους F -35. Τα οπλικά συστήματα δεν είναι το θέλω και αύριο το έχω, πρόσθεσε αναφερόμενος στο πρόγραμμα με έναρξη το 2030 καθώς και στην αμερικανική πρόταση για δωρεάν χορήγηση δύο C 130, συμμετοχή στο πρόγραμμα των νέων C 130, των 60 οχημάτων μάχης Bradley καθώς και τη δυνατότητα προμήθειας αεροσκαφών ανεφοδιασμού στον αέρα. “Κάθε μήνα το αμερικανικό κράτος βγάζει κατάλογο για το τι μπορεί να δώσει. Το υλικό για να το πάρουμε εξετάζεται εξονυχιστικά”, είπε ο κ. Στεφανής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πάρει επίσημη απόφαση για τα F 16 της Τουρκίας, καθώς το Κογκρέσσο θα αποφασίσει και παράλληλα υπάρχουν αντιδράσεις, είπε ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ επισημαίνοντας: “Αλοίμονο αν μάς έπειθαν οι προϋποθέσεις για χρήση των F -16 που θα τεθούν στην Τουρκία. Γι αυτό και εξοπλιζόμαστε και δυναμώνουμε το αποτρεπτικό μας δυναμικό”.

Η Τουρκία ακόμη δεν έχει μπει στο πρόγραμμα αγοράς και αναβάθμισης των F 16, ενώ εμείς που μπήκαμε πριν από 4 χρόνια παραλάβαμε το πρώτο από τα 16 αεροσκάφη.

Το πρόγραμμα για την Τουρκία καθυστερεί λόγω των αναβαθμίσεων των 79 αεροσκαφών της και το νωρίτερο που θα πετάξουν είναι σε τρία χρόνια. Στην παρούσα κατάσταση η υπεροπλία της ελληνικής αεροπορίας είναι απόλυτη, εξήγησε ο κ. Στεφανής και υπενθύμισε ότι υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση κι εντός του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και προσφεύγει ενίοτε σε στρατηγική κατευνασμού.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα