Ανοίγματα Σαμαρά σε όλες τις τάσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να πέρασε με τα λιγότερα δυνατά τραύματα τις δύο δύσκολες εσωκομματικές συνεδριάσεις (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτική Επιτροπή), όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Από τη μία ο ίδιος ετοιμάζεται για την αναδόμηση του κομματικού μηχανισμού, από την άλλη οι δελφίνοι και οι αμφισβητίες της σημερινής ηγετικής ομάδας δείχνουν ότι βρίσκονται σε διαφορετικούς δρόμους, κάτι που σημαίνει ότι η ΝΔ δεν έχει οριστικά βγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας, ειδικά μετά και την αιφνίδια παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως λένε οι γνωρίζοντες τα της Ν.Δ., οι δύο συνεδριάσεις όχι μόνο δεν έλυσαν το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει κατά μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών, αλλά αντίθετα ενίσχυσαν την άποψη ότι στη Ν.Δ. υπάρχουν πλέον σαφώς δυο ισχυρές τάσεις: η μια των «προεδρικών» που δεν θέλουν τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου καθώς εκεί θεωρούν ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας, η άλλη των βασικών δελφίνων και βαρόνων που επιζητούν τη διεξαγωγή συνεδρίου με προφανή στόχο τη διαδοχή. Και βέβαια μετά το τέλος της Π.Ε. οι περισσότεροι έθεταν το ερώτημα για το εάν οι διαφορετικές ομάδες μπορούν να βρουν ένα κοινό τόπο συνεννόησης ως τον Ιούνιο, καθώς η κατάσταση είναι κρίσιμη για τη χώρα και οι εξελίξεις στην Κεντροδεξιά θα καθοριστούν από το τι θα γίνει στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Φυσικά ουδείς μπορεί να δώσει σαφή απάντηση. Εάν κρίνουμε από την επιμονή της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας, τότε μάλλον το γυαλί έχει ραγίσει.

Τα ανοίγματα
Με βάση τα όσα διαρρέονται από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., ο Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται για ανοίγματα σε όλες τις τάσεις του κόμματος και «θα χρησιμοποιηθούν στελέχη που έχουν όρεξη για προσφορά και θέληση να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος», λένε συνεργάτες του προέδρου. Η βασική έγνοια του Σαμαρά είναι αντικαταστήσει τους δύο αντιπροέδρους, τον προσφάτως παραιτηθέντα Δ. Αβραμόπουλο και τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε αποστασιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό. θα χρησιμοποιηθούν στελέχη που έχουν όρεξη για προσφορά και θέληση να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος», λένε συνεργάτες του προέδρου.

Αυτοί της στιγμή οι περισσότεροι εκ των λεγόμενων βαρόνων είναι στην απέναντι όχθη, οπότε όλο το βάρος το έχει ρίξει ο Σαμαράς στο να πείσει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να δεχθεί τη θέση του αντιπροέδρου. Ο Μεϊμαράκης αυτή τη στιγμή είναι η «σανίδα σωτηρίας», κυρίως διότι έχει άριστες σχέσεις με την βάση και γνωρίζει την κομματική γεωγραφία καλύτερα και από την παλάμη του χεριού του. Το άσχημο για τον Σαμαρά είναι ότι κύκλοι του Μεϊμαράκη ισχυρίζονται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν θα αποδεχθεί τυχόν πρόταση και γι’ αυτό το λόγο στην ηγετική ομάδα είναι «μαγκωμένοι». Απλά κάποιοι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν, ότι εάν θελήσει να παρέμβει ο Κώστας Καραμανλής, τότε όλα είναι πιθανά. Όμως ουδείς εκτιμά πως ο Σαμαράς θα ζητήσει παρέμβαση Καραμανλή.

Οπότε όλοι αναζητούν σε ποιον θα απευθυνθεί ο πρόεδρος του κόμματος. Κάποιοι λένε πως ίσως θα ήταν μία πολύ καλή κίνηση να προταθεί η θέση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι θα δίνονταν ένα ηχηρό ράπισμα σε δελφίνους και αμφισβητίες και φυσικά σε όλους όσοι απαιτούν την διεξαγωγή συνεδρίου. Όπως λένε η ΝΔ σταδιακά θα εισέλθει στη φάση της ανασυγκρότησης και ο πρόεδρος του κόμματος θα δώσει ρόλους σε όσους επιθυμούν και θέλουν να βοηθήσουν τη νέα προσπάθεια. Μεταξύ των προσώπων που αναμένεται να βρεθούν στο νέο οργανόγραμμα είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ίσως τοποθετηθεί γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ πιθανότατα θα αξιοποιηθεί σε καίριο πόστο και ο Βασίλης Κικίλιας. Πρόκειται για στελέχη της νεώτερης γενιάς, των σαραντάρηδων που θα έχουν ρόλο στη μετάβαση του κόμματος στη…νέα εποχή.

Οι διαφωνούντες
Με βάση τις παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ, οι δελφίνοι και οι διαφωνούντες πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν τις προσκλήσεις Σαμαρά. Ήδη έχουν ξεκινήσει έναν δεύτερο γύρο επαφών. Έτσι ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί πολύ, ενώ ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή τα είπε και με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Επίσης η Μαριέττα Γιαννάκου, όπως μαθαίνουμε ετοιμάζει κείμενο πολιτική πλατφόρμα, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα συνυπογράψουν και οι 14 που παραβρέθηκαν στο δείπνο της Αθηναΐδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κινήσεις των στελεχών που ανδρώθηκαν πολιτικά στην ΟΝΝΕΔ και τώρα επιθυμούν να παίξουν κεντρικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον έχει και η προσπάθεια που κάνει μια ομάδα της γενιάς των 35άρηδων και στην οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι Γιάννης Οικονόμου, Βασίλης Τοκάκης και Στάθης Σταθόπουλος που σχεδιάζουν να παρέμβουν τις επόμενες ημέρες με την κατάθεση στο δημόσιο διάλογο ενός πολιτικού κειμένου. Δυναμική επανεμφάνιση το επόμενο διάστημα στο κεντροδεξιό σύστημα, αναμένεται να κάνει μέσω μεγάλης εκδήλωσης του κεντροδεξιού Forum 2020, ο Νίκος Καραχάλιος, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. επί προεδρίας Κ. Καραμανλή και στενός πολιτικός φίλος του Ευ. Μεϊμαράκη.

Ντόρα: Ο Σαμαράς δεν πρέπει φοβάται το συνέδριο
Την ίδια ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη με ραδιοφωνική παρέμβασή της τονίζει ότι θα είναι παρούσα με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ταυτόχρονα στέλνει νέα μηνύματα στον Σαμαρά, τον οποίο επί της ουσίας κατηγορεί ως φοβικό με το συνέδριο. «Έχω πει στον Σαμαρά να μην φοβάται το συνέδριο. Αν αντιληφθεί ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας και ότι ο ίδιος θα μείνει εκτός, τότε θα έχει την ευκαιρία να παραιτηθεί από πριν. Η ονομαζόμενη βάση ενός κόμματος δεν είναι κάτι στη σφαίρα του ιδεατού, είναι άνθρωποι που δίνουν μάχη είτε στον συνδικαλισμό, είτε στη νεολαία. Αυτοί οι άνθρωποι μετέχουν στο συνέδριο της ΝΔ, ενώ στη συνδιάσκεψη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου».

Επίσης ο Νίκος Δένδιας με την δήλωση του την Κυριακή το απόγευμα μάλλον οριστικά σπάει τους όποιους δεσμούς είχε με την ηγεσία. «Δεν έχει σημασία ποιος είναι πρόεδρος της ΝΔ, αν είναι ακροδεξιό γκρουπούσκουλο. Πρέπει να ξαναδούμε το ιδεολογικό μήνυμά μας, δεν πρέπει να γίνουμε ακροδεξιό γκρουπούσκουλο του 4- 5%, όχι φασιστικό, αλλά δημοκρατικό. Βλέπω ιδεολογική διαρκή διολίσθηση. Το είδαμε καις την Πολιτική Επιτροπή, όπου είδαμε κλακαδόρους, που δεν είναι μέλη του κόμματος, με συγκεκριμένο σκοπό. Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα