Απόφαση-τραβεστί ρετσινιά για τον Σταύρο

Στηρίζει την κυβέρνηση το Ποτάμι, ψηφίζοντας υπέρ των Πρεσπών, και από το Μαξίμου ξεκίνησαν να του κάνουν πλάκα

Πλήρης ήταν η επιβεβαίωση της «Α», όταν στο φύλλο 867 της 29ης Δεκεμβρίου του 2018 είχε αποκαλύψει ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, προσφέροντας βοήθεια στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου έτους γράψαμε ότι για δύο λόγους θα υπερψηφίσει ο Θεοδωράκης τη συμφωνία των Πρεσπών. Η μία διότι την πιστεύει, όπως αναφέρεται και στο άρθρο 85 του καταστατικού του, αλλά κι επειδή ποντάρει να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και όχι τώρα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει το κόμμα του να ανακάμψει και να εισέλθει εκ νέου στη Βουλή, κάτι που με βάσεις τις δημοσκοπήσεις μοιάζει με θαύμα.

Στο δημοσίευμα της 29ης Δεκεμβρίου είχαμε αναφέρει πως «Η θετική στάση του Ποταμιού στην επίλυση του προβλήματος με την πΓΔΜ δεν αλλάζει. Θεωρούμε ότι αυτή η εκκρεμότητα έχει στοιχίσει πολλά στη χώρα», λέει ο Θεοδωράκης, ο οποίος σε όλες του τις συνομιλίες ακόμη και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος του ασκεί πιέσεις, τονίζει: «Προτιμώ ως επίσημη ονομασία το Βόρεια Μακεδονία, από το σκέτο Μακεδονία». 

 Το παρασκήνιο

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε έντονο παρασκήνιο πριν ληφθεί η απόφαση-τραβεστί από το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού, την Πέμπτη το βράδυ. Μία απόφαση με βάση την οποία οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, κι έτσι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα για το πολύ σοβαρό αυτό εθνικό θέμα. Οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα την καταψηφίσουν θεωρώντας την επιζήμια για τη χώρα, ενώ ο πέμπτος της παρέας, ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης, είναι στο ίσως, με πιθανότερο ενδεχόμενο το «ναι».

Βέβαια, πριν ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, είχαν προηγηθεί πολλά και διάφορα, με πιο σημαντικό την «κλοπή» του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, κόντρα στο Ποτάμι, που ψήφισε «όχι» και όπως ήταν λογικό διεγράφη. Κι εδώ είναι το οξύμωρο. Όλοι στη Σεβαστουπόλεως με πρώτο τον Θεοδωράκη ήταν πυρ και μανία με τον κ. Τσίπρα, αλλά σπεύδουν τώρα να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως γίνεται αντιληπτό, όσα συμβαίνουν κι αποφασίζονται στο Ποτάμι ξεπερνούν και τον σπουδαίο Ρουμάνο θεατρικό συγγραφέα Ευγένιο Ιονέσκο, που θεωρείται ως επιφανέστερος εκπρόσωπος του «Θεάτρου του παραλόγου». Ο Ιονέσκο καθόριζε ως εξής την ταυτότητα του θεάτρου: «Τα πάντα είναι κωμικά, τίποτα δεν είναι τραγικό, όλα είναι πραγματικά και μη, δυνατά και αδύνατα, σοβαρά και γελοία. Λογική είναι η τρέλα των δυνατών». Μόνο που μετά την κύρωσή της η συμφωνία των Πρεσπών είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει.

Αυτό το θέατρο του παραλόγου παίχθηκε στο Ποτάμι. Την προηγουμένη του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αμυράς, δήλωνε πως «εάν το Ποτάμι ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε βλέπω να έχουμε σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης», ενώ λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, την Πέμπτη το πρωί, ο Γρηγόρης Ψαριανός άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Κ.Ο., κάτι που επί της ουσίας σήμαινε τη διάλυση του Ποταμιού εντός του Κοινοβουλίου. Τότε ο Λυκούδης έριξε την ιδέα να ψηφίσουν οι δύο βουλευτές «όχι» και οι άλλοι τρεις να απέχουν, δικαιολογώντας την απόφασή τους, λόγω του πολιτικού πλαισίου, εξηγώντας πως δεν μπορούν να συνεργήσουν με μία κυβέρνηση-ρεφενέ, όπως την αποκαλούσαν στη Σεβαστουπόλεως. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μία κίνηση από τη βάση του κόμματος που έλεγε πως πρέπει να πάνε όλοι συντεταγμένα στο «όχι», προκειμένου να τιμωρηθεί ο πρωθυπουργός για την κλοπή του Δανέλλη.

Τελικά ελήφθη η απόφαση-τραβεστί με τρεις γραμμές: Δύο «ναι» – δύο «όχι» – ένας «ίσως». Μία απόφαση, η οποία βολεύει τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα, το οποίο είναι βέβαιο πως θα τη χρησιμοποιήσει ως νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Και βέβαια ήδη το Μαξίμου ξεκίνησε την προπαγάνδα και χθες κυκλοφόρησε βίντεο, με το οποίο κάνει λόγο για τα εργασιακά δικαιώματα. Κι όμως, στη Σεβαστουπόλεως κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν επιμένοντας πως «η στήριξη στην συμφωνία των Πρεσπών είναι στήριξη στην Ελλάδα και όχι στον καταρρέοντα Τσίπρα. Αύριο με την πρώτη ευκαιρία ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα ξαναγίνουν “φιλομαδουριστές”, “φιλορώσοι”, “φιλοϊρανοί”, “φιλοοτινάναι”, αρκεί να θεωρήσουν ό,τι τους βολεύει».

Τηλεφωνήματα

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα ακόμη και από πολιτικούς άλλων κομμάτων, οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν για το τι θα πράξει. Σε όλους απαντούσε ότι είναι θετικός με τη συμφωνία, αδιαφορώντας εάν τον κατέτασσαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να πείσει τους Ψαριανό και Αμυρά για να μη διαλυθεί το κόμμα εντός του Κοινοβουλίου και να απολέσει τα προνόμια αρχηγού κόμματος.

Με το τρυκ της ψήφου κατά συνείδηση έλαβε μία ολιγόμηνη παράταση ζωής και ήδη από την Παρασκευή το πρωί θα πρέπει να κατάλαβε τι τον περιμένει. Αρκεί να διάβασε το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των Συντακτών» που είχε ως τίτλο: «Και το Ποτάμι ήταν θολό, θολό κατεβασμένο…» Ήδη η κυβέρνηση τον κάνει ρεζίλι, παρά το γεγονός ότι αυτός πρόθυμα της προσέφερε το απαιτούμενο οξυγόνο.

Κι εκδήλωση

Η πρώτη του αντίδραση για το πώς υποδέχθηκε η κοινωνία την απόφαση του Ποταμιού ήταν να διοργανώσει εκδήλωση για τη Δευτέρα το απόγευμα (18.00) στο Ζάππειο. «Διπλωμάτες, διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι που έχουν καταπιαστεί δεκαετίες τώρα με το “Μακεδονικό”, συμμετέχοντας και σε προηγούμενες προσπάθειες επίλυσής του, βρίσκονται για πρώτη φορά όλοι μαζί στον ίδιο χώρο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Θα μιλήσουν οι Αριστείδης Αγαθοκλής (πρέσβης ε.τ.), Νίκος Αλιβιζάτος (συνταγματολόγος), Ιωάννης Αρμακόλας (καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών), Θάνος Βερεμής (ιστορικός), Νίκος Δήμου (συγγραφέας), Αλέξης Ηρακλείδης (καθηγητής Διεθνών Σχέσεων), Μαριλένα Κοππά (καθηγήτρια, πρώην ευρωβουλευτής), Γιάννης Κωνσταντινίδης (καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης), Αντιγόνη Λυμπεράκη (καθηγήτρια Οικονομικών), Στέφανος Μάνος (πρώην υπουργός), Πάσχος Μανδραβέλης (δημοσιογράφος), Μιχάλης Μητσιός (δημοσιογράφος), Δημήτρης Μοσχόπουλος (πρέσβης ε.τ.), Χρήστος Ροζάκης (πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Μιχάλης Σταθόπουλος (καθηγητής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), Τάσος Τέλλογλου (δημοσιογράφος), Δημήτρης Ψυχογιός (καθηγητής ΜΜΕ). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Παύλος Τσίμας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα