Αναμένοντας τις νέες δημοσκοπήσεις

Ομάδα στο Μαξίμου αναμένει τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ για να τις απαξιώσει

Ως θετική αποτιμούν την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ στο κυβερνητικό στρατόπεδο και πλέον στο Μαξίμου αναμένουν τις δημοσκοπήσεις στο τέλος του μήνα. Και αυτό διότι όπως αναλύουν οι ειδικοί αυτό το μήνα θα φανεί εάν όντως έχουν επηρεαστεί οι πολίτες από το ζήτημα των υποκλοπών και τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Στις πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης οι ερωτώμενοι ήταν ακόμη σε καλοκαιρινή διάθεση, δεν είχαν καλή ενημέρωση, οπότε αυτό το μήνα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα», τονίζει γνωστός δημοσκόπος από τις λεγόμενες παλιές καραβάνες του χώρου. Και με αυτή την εκτίμηση συμφωνούν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν ως αποστολή την ανάλυση των μετρήσεων της κοινής γνώμης.

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως που έχει το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θετικές, μολονότι οι δημοσκοπήσεις ακόμα «τρέχουν». Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τρία είναι τα πρώτα συμπεράσματα. Πρώτον, οι πολίτες βλέπουν θετικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομία και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Δεύτερον, ότι προς ώρας το θέμα των υποκλοπών απασχολεί πολύ λιγότερο την κοινωνία σε σχέση με τα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Και τρίτον και πιο σημαντικό για τους επιτελείς του Μαξίμου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να αυξάνει τα ποσοστά του, παρόλο που ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι άθελά του ο πρωταγωνιστής-θύμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Και λέμε πιο σημαντικό διότι δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μετακίνηση των κεντρώων ψηφοφόρων, που είναι το ζητούμενο για να καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να επιτύχει εκ νέου την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Βέβαια όλοι αναμένουν και αυτό το Σαββατοκύριακο του Αλέξη Τσίπρα στην  ΔΕΘ, αλλά οι εκτιμήσεις από το Μαξίμου είναι ότι πολύ δύσκολα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γυρίσει το παιχνίδι. Αφενός μεν διότι στα θέματα της οικονομίας ο πρώην πρωθυπουργός έχει κριθεί και οι πολίτες δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις. Πάντως για παν ενδεχόμενο ειδική ομάδα είναι έτοιμη να αποκρυπτογραφήσει άμεσα τις οικονομικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα κι εν συνεχεία να τις απαξιώσει.

Η κρίσιμη κάλπη

Όμως στο Μαξίμου έχουν βάλει σε προτεραιότητα το πώς θα πειστούν οι πολίτες ότι οι πρώτες εκλογές είναι κρίσιμες. Συνήθως σε όλα τα κράτη που υπάρχουν εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής οι πολίτες επιδεικνύουν μία χαλαρότητα προς όφελος των μικρών κομμάτων. Αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει και στις πρώτες εκλογές της χώρας την ερχόμενη άνοιξη.

Στο Μαξίμου, λοιπόν, βάζουν τον πήχη για ένα τουλάχιστον 35% στις πρώτες εκλογές, ώστε να έχει δημιουργηθεί το κλίμα αυτοδυναμίας στην κοινωνία για τις δεύτερες εκλογές. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πιο εύκολα «σκαρφαλώνεις» από το 33% ή το 34% στο 38% από ό,τι από το 29% και το 30%. Η παραπάνω παραδοχή έχει ξεκαθαριστεί σε εσωτερικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό το λόγο και ο πρωθυπουργός ανέλυσε με τόση έμφαση στην συνέντευξη Τύπου της περασμένης Κυριακής τα πιθανά αποτελέσματα της πρώτης κάλπης.

Είναι βέβαιο ότι όσο ο χρόνος θα έρχεται πιο κοντά στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο το βάρος θα δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου στο αποτέλεσμα με την απλή αναλογική. Στο πλαίσιο αυτό, η στόχευση θα δοθεί στην επικοινωνία του διλήμματος «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αλλά και στην ακυβερνησία που θεωρούν στην κυβέρνηση ότι μπορεί να βγάλει η πρώτη κάλπη. Στα δύο αυτά μηνύματα θα βασιστεί ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τα επικοινωνεί μέσα και από τις στοχευμένες επισκέψεις του σε ολόκληρη τη χώρα.

Στήνουν άμυνες

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στο άνοιγμα της Ν.Δ. στον χώρο του κέντρου. Μπορεί οι εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων να έχουν ρίξει τις γέφυρες μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη να χαρακτηρίζονται από βαρομετρικό χαμηλό, ο πρωθυπουργός πάντως δεν δείχνει να κάνει πίσω. Θα συνεχίσει να κινείται προς το χώρο του κέντρου, επιθυμώντας να εντάξει στελέχη από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς σε μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η εξήγηση δεν εδράζεται μόνο στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης εντάσσει πολιτικά τον εαυτό του στο κέντρο. Στο πρωθυπουργικό γραφείο κυριαρχεί η άποψη που ενισχύεται και από σχετικά δημοσκοπικά ευρήματα, ότι υπάρχει ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο του κέντρου και βλέπει με καλό μάτι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου μικρό και δυνητικά μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα σε πιθανές δεύτερες κάλπες. Όταν δηλαδή το διακύβευμα της διακυβέρνησης θα είναι πιο ισχυρό και το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας ακόμα πιο δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το προσεχές διάστημα θα καταγραφούν συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να στείλουν μηνύματα προσέγγισης στον χώρο της κεντροαριστεράς. Μην ξεχνάμε ότι ήδη στην τρέχουσα κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποιούνται στελέχη που δεν είχαν σχέση με το κυβερνών κόμμα αποτυπώνοντας στην πράξη τη στάση προσέγγισης με το κέντρο.

Με αυτό τον τρόπο στο Μαξίμου εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν και διάφορα εμπόδια που υψώνονται καθημερινά λόγω της ακρίβειας. Όπως για παράδειγμα τα συναισθήματα των πολιτών, όπως καταγράφησαν σε έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ο μεγαλύτερος φόβος πλέον προέρχεται από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων. Το 31% δηλώνει ότι νιώθει άγχος, το 29% θυμό, το 25% φόβο και το 23% ανασφάλεια, ενώ ένα ποσοστό 5% δηλώνει ακόμα και πανικό. Μόλις 2% δηλώνει αδιάφορο.

«Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα συναισθήματα των πολιτών, πρέπει η κυβέρνηση για πολλοστή φορά να αποδείξει την ικανότητα της στην διαχείριση των κρίσεων», μας έλεγε πηγή του Μαξίμου. Και θεωρούν ότι με την διεύρυνση της Ν.Δ. με πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους θα στείλει το μήνυμα της πανστρατιάς υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα