Αυστηρά τα μηνύματα

 Καλές οι παραινέσεις και οι δηλώσεις για στήριξη της Ελλάδας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν, όμως τα προβλήματα με την τρόικα δεν λύθηκαν και ούτε θα λυθούν εάν δεν επέλθει συμφωνία με τους εκπρόσωπους των δανειστών.

Οι πλειστηριασμοί, το δημοσιονομικό κενό, οι αμυντικές βιομηχανίες, το χρηματοδοτικό κενό και οι ομαδικές απολύσεις είναι από τα αγκάθια που πονούν.

Οι Μπαρόζο, Ρεν, Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας είχαν την ευκαιρία να τα πουν μόνοι τους χωρίς τις τυπικότητες της συνάντησης με το Κολέγιο των Επιτρόπων. Και στην συνάντηση αυτή, κατά πως μεταφέρουν διπλωματικές πηγές, αν και το κλίμα ήταν πολύ καλό, εν τούτοις έγινε φανερό ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιμένει μέσω της τρόικας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Γεγονός που με την σειρά του σημαίνει ότι πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος είναι υποχρεωμένοι να μιλήσουν σε διαφορετική γλώσσα στους βουλευτές τους.

* Η απαίτηση της τρόικας για τους πλειστηριασμούς είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να εξασφαλίσουν ενίσχυση των κεφαλαίων τους μέσα από την απελευθέρωση τους.

* Για τις αμυντικές βιομηχανίες όπως την ΕΑΣ αλλά και την ΛΑΡΚΟ παραμένει ο γόρδιος δεσμός των κρατικών ενισχύσεων και η απαίτηση για κλείσιμο ή πούλημα.

* Για το δημοσιονομικό κενό του 2014 η διαφορά της τρόικας με τα όσα της αντιπροτείνουν οι Στουρνάρας-Σταϊκούρας είναι κάτι περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ.

* Για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, αν και δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί, τα πράγματα παραμένουν επίσης σε εκκρεμότητα.

Το μήνυμα

Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές το μήνυμα που δόθηκε πέραν των δηλώσεων στήριξης είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τα μέτωπα πριν από την 31η Δεκεμβρίου.

Για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μίλησε στο κοινοβούλιο της χώρας του και ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε πιθανότητες στο σενάριο να εισπράξει χρήματα η Ελλάδα φέτος, αν και γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεσή της για την Ελλάδα και αυτή να εξεταστεί από τους υπουργούς στο Eurogroup.

 

Μ.Κ.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης