Διχασμός και στην Ιεραρχία για την βάπτιση των τέκνων των ομόφυλων

Ποιοι συμφωνούν με τον Ιερώνυμο, ποι είναι πιο διαλλακτικοί και ποιοι θέλουν δυναμικότερες αντιδράσεις

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σχετικά με την προοπτική να βαπτίζονται τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών εφόσον ενηλικιωθούν, πυροδότησε αντιδράσεις στους κύκλους των Ιεραρχών με αποτέλεσμα – αν και όλοι είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν σε ό,τι ορίζει η Ιερά Σύνοδος και αναλόγως να πράττουν – να εκφράζουν άλλοι τη σύμφωνη γνώμη τους κι άλλοι την έντονη αντίθεσή τους. Υπάρχουν, φυσικά, κι εκείνοι, οι οποίοι επιλέγουν να κρατήσουν μία πιο ουδέτερη στάση, παραπέμποντας το θέμα των βαπτίσεων στις αποφάσεις της Ιεραρχίας, η οποία ακόμη δεν έχει αποφανθεί σχετικά.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός εισηγητής στην Έκτακτη Ιερά Σύνοδο, τάσσεται υπέρ της άποψης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τις βαπτίσεις των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό πραγματικά είναι εντυπωσιακό, καθώς ο Μητροπολίτης Μεσογαίας (πρώτος ξάδελφος του Νίκου Χατζηνικολάου) στην Έκτακτη Σύνοδο της ΔΙΣ δεν δίστασε να εμφανίσει την ομοφυλοφιλία ως «ψυχική νόσο», με συνέπεια η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία να εκδώσει ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι «η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο».

Υπέρ της βάπτισης των τέκνων τάσσεται και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας. Αποστάσεις από τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου αλλά υπέρ της βάπτισης των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, κρατούν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Δημητριάδος Ιγνάτιος. Αμφότεροι θεωρούν πως «η Εκκλησία δεν πρέπει να εκδικείται αρνούμενη τη βάπτιση σε παιδιά».

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εξέφρασε με ηχηρό τρόπο την αντίθεσή του στην προοπτική βάπτισης των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. Αντίθετος εμφανίζεται και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος. Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος είναι κάθετα αντίθετος με το γάμο των ομοφύλων όπως και με τη βάπτιση των παιδιών τους.

Μετριοπαθή στάση επιλέγει να κρατήσει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο οποίος θεωρεί πως «η βάφτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών θα γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν την ιερότητα του μυστηρίου». Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω μητροπολίτης επηρεάζει τους βουλευτές του νομού όλων των κομμάτων.

Στο ενωτικό πνεύμα της Εκκλησίας, όπως προέκυψε από την απόφαση της Συνόδου, η οποία απαντά με ένα κάθετο «όχι» στο γάμο των ομοφύλων και στην τεκνοθεσία, έχει αναφερθεί ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, μέλος της επιτροπής Τύπου της Ιεραρχίας. Ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος θεωρεί πως «είναι ανάγκη να συζητηθεί το θέμα στην Ιεραρχία». Τέλος ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ πιστεύει ότι δεν είναι «παράλογο, παράτυπο και παράνομο το δημοψήφισμα, που προέκρινε ο Αρχιεπίσκοπος».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα