Δικαίωση για τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο

Να επεκτείνει άμεσα το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια καλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία η Ελλάδα καταδικάζεται για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αλλά και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις.

Με την απόφασή, που δικαιώνεται απόλυτα τον πρόεδρο της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» Γρηγόρη Βαλλιανάτο που είχε «πρωτοστατήσει» στη διαδικασία κατάθεσης της προσφυγής, η χώρα μας υποχρεούται να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τις δαπάνες για δικαστικά έξοδα.

Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στα ετερόφυλα ζευγάρια είχε ψηφιστεί πριν από περίπου πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Ωστόσο, τότε η επέκταση του και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, που αποτελεί δέσμευση της Ελλάδος έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν είχε προβλεφθεί. Και αυτό παρά το γεγονός πως η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει να αναμορφώσει το οικογενειακό δίκαιο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη την πρότασή της για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

«Οδηγός» της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στα ετερόφυλα ζευγάρια που είχε ψηφιστεί επί θητείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, το 2008. Λίγους μήνες αργότερα, τέθηκαν και οι πρώτες νομοθετικές βάσεις για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν διάφορες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, πλην όμως δεν κατέληξαν, προφανώς, σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Η όλη «φιλοσοφία» της νέας ρύθμισης είναι επικεντρωμένη στην νομοθετική κατοχύρωση της συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών με την υπογραφή του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης. Η συμφωνία για την ελεύθερη συμβίωση θα γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, θα δηλώνεται στο ληξιαρχείο και θα καταχωρείται στο ληξιαρχικό βιβλίο. Τα μέλη του ζευγαριού που θέλουν να συμβιώσουν με την ισχύ συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, θα πρέπει να είναι ενήλικες, και σε καμία περίπτωση συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας. Ακόμη, δεν θα πρέπει να έχουν τελέσει γάμο με ετερόφυλο πρόσωπο ή να έχουν υπογράψει άλλο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ιδού τι ισχύει σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες:

Ολλανδία: Στο Άμστερνταμ τελούνται γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων, οι οποίοι μάλιστα μετά από τρία χρόνια κοινής ζωής μπορούν να κάνουν αίτηση για δικαστική έγκριση υιοθεσίας. Από την υιοθεσία αποκλείονται παιδιά που προέρχονται από χώρες που δεν υποστηρίζουν γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά και το ίδιο δικαίωμα υιοθεσίας.

Δανία: Ισχύει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης από το 1989. Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων το δικαίωμα να υπογράφουν το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Ελβετία: Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ισχύει από το 2004. Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να κατοχυρώσουν τη σχέση τους, αποκτώντας τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια ως προς τη σύνταξη, την ασφάλιση και τη φορολογία. Δεν προβλέπεται δικαίωμα υιοθεσίας.

Γαλλία: Ισχύει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης από το 1999 ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που ανάβει το «πράσινο φως» για το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, χωρίς να δίνει δικαίωμα υιοθεσίας παιδιών.

Ισπανία: Προβλέπεται γάμος ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το 2005. Ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων έχει τις ίδιες προϋποθέσεις με το γάμο μεταξύ ετερόφυλων.

Βρετανία: Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης είναι σε ισχύ από το 2005 ενώ πρόσφατα «πέρασε» και ο νόμος που επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, αλλά χωρίς υιοθεσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα