Αθώωση νοσηλευτριών για πρόκληση αναπηρίας σε ασθενή

Μία απίστευτα τραγική ιστορία αμέλειας νοσηλευτριών απασχόλησε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας! Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2008 σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας και οδήγησε μία ασθενή στην αναπηρία με ποσοστό μάλιστα 80%.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Το δικαστικό συμβούλιο ωστόσο υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα πρωτοδικών, Νικόλαου Δεληδήμου, κατέληξε πως οι κατηγορούμενες νοσηλεύτριες δεν ενήργησαν με δόλο(!) και πως η ασκηθείσα σε βάρος τους ποινική δίωξη για το αδίκημα της έκθεσης (με ενδεχόμενο δόλο) από την οποία προκλήθηκε βαριά βλάβη στην υγεία του παθόντος κατά παραυτουργία συνιστά, κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό, σωματική βλάβη εξ αμελείας, τελεσθείσα διά παραλείψεως. Πρόκειται για κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος και γι’ αυτόν τον λόγο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος τους λόγω παραγραφής!

Το ιστορικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης έτσι όπως αναπτύσσεται στην εισαγγελική πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο στις 18 Απριλίου 2008 η παθούσα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση πρόσθιας αυχενικής δισκεκτομής και σπονδυλοδεσίας, πάσχουσα από συμπτωματική αυχενική δισκοκήλη. Από την ώρα 12:05, οπότε ολοκληρώθηκε η επέμβαση, έως τις 14:00, η παθούσα παρέμεινε στο κέντρο ανάνηψης και, ακολούθως, οδηγήθηκε στον θάλαμο νοσηλείας, με φυσιολογική αναπνοή και ομαλή κίνηση των άκρων, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και δικαστικό συμπαραστάτη της.

Περί ώρα 15:40 ενώ οι κατηγορούμενες είχαν αναλάβει την εργασία τους από ώρα 15:00, διαρκούσα έως τις 23:00, ο σύζυγος της παθούσας διαπίστωσε ότι αυτή εμφάνιζε δύσπνοια και δυσχέρεια στην κατάποση και ειδοποίησε την μία εκ των τριών κατηγορουμένων, η οποία μετέβη στον θάλαμο νοσηλείας και προέβη σε έλεγχο των ζωτικών λειτουργιών της ασθενούς που διαπιστώθηκε πως ήταν σε φυσιολογικά όρια. Περί ώρα 16:15-16:20, ιδιαιτέρως ανήσυχος ο σύζυγος, χρησιμοποίησε τον ηχητικό μηχανισμό ειδοποίησης του νοσηλευτικού προσωπικού, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι θα προσέλθει ιατρός αλλά, μη ικανοποιηθείς από την αοριστία της καθησυχαστικής διαβεβαίωσης, διαμαρτυρήθηκε έντονα στη μία εκ των κατηγορουμένων, την οποία αναζήτησε και εντόπισε σε άλλους χώρος του τρίτου ορόφου.

Και πάλι όμως ουδείς ιατρός ειδοποιήθηκε προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση της νοσηλευομένης, δηλαδή ούτε ο θεράπων ιατρός, ούτε η εφημερεύουσα ιατρός, ούτε κάποιος άλλος ιατρός του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα η κατάστασή της να βαίνει ραγδαίως επιδεινούμενη και η δυσχέρεια της αναπνοής της να μετατρέπεται σε πλήρη αδυναμία να αναπνεύσει.

Κατάρρευση…
Περί ώρα 16:50-16:55 ο επί 30΄ και πλέον ματαίως αναμένων την έλευση ιατρού σύζυγος εισήλθε αλλόφρων στο γραφείο των νοσηλευτών όπου ευρίσκοντο οι κατηγορούμενες, γνωστοποιώντας σε αυτές ότι η σύζυγός του έχει πάψει να αναπνέει. Μόνον τότε οι παραπάνω νοσηλεύτριες επισκέφθηκαν τον θάλαμο νοσηλείας της παθούσης και υπό τη διαπίστωση της καταστάσεώς της, που ήταν ακριβώς όπως την εξέθετε ο σύζυγός της, δηλαδή είχε απωλέσει τις αισθήσεις της και, επιπροσθέτως, ήταν κυανωτική και εμφάνιζε αφρώδες σίελο γύρω από τη στοματική κοιλότητα, ειδοποίησαν την εφημερεύουσα ιατρό, η οποία με τη συνδρομή τυχαίως παρευρισκομένης σε παρακείμενο θάλαμο νοσηλείας, για κοινωνικούς λόγους, ιατρού αγνώστων στοιχείων, προσπάθησε να την αναζωογονήσει και, παραλλήλως, ειδοποίησε τους ιατρούς της ομάδας καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, που έσπευσαν στον θάλαμο.

Τι έδειξε το δεύτερο χειρουργείο
Η επακολουθήσασα χειρουργική επέμβαση κατέδειξε ότι η νοσηλευόμενη είχε υποστεί μετεγχειρητικά απόφραξη της αναπνευστικής οδού συνεπεία αιματώματος χωροκατακτητικού χαρακτήρα και αναπτύξεως οιδήματος στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Παρ’ όλον τούτο, επετεύχθη μόνον η παροχέτευση του αιματώματος δίχως να καταστεί δυνατή η αποφυγή της επελθούσης τετραπληγίας, που κατέστησε αυτή ανάπηρη σε ποσοστό 80%.

Ο εισαγγελέας τονίζει στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο η οποία τελικά υιοθετήθηκε πως «οπωσδήποτε, το επελθόν αποτέλεσμα ήταν αντιπαθές για τις κατηγορούμενες, πλην όμως τούτο διόλου σημαίνει ότι εξ αυτού του λόγου αποκλείεται εξ αρχής η συνδρομή του στοιχείου του δόλου».

Παράλληλα, προσθέτει, επίσης, πως «οι κατηγορούμενες νοσηλεύτριες, εν προκειμένω, πίστεψαν, και όχι απλώς ήλπισαν, ότι δεν θα επέλθει το τελικώς επελθόν αποτέλεσμα. Τούτο προκύπτει εκ του γεγονότος ότι μία εξ αυτών είχε προβεί σε έλεγχο της λειτουργίας ζωτικών οργάνων της παθούσας, που διαπιστώθηκε φυσιολογική. Αυτό προκάλεσε στην ίδια και τις συγκατηγορουμένες της, σε συνδυασμό βεβαίως ότι η ασθενής ενοσηλεύετο σε νοσοκομείο όπου υπήρχε εφημερεύων ιατρός αλλά και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι προσέτρεξαν όταν, καθυστερημένα, έλαβαν γνώση του περιστατικού, ότι η κατάσταση της ασθενούς τελεί υπό ιατρικό έλεγχο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα