ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Οι «πονηριές» του Γιώργου προκαλούν κραδασμούς

Η Φώφη Γεννηματά δείχνει ανοχή προς τον Θεοχαρόπουλο ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών για να αποφύγει μια νέα αποχώρηση

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών το επόμενο διάστημα από το ελληνικό Κοινοβούλιο προκαλεί αναταραχή όχι μόνο στο Ποτάμι, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό διότι υπάρχει πάντα το ερωτηματικό του Θανάση Θεοχαρόπουλου και της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και ο άγνωστος Χ, που στην προκειμένη περίπτωση έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Παπανδρέου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η στάση του Θεοχαρόπουλου λίγο-πολύ είναι γνωστή. Θεωρεί ότι η συμφωνία είναι προς θετική κατεύθυνση κι έχει ξεκαθαρίσει στην κα Γεννηματά πως θα συναποφασίσει μαζί με τα όργανα της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία έτσι κι αλλιώς ως κόμμα είναι θετική με την οριστική λύση της διένεξης με τα Σκόπια. Απλά η κα Γεννηματά προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα Θεοχαρόπουλος, κάνοντας υποχωρήσεις για να αποφύγει άλλη μία αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.

Όμως τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου διαρρέει με σιγουριά ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν παρεμβάσεις από δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Από την πλευρά του κ. Σημίτη υπήρξε διαβεβαίωση ότι ουδέποτε σκέφθηκε κάτι τέτοιο και απλά οι του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν κάποια από τα λεγόμενα δύο πρώην υπουργών του, του Μιχάλη Σταθόπουλου και του Νίκου Μπίστη. Και οι δύο μετείχαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής, όπου εκεί οριστικοποιήθηκε το deal με τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Σε αυτή την εκδήλωση τόσο ο κ. Σταθόπουλος (πολύ προσεκτικά), όσο και ο κ. Μπίστης (πιο άτσαλα) εξέφρασαν την άποψη πως και ο κ. Σημίτης συμφωνεί με τις Πρέσπες.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σημίτης αποφεύγει ακόμη και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με πολιτικά πρόσωπα να αναφερθεί, προφανώς για να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει. Εξάλλου όπως είπαν στην «Α» οι συνεργάτες του, «όταν ο πρόεδρος θέλει να παρέμβει, αρθρογραφεί ο ίδιος εκφράζοντας τις απόψεις χωρίς φόβο και πάθος, όπως και τις ανησυχίες του για την πορεία της χώρας».

Οπότε η Χαριλάου Τρικούπη νιώθει αβεβαιότητα μόνο για το τι σκέφτεται να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ειδικά όταν αυξάνονται οι φήμες, ότι θα παρέμβει μέσω συνέντευξής του σε φιλοκυβερνητικό φύλλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, όπου συζητήθηκε για πρώτη φορά η συμφωνία των Πρεσπών, τάχθηκε υπέρ της λύσης που έφεραν οι ΤσίπραςΚοτζιάς. Και μπορεί τότε να τα έσπασαν ο Θεοδωράκης με τη Γεννηματά και να αποχώρησε την 1η Ιουλίου το Ποτάμι από το ΚΙΝ.ΑΛ., όμως όλοι οι συμμετέχοντες πλην της Φώφης ήταν υπέρ της συμφωνίας. Μάλιστα, ο Γιώργος Καμίνης έτρεξε να ηρεμήσει τότε τον Θεοδωράκη στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού από τα νεύρα του χτύπαγε τις πόρτες. Μαζί τους αποχώρησε και ο Θεοχαρόπουλος, που είπε στην κα Γεννηματά ότι κάνει λάθος. Ανάλογη ήταν και η στάση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος από τότε κρατά θεσμική στάση αποφεύγοντας να εμπλακεί σε συζητήσεις.

Τότε, λοιπόν, την Παρασκευή12 Ιουνίου, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εξελίχθηκε σε ραντεβού ΓεννηματάΠαπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό να προσπαθεί να μεταπείσει την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση. Δεν τα κατάφερε και μέχρι σήμερα απέφυγε να πει το παραμικρό για τη συμφωνία με τις Πρέσπες. Ούτε και οι στενοί του συνεργάτες. Τουναντίον ο αδελφός του, Νίκος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ. τον Μάιο, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ προ 15 ημερών, χαρακτήρισε κακή τη συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει θέση υπέρ της συμφωνίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο κι έσπευσε η κα Γεννηματά να επισημάνει με έμφαση στην τηλεοπτική της συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, προχθές Πέμπτη, αποστέλλοντας σαφέστατο μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό: «Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα, ακούστηκαν. Όταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη. Εγώ, πάντως, θα το διαφυλάξω. Όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν». Μάλιστα, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. έσπευσε να παρατηρήσει πως «η πολιτική ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, είναι πράξη». Και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν συνέπειες, όλοι κρινόμαστε. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στο ΚΙΝ.ΑΛ. που θα βάλουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τον κοινό στόχο».

Γιατί δεν πήγε σε κομματική πειθαρχία

Αυτό που έχει προξενήσει μεγάλη εντύπωση σε όλους είναι για ποιον λόγο η κα Γεννηματά ενόψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία. Τουναντίον προσπαθεί με συντεταγμένο τρόπο να την επιβάλει μέσω της ενιαίας γραμμής, όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξή της. Η ίδια επέμεινε ότι «αυτό που εγώ περιμένω από όλα τα στελέχη μου είναι να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα. Η συνείδηση των βουλευτών και στελεχών είναι σημαντικότερα από την πειθαρχία». Και φυσικά πρόσθεσε για το εάν υπάρξουν διαφοροποιήσεις πως «όλοι κρινόμαστε, όλοι αξιολογούμαστε, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Οι πιο παλιές καραβάνες στη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν στις συνομιλίες τους προς τους δημοσιογράφους ότι με το να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία η κα Γεννηματά θέλει να απορροφηθούν πιθανοί κραδασμοί εάν κάποιοι τελικά υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Κι όπως τόνιζαν, «άλλο να επιβάλει κομματική πειθαρχία ο Ανδρέας κι άλλο η Φώφη. Εάν δεν την ακούσουν θα γίνει ρεζίλι, ενώ τώρα της δίνεται το δικαίωμα για ελιγμούς και θα έχει η ίδια το πάνω χέρι μετά την ψηφοφορία έναντι αυτών που υπερψήφισαν τη συμφωνία».

Την Κυριακή αποφασίζει ο Θεοχαρόπουλος

Όπως προείπαμε οι βασικοί πονοκέφαλοι της κας Γεννηματά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Κι εάν με τον πρώην πρωθυπουργό η Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρεθεί ένα modus vivendi, το βασικό πρόβλημά της είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Μέχρι στιγμής, ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι απολύτως θεσμικός και παρά τις διαφωνίες πολλές φορές έχει κάνει πίσω. Όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του καταρτισμού των ψηφοδελτίων, όπου αποκλείστηκαν αρκετοί εκ των συνεργατών του. Αυτό που πρωτίστως ανησυχεί την κα Γεννηματά είναι ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει πολύ συχνή επαφή με τον κ. Θεοδωράκη, ενώ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και με το Μαξίμου.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει διαμηνύσει στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα αποφασίσει μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., που θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή. Εκεί ο κ. Θεοχαρόπουλος, όπως λένε οι συνεργάτες του, «θα προσμετρήσει το κλίμα που επικρατεί στα στελέχη του κόμματός του πανελλαδικά (και από τη βόρειο Ελλάδα και τη Μακεδονία, όπως συμπληρώνουν με νόημα) αλλά και το γενικό πολιτικό κλίμα, κι εν συνεχεία θα κάνει την τελική του εισήγηση». Ο ίδιος έχει δηλώσει πως βλέπει θετικά την υπερψήφισή της, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ορίσει πάραυτα ημερομηνία εκλογών. Και επειδή κάτι τέτοιο είναι λίαν αμφίβολο, παραμένει ανοικτό το τι θα πράξει.

Ωστόσο, είναι προφανές πως η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου θα κριθεί εν πολλοίς και από τη στάση των τριών βουλευτών του Ποταμιού: του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη, του Σπύρου Λυκούδη και του Γιώργου Μαυρωτά. Οι δύο πρώτοι θα ψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για τον τρίτο. Κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η ψήφος του κ. Θεοχαρόπουλου. Οπότε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να επιλέξει τη λευκή ψήφο, καθώς η συμφωνία περνάει με τουλάχιστον 151 ψήφους. Η κα Γεννηματά θέλει να αποφύγει ένα νέο διαζύγιο εντός του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο μπορεί να μην της κόψει ψήφους, αλλά θα της αφαιρέσει από την αξιοπιστία και επί της ουσίας όλο το επικοινωνιακό σκηνικό που έστησε για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος. Γι’ αυτόν τον λόγο και απέναντι στον Θεοχαρόπουλο δείχνει μεγαλύτερη ανοχή. Κάτι που το έχουμε δει να συμβαίνει πολλάκις από συνεργάτες της κας Γεννηματά, οι οποίοι σε τηλεοπτικά πάνελ έχουν δικαιολογήσει τον κ. Θεοχαρόπουλο. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη συνυπολογίζουν και την παραίτηση από το ΚΙΝ.ΑΛ. του αντιδημάρχου Αθήνας, Λευτέρη Παπαγιαννάκη, στενού συνεργάτη του Γιώργου Καμίνη, στελέχους της ΔΗΜ.ΑΡ. και υιού του αείμνηστου Μιχάλη, εκ των ηγετικών μορφών της ανανεωτικής αριστεράς διαχρονικά στην Ελλάδα.

Φοβήθηκαν για Κρεμαστινό

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εντός της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η ανησυχία μήπως βρεθεί και κάποιος άλλος πέραν του Θεοχαρόπουλου και ψηφίσει τη συμφωνία από τους εν ενεργεία βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκιά και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάποιος επικίνδυνος. Βέβαια, την Πέμπτη το πρωί εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κρεμαστινός και προκάλεσε αρρυθμίες λέγοντας πως «σκέφτομαι να πω ναι στη συμφωνία των Πρεσπών». Όταν, όμως, σηκώθηκε αντάρα, ο καθηγητής Καρδιολογίας έτρεξε να σβήσει ο ίδιος τη φωτιά με συνέντευξή του στην Έλλη Στάη. Ίσως γι’ αυτό κυκλοφόρησε η πληροφορία πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη πως υπήρξαν εισηγήσεις προς την κα Γεννηματά για διαγραφές.

 

«Κρύφτηκε» πίσω από τη Σοσιαλιστική Διεθνή για τις Πρέσπες ο Παπανδρέου

Τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Με πολύ προσεκτικό τρόπο απέφυγε να απαντήσει άμεσα και παρέπεμψε στην άποψη που είχε διατυπώσει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ τον Ιούνιο και λίγες ημέρες αργότερα ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου είχε χαιρετήσει τη συμφωνία.

Τότε η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μεταξύ άλλων είχε επισημάνει: «Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ό,τι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών να εναντιωθούν ενεργά στον διχαστικό λόγο και την πόλωση. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός για τις αντιδράσεις που υπάρχουν υποστηρίζει: «Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες, θα είναι καταστροφή».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα