Διακριτικά «ετοιμοπόλεμη» η Αθήνα λόγω Μεσανατολικού

Πού στρέφει την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου μετά από το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας τέθηκαν επί τάπητος στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη το πρωί υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με τα σύννεφα στην Ανατολική Μεσόγειο να πυκνώνουν επικίνδυνα η Αθήνα αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών αλλά και για τον αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην υλοποίηση μιας σειράς φιλόδοξων σχεδίων (κυρίως ενεργειακών).

Όπως προκύπτει συμπερασματικά και από τη συνεδρίαση του  ΚΥΣΕΑ που έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί για την ώρα στάση αναμονής, καθώς είναι πολύ νωρίς να γίνουν αυτή τη στιγμή ακριβείς προβλέψεις για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα. Όπως προαναφέρθηκε το βάρος πέφτει στη φύλαξη των συνόρων, ενώ παράλληλα έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία πιθανόν ισραηλινών στόχων στην ελληνική επικράτεια. Αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει, εξάλλου, και σε δομές φιλοξενίας όπου διαμένουν Παλαιστίνιοι, δεδομένων και των εικόνων που κυκλοφόρησαν από ΚΥΤ σε νησί του Αιγαίου όπου Παλαιστίνοι πανηγύριζαν για τις επιθέσεις της Χαμάς θέτοντας σε εγρήγορση κάθε εμπλεκόμενη αρχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μαξίμου δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επαυξάνει διακριτικά το… ετοιμοπόλεμο των κρατικών υπηρεσιών, διατηρώντας στο ακέραιο τον πυρήνα της πολιτικής Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό ζήτημα που είναι η επιβολή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που δίνει έμφαση στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων.

Το οικονομικό ντόμινο από την ανάφλεξη στη Γάζα

Σε ό,τι αφορά τώρα το ενδεχόμενο ντόμινο συνεπειών στην ελληνική οικονομία από την ανάφλεξη στη Γάζα, η άποψη που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως σε αυτή τη χρονική στιγμή οι επιπτώσεις δεν φαίνεται να είναι μεγάλες. Πολλά, βεβαίως, θα κριθούν και από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς αν επικρατήσει γενικευμένο χάος στην περιοχή, θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Τέλος ένα θέμα που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με σαφήνεια είναι το τι μέλλει γενέσθαι σε μια σειρά από φιλόδοξα project στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν πραγματοποιήθηκε τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με το «μενού» να περιλαμβάνει και ενεργειακά θέματα. Μάλιστα είχε συζητηθεί τότε η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ινδίας. Σε αυτή τη συγκυρία τα σχέδια αυτά εκ των πραγμάτων παίρνουν μετάθεση για αργότερα και δεδομένο είναι πως το μόνο που έχει σημασία είναι να μην πάρει «φωτιά» η ευρύτερη γειτονιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα