Απόπειρες δωροδοκίας: Η μυστηριώδης γυναίκα και το μοιραίο ραντεβού

Μπορεί σε αγωνιστικό επίπεδο, το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει πιάσει πάτο (αν δει κανείς τις επιδόσεις των ομάδων, αλλά και της Εθνικής σε διεθνές επίπεδο), ωστόσο η μπόχα και η δυσωδία αναδύουν διαχρονικά τη δυσάρεστη οσμή τους.

Το 1975 ήταν η χρονιά της «Υπόθεσης λουλουδιών». Ο Ηρακλής νίκησε στον ημιτελικό του Κυπέλλου τον Παναθηναϊκό (2-1). Οι παίκτες των «κυανολεύκων» Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Τάκης Νικολούδης ομολογούν ότι ο παράγοντας του Παναθηναϊκού Αντώνης Μαντζαβελάκης τούς ζήτησε, μέσω του συμπαίκτη τους Γιώργου Ροκίδη, να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός θα κριθεί ένοχος στα ποινικά δικαστήρια, ωστόσο θα αθωωθεί από την τριμελή επιτροπή της ΕΠΟ χάρη στην ψήφο τού τότε προέδρου του Ολυμπιακού Γιώργου Ανδριανόπουλου, γλιτώνοντας τον υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική!

Η υπόθεση ονομάστηκε «υπόθεση λουλουδιών», γιατί το συνθηματικό για τη συμμετοχή στη δωροδοκία ήταν ανθοδέσμη με τα λουλούδια που δίνεται εθιμοτυπικά πριν από την έναρξη του αγώνα.

Το 1980 ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή Κώστας Περτσινίδης επεχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο πρόεδρος του «Γηραιού» φέρεται να είχε προσφέρει μέσω μιας γυναίκας ονόματι Ρίτα Χατζηπαπαδοπούλου το ποσό των 500.000 δραχμών στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ.

Η σύλληψη της γυναίκας έγινε την ημέρα του ραντεβού με τον παίκτη του «Δικεφάλου», που θα του έδινε την προκαταβολή γύρω στις 100.000 δραχμές.

Ο Πέλλιος, όμως, από τη σειρά του, είχε ειδοποιήσει τη διοίκηση της ομάδας όσο και τις αρχές, με αποτέλεσμα τη σύλληψη της γυναίκας.

Οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν νομικά, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει για τον Ηρακλή, με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β΄ Εθνική.

Οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες από τον αγανακτισμένο κόσμο των «κυανόλευκων», με αποτέλεσμα να φτάσουν έως τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Ράλλη να ζητήσουν την παρέμβασή του.

Η οριστικοποίηση του υποβιβασμού ήρθε στις 2 Ιουνίου. Στην εκδίκαση της υπόθεσης από την Τριμελή Ανακριτική Επιτροπή η Ρίτα αναίρεσε όσα είχε καταθέσει στον ανακριτή (είχε ισχυριστεί ότι οι 100.000 δραχμές που βρέθηκαν επάνω της όταν μιλούσε με τον Πέλλιο, είχαν δοθεί νωρίτερα από τον Περτσινίδη για να εξοφλήσει κάποια αντικείμενα που είχε αγοράσει για την οικία της).

Την επόμενη σεζόν ο Ηρακλής αγωνιζόμενος στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία «ανέβηκε» χωρίς πρόβλημα στην Α΄ Εθνική και χωρίς να έχει στις τάξεις του τον Βασίλη Χατζηπαναγή. Αργότερα, μετά από προσφυγή του Κώστα Περτσινίδη στα πολιτικά δικαστήρια, ήρθε η δικαίωσή του παράλληλα με αυτή της ομάδας, έστω και αν δεν αφορούσε αυτή αγωνιστικά τον σύλλογο.

Το 1982 ο Παναθηναϊκός γίνεται πρωταγωνιστής σ’ ένα ακόμη σκάνδαλο.

Ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς Γιώργος Χαλκίδης του πρόσφερε 2 εκατ. δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση στο ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Ο Χαλκίδης καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε τρία χρόνια φυλάκιση και απαλλάχτηκε στο Εφετείο. Ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε και στο ΑΣΕΑΔ, παρ’ ότι κρίθηκε ένοχος, γιατί ο νόμος δεν προέβλεπε επιβολή αθλητικής ποινής, καθώς ο δράστης δεν ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ!

Το 1986 ήταν η σειρά της ΑΕΚ να δεχτεί το «χάδι» της Αθλητικής Δικαιοσύνης. Ο γενικός αρχηγός της «Ένωσης» Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος πλησίασε τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού, Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτρέποντάς τους να έχουν μειωμένη απόδοση με το ανάλογο αντίτιμο στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι.

Αν και οι νόμοι προέβλεπαν τον υποβιβασμό της ομάδας που έκανε τη δωροδοκία, η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα!

Μάλιστα, στο τέλος ισοβάθμησε με τον Ηρακλή και στον αγώνα μπαράζ για το UEFA, που έγινε στον Βόλο, οι «κυανόλευκοι» διαμαρτυρόμενοι  κατέβηκαν με 9 παίκτες!

Το 1989 ο Ολυμπιακός κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας των παικτών της ΑΕΚ, Θεολόγη Παπαδόπουλου και Βασίλη Βασιλάκου, από τους Γιώργο και Σταύρο Κοσκωτά, αλλά και του τότε προπονητή των «ερυθρολεύκων», Γιάννη Γούναρη.

Ο Ολυμπιακός αθωώθηκε, καθώς η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα