ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ “Η συμμορία συνεχίζει να γελοιοποιείται”

«H γελοιοποίηση της συμμορίας συνεχίζεται. Αφού δεν βρήκαν τίποτε άλλο, επικαλούνται “νέα στοιχεία” τα οποία, όμως, διαψεύδουν τα προηγούμενα». Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την υπόθεση Novartis.

«Πρώτον, παρουσιάζουν δύο επιστολές της Novartis, όπου παρακαλείται ο κ. Σαμαράς να τους δεχθεί στο Νταβός, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να τον γνωρίσουν! Αλλά, ο τέως πρωθυπουργός ποτέ δεν πήγε στο Νταβός! Και μάλιστα τον προσκαλούν για δεύτερη φορά το 2014, όταν κατά την ψευδομάρτυρα Κελέση τον έχουν ήδη δήθεν “εξαγοράσει” από το 2013! Αυτοδιαψεύδονται…», τονίζεται χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

«Δεύτερον, παρουσιάζουν ως στοιχείο… “ενοχής”, σημείωμά του με τα τηλέφωνα του υπουργού Σταϊκούρα. Που όμως ήταν τελείως αναρμόδιος για τις πληρωμές στις φαρμακευτικές εταιρίες. Προφανώς πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους…». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Όσα λένε τώρα οι ψευδομάρτυρες ακυρώνουν όσα έχουν οι ίδιοι πει προηγουμένως! Άθελά τους, αποκαλύπτουν μόνοι τους τη σκευωρία τους. Διευκολύνουν τον κ. Σαμαρά να τους πάει ως το τέλος. Και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στο δικαστήριο που τελικά θα τους δικάσει».

Τα νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στην προανακριτική επιτροπή ήρθαν νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία προέρχονται από τους υπολογιστές στελεχών της Novartis μετά τις «εφόδους» της Εισαγγελίας διαφθοράς. Σύμφωνα με τους βουλευτές-μέλη της προανακριτικής, υπάρχουν δύο επιστολές της Novartis με ημερομηνίες 2013 και 2014 προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις επιστολές της η Novartis, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «τυπικές» τα στελέχη της εταιρείας ζητούσαν να συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ωστόσο, ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε παραβρεθεί στο Φόρουμ ούτε το 2013 ούτε το 2014 όπως αναφέρουν βουλευτές της Ν.Δ.

Η πρώτη επιστολή προς τον τότε πρωθυπουργό, έχει κοινοποίηση προς τους κ.κ. Λυκουρέντζο, Στουρνάρα και Μπούρα. Η δεύτερη επιστολή τον Ιανουάριο του 2014 προς τον Α. Σαμαρά έχει κοινοποίηση και στους κ.κ. Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

Επίσης στην κατάθεσή της η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικ. Κελέση» φέρεται να αναφέρει ότι στα χαρτιά του Κ. Φρουζή βρήκε ιδιόχειρο σημείωμα του Α. Σαμαρά με τα δύο τηλέφωνα του Χρ. Σταϊκούρα. Στοιχείο το οποίο «φωτογραφίζει» και την ταυτότητα της προστατευόμενης μάρτυρος αφού αποδεικνύει ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis.

Ο Βενιζέλος

Την ημέρα που αίφνης στην προανακριτική επιτροπή έφθασαν νέα στοιχεία, ήταν προγραμματισμένη η εξέταση του κ. Βενιζέλου, όπως το ζήτησε ο ίδιος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επί τέσσερις ώρες τα νομικά επιχειρήματα που κατά την άποψή του οδηγούν στην ανάγκη η προανακριτική να διερευνήσει πλήρως και σε βάθος την υπόθεση, καλώντας τους προστατευόμενους μάρτυρες και εξετάζοντας από την αρχή όλα τα δεδομένα.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, η προανακριτική δεν πρέπει να μπει στη λογική της εξέτασης του αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο, όσον αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας και έτσι θα μείνει η λάσπη στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Ωστόσο ο πρώην υπουργός μιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣYΡΙΖΑ στην επιτροπή, είναι ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πρόθεση να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος και πως αφού διαπιστώσει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, θα επιστρέψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Ο διάλογος-έκπληξη

Αίσθηση προκάλεσε η συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με το βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα.

Ο κ. Δουζίνας φέρεται να του είπε πως «για εσάς δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία στο αποδεικτικό υλικό».

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «Τότε γιατί εγώ πήρα τις περισσότερες ψήφους (σ.σ. στην σχετική ψηφοφορία) και ο κ. Σαλμάς τις λιγότερες;».

Προς έκπληξη του κ. Βενιζέλου ο κ. Δουζίνας του απάντησε: «Λόγω της πολιτικής σας θέσης».

Αμέσως μετά την πολύωρή κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος σχολίασε στους δημοσιογράφους: «Ήταν μια από τις ωραιότερες συνεδριάσεις στις οποίες μετείχα. Μου άρεσε πάρα πολύ». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «η συζήτηση έγινε εις βάθος απάντησα σε αναλυτικές ερωτήσεις όλων των πτερύγων. Προσκόμισα και πολλά άλλα στοιχεία που αφορούσαν την ακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ».

Επανέλαβε με έμφαση δε, ότι «εάν δε γίνει έρευνα εδώ τώρα δεν θα γίνει πουθενά γιατί η δικαιοσύνη θα πει ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Ακόμη και για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει η έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα διερευνηθεί ποτέ τίποτα. Αλλιώς θα έχουμε ένα κόλπο. Θα έχουμε αποφατική σύγκρουση αρμοδιοτήτων».

«Αστεία τα νέα στοιχεία για Σαμαρά»

Αναφερόμενος στα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Είναι αστεία. Μιλάω για την χειρόγραφη κάρτα του κ. Σαμαρά και τα τηλέφωνα του κ. Σταϊκούρα που είχε. Φοβερά στοιχεία, τι να σας πω. Οι δυο επιστολές είναι τυπικές επιστολές γραμμένες στο πιο σχολικό ύφος αμερικανικού management».

Επίσης επεσήμανε ότι «κακώς η κ. Τουλουπάκη δέχθηκε το συμπληρωματικό υπόμνημα της κ. Κελέση έπρεπε να έρθει στον κ. Δρίτσα και να το παραδώσει δεν μπορούσε να κάνει παραλαβή» και πρόσθεσε: «Εγώ έχω ζητήσει πολύ περισσότερα από τα στοιχεία που υπάρχουν στο cd έχω ζητήσει όλα τα στοιχεία του ψηφιακού αρχείου της Novartis. Έχω ζητήσει και όλα τα στοιχεία για τις κλινικές μελέτες της Novartis τουλάχιστον στα πανεπιστήμια και στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών. Δεν μου αρκούν αυτά που υπάρχουν στο cd».

Ο κ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του υποστήριξε επίσης ότι «για μας τους υπουργούς η προδικασία ξεκινάει στη Βουλή δεν υπάρχει προδικασία στην κ. Τουλουπάκη. Άρα στην πραγματικότητα στο φάκελο δεν υπάρχουν καθόλου μάρτυρες πρέπει εξαρχής να ληφθούν καταθέσεις και αν τολμήσει η επιτροπή ας τους δώσει το καθεστώς προστασίας».Επανέλαβε ότι «πρέπει να κληθούν γιατί κατά την άποψή μου δεν έχουν κληθεί και δεν έχουν καθεστώς προστασίας» και «φυσικά πρέπει να έρθει και ο Φρουζής που στέλνει εξώδικα στη Novartis , να έρθει η διοίκηση της Novartis, να έρθουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες και να έρθουν και τα χαρτιά, τα κανονικά χαρτιά και όχι τα αρχεία του ενός μόνο cd. Και να δούμε που έχουν πάει και τα λεφτά της Novartis και των άλλων εταιριών γιατί θα βρούμε εντυπωσιακά πράγματα όταν τα ψάξουμε».

 

 

 

Διαβάστε επίσης