“Δεν υπάρχει αίτημα από τις ΗΠΑ για την Σούδα”

«Η Αθήνα βλέπει τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία με ανησυχία, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στον παραλογισμό μιας σύγκρουσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας αναφορικά με το ενδεχόμενο χτύπημα της Αμερικής στη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας». Αυτά επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κυβέλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ενδεχόμενα πολεμικά επεισόδια, ή συνέχιση αυτής της συγκεκριμένης επιλογής προβάλλει ως απειλή, στον τουρισμό μας. Πάντως, πρόσθεσε ότι «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε κανένα συγκριμένο στοιχείο ότι μειώνονται οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία ματαίωση τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα σχολίασε ότι η γείτονα έχει επιλέξει την κλιμακούμενη ένταση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε ότι «για ελεγχόμενη σύρραξη δεν εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, θα σας πω ότι ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να προκύπτει από μια αναχαίτιση, μπορεί να θερμάνει τα πράγματα και να καταστεί αυτό το περιστατικό ένα θερμό γεγονός. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει».

Πάντως εκτίμησε ότι «η Τουρκία μπορεί να φωνάζει, μπορεί να κλιμακώνει την ένταση αλλά η εκτίμησή μου, είναι ότι έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά – ανοίγει και άλλο μέτωπο με το ενδεχόμενο να έχουμε χτύπημα της Αμερικής στη Συρία – και δεν θα τολμήσει, δεν θα επιλέξει, για λόγους δικής της αυτοπροστασίας να προχωρήσει σε μια κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου».

Οι δύο στρατιωτικοί

Για το θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης επισήμανε ότι «το θέμα έρχεται και στην ευρωβουλή στη Σύνοδό της από 16 έως 19 Απριλίου, με πρωτοβουλία της ομάδας της Αριστεράς και του Λαϊκού Κόμματος και συμπράττουν και άλλες δυνάμεις για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσβάλλονται με τη συγκεκριμένη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Όποιος έχει διαφορετική πρόταση, με αυτό το οποίο πράττει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ας μας πει ποια είναι η δική του εναλλακτική πρόταση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Ας προχωρήσει επιτέλους η δικαστική διαδικασία αφού ο κ. Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη είναι η τουρκική δικαιοσύνη». Πάντως, ανέφερε ότι «αμφισβητώ έντονα τα περί “ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης”, γιατί ο λεγόμενος δικαιακός πολιτισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικότερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο λέει ο κ. Ερντογάν» και επανέλαβε ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας δεν συμψηφίζεται ούτε ανταλλάσσεται με τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, που αφορούν στη χορήγηση πολιτικού ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Και κεντροαριστερά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα. «Πρέπει να υπάρξει η συνεργασία, η σύγκλιση τουλάχιστον σε μεγάλα ζητήματα, μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και όλων εκείνων των δυνάμεων που αυτοαναφέρονται είτε στο κέντρο, είτε στην κεντροαριστερά, είτε στην σοσιαλδημοκρατία. Νομίζω ότι ο διαχωρισμός μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι στο παρελθόν. Και πρέπει αυτό να το συνυπολογίσουν όλοι, προκειμένου να υπάρξει η σύγκλιση για τη διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου».

Τέλος, χαρακτήρισε θετική την απόφαση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για να εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες διατάξεις πλην του άρθρου 86 του συντάγματος, το αναθεωρητικό περιερχόμενο των οποίων μπορεί να βρει σύμφωνους πολλούς περισσότερους από εκείνους που αριθμούνται ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα