Δώρο στους… Βαλεντίνους από τον Κυριάκο

Το αργότερο στις 14 Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με το Μαξίμου να υπολογίζει σε 180 θετικές ψήφους

Με διαδικασίες fast track επιλέγει η κυβέρνηση τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, σε μία προσπάθεια να μετριάσει το πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό και έθεσε λίγες ώρες αργότερα το νομοσχέδιο στη δημόσια διαβούλευση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στόχος της κυβέρνησης το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, να έχει ψηφιστεί. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, «το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί 12 έως 13 Φεβρουαρίου», ενώ αστειευόμενος είπε «και 14 να γίνει (του Αγίου Βαλεντίνου) θα έχει έναν συμβολισμό». Βέβαια πέραν των αστεϊσμών το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αφήνει ανοιχτές πληγές στην κυβέρνηση, καθώς ένας εκ των κορυφαίων μελών του σχήματος, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε ότι θα απουσιάσει την ημέρα της ψηφοφορίας, δίχως να υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις. Τουναντίον αυτό δεν ισχύει για όσους εκ των υφυπουργών επιλέξουν την ίδια ρότα με τον κ. Βορίδη.

Όπως ήταν φυσικό η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε πολλά σχόλια στην Βουλή, την Τετάρτη το απόγευμα, κατά την ψήφιση της ρύθμισης για την Επιστολική ψήφο. Εκεί ο Μάκης Βορίδης επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία τελικά δεν ψήφισαν τη νομοθετική ρύθμιση, λόγω της τροπολογίας που κατέθεσε την παραμονή της ψήφισης η Νίκη Κεραμέως επεκτείνοντας την Επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, κάτι που δεν είχε συμφωνηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ευκαιριακή και προϊόν τακτικισμού την αρχική συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, καλώντας τους να μεταβάλλουν τη στάση τους, υπερψηφίζοντας, όπως είχαν αρχικά αποφασίσει και καταψηφίζοντας την επίμαχη τροπολογία. «Μήπως ποτέ δεν πιστεύατε στην επιστολική ψήφο και τώρα βρίσκετε προσχήματα για να την καταψηφίσετε;», διερωτήθηκε για να πει πως αυτή η συμπεριφορά δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση. «Μια εκπρόθεσμη τροπολογία δεν μπορεί να λειτουργεί ως φερετζές για ένα μείζον δημοκρατικό θέμα» είπε ο κ. Βορίδης και έκανε λόγο για κοινοβουλευτικά καπρίτσια που αφήνουν έκθετους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση εκ μέρους της αντιπολίτευσης ήρθε από τον Παναγιώτη Δουδωνή αναδεικνύοντας το παράδοξο που ισχύει στο κυβερνητικό στρατόπεδο με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπου ένας υπουργός δεν ψηφίζει μία εμβληματική ρύθμιση, όπως την χαρακτηρίζει το Μαξίμου κι όμως παραμένει στη θέση του. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: Υπουργός, που δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης, λαμβάνει τον λόγο και κατηγορεί την αντιπολίτευση, γιατί δεν θα ψηφίσει άλλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Συγχαρητήρια, κ. Βορίδη, είστε ο πρώτος παγκοσμίως».

Όλοι μίλησαν θετικά

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη το μεσημέρι, κατά του νομοσχεδίου δεν τοποθετήθηκε κανένας από τους υπουργούς που έλαβαν το λόγο. Αντιθέτως, θετικά υπέρ του σχεδίου νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια μίλησαν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Ζαχαράκη Ζαχαράκη, Βασίλης Κικίλιας και η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Να σημειωθεί ότι η Μαρία Κεφαλά (υφυπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας) που έχει εκφράσει ενστάσεις για το νομοσχέδιο, δεν τοποθετήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η στάση της παραμένει ερωτηματικό, καθώς πληροφορίες την ήθελαν να παραιτείται. Να σημειωθεί ότι η κ. Κεφαλά είναι κόρη ιερέα και έχει πει ότι η αντίθεση της είναι αξιακή. Τουναντίον ένας άλλος υφυπουργός με πατέρα ιερέα, ο Βασίλης Σπανάκης, έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τόσο ο κ. Σκρέκας, όσο και ο κ. Σταϊκούρας απείχαν από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, όταν ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2015.

«Ποιος είναι ο στόχος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτησή στο Υπουργικό Συμβούλιο υπογράμμισε για το νομοσχέδιο που αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ότι «επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά. Μιλάμε για κάτι το οποίο ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική αρμονία. Και θέλω να εκφράσω και την ικανοποίησή μου ότι όλο αυτό το διάστημα αυτή η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είναι πολύ ικανοποιημένος «γιατί και η παράταξή μας κατέκτησε αυτή τη διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης, αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας».

«Σε αυτόν τον διάλογο ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν οι απόψεις της παράδοσης, της εξέλιξης, αλλά και της δικής μας πλευράς που πιστεύω ότι εντάσσει την παράδοση στην εξέλιξη» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ακούστηκαν όμως και φωνές που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα, κυρίως των ομόφυλων γονέων που θα μπορούν επιτέλους να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, απαλλαγμένοι από το φόβο ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους δεν θα καταλήξει στον άλλο γονέα αλλά θα βρεθεί σε κάποιο ίδρυμα».

Υπογράμμισε δε ότι «δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Γιατί – θέλω να το τονίσω – η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που δεν εφαρμόζονται παρά μόνο σε ελάχιστες χώρες του κόσμου».

Τόνισε πως ουσιαστικά «η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Είναι κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα λεγόμενα του έδειξε ότι δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Εκκλησία τονίζοντας ότι «είναι ένα θέμα ισότητας που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Κι έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες». Επισήμανε μάλιστα πως «αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων».

Η εισήγηση Σκέρτσου

Απαντήσεις για το περιεχόμενο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για το πνεύμα του νομοσχεδίου, έδωσε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου που έχει τον τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του αστικού κώδικα και άλλες διατάξεις».

Ο υπουργός Επικρατείας έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και χρησιμοποίησε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «η Ελλάδα ανήκει στην Δύση». Οκ. Σκέρτσος κατέδειξε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει νομοθετηθεί σε 36 χώρες και στις 5 ηπείρους, εκ των οποίων 20 στην Ευρώπη. Στο θέμα της υιοθεσίας, ο κ. Σκέρτσος είπε στους συναδέλφους του υπουργούς ότι 39 χώρες στον κόσμο επιτρέπουν την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, 23 από αυτές είναι στην Ευρώπη, ενώ 16 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν την υιοθεσία. Σε επόμενο σημείο της εισήγησής του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούνται από το γεγονός ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει μόνον τον ένα γονέα ως τέτοιον (σε περιπτώσεις θανάτου, ασθένειας ή διαζυγίου). «Τα παιδιά αυτά ζουν ανάμεσά μας, χωρίς τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά», υπογράμμισε. Επιπροσθέτως, τα παιδιά Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, εντός ομόφυλων ζευγαριών, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, με δυο λόγια, «Ελληνόπουλα που δεν αναγνωρίζονται ως Έλληνες!».

Στο ερώτημα, γιατί δεν μπορούν να λυθούν όλα αυτά, με μια τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης, επιχειρηματολόγησε ότι «ο θεσμός της επιτροπείας δεν δίνει δικαίωμα διατροφής στο παιδί ή κοινωνικοασφαλιστικές παροχές ή κληρονομιά».

Η εκκλησία

Να θυμίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε ομόφωνα, την Τρίτη σε έκτακτη συνεδρίαση, ότι διαφωνεί με το γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ τα μέλη του Σώματος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να σταλούν επιστολές προς τους βουλευτές, να διαβαστεί στους ναούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου Εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο, ενώ θα εξουσιοδοτηθούν οι μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου και την προάσπιση της οικογένειας.

Μάλιστα κύκλοι της ιεραρχίας έκαναν λόγο, ότι όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να βγει ο νόμος αντισυνταγματικός. Για την συγκεκριμένη θέση ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας με την ιδιότητα του συνταγματολόγου τόνισε πως το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι ένα νομικό κείμενο. «Η Πολιτεία και η έννομη τάξη πρέπει να κινηθεί με μια αρχή που σέβεται την ισότητα και απαγορεύει τις διακρίσεις», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Υπάρχει μία πραγματικότητα αρρύθμιστη και η έλλειψη ρύθμισης δημιουργεί αδικίες και ανισότητες αλλά και αδιέξοδα νομικά. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά». Στην συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «αυτό δεν αφορά το κεντρικό ρεύμα της κοινωνίας αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι φιλελεύθερη και πλουραλιστική και πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτων φύλου να μπορούν να συνάπτουν αυτή τη δικαιοπραξία. Το ζήτημα είναι απολύτως νομικό και δεν έχει καμία διάσταση ηθική και θρησκευτική». Ακολούθως πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι το κράτος των πολιτών, της ισονομίας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και βεβαίως όταν έχεις μία πραγματικότητα που είναι η ομόφυλη σχέση και έχεις και παιδιά που προκύπτουν, αυτό δεν μπορείς να το αφήσεις αρρύθμιστο και να αφήνεις ανθρώπους στο σκοτάδι και στο περιθώριο».

Ερωτηθείς για το αν το ζήτημα θα μπορούσε να ρυθμιστεί με το σύμφωνο συμβίωσης απάντησε ότι «αυτό θα ήταν ένα άλλο σύμφωνο συμβίωσης, ενισχυμένο για ομόφυλους. Αυτό θα σήμαινε ότι κατασκευάζεις έναν θεσμό μόνο για αυτούς και δεν τους υπάγεις στο γενικό σύμφωνο συμβίωσης αλλά ούτε στον γάμο. Άρα κάνεις κάτι άλλο που είναι πάνω από το σύμφωνο και κάτω από τον γάμο. Αυτό συνιστά ανισότητα και αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Μετρούν κουκιά

Στο Μαξίμου όπως τονίζουν θα συνεχίσουν το μασάζ προς τους διαφωνούντες με το νομοσχέδιο βουλευτές, όπως και με όλους όσοι δηλώνουν προβληματισμένοι, ή πιέζονται από τους ψηφοφόρους, ειδικά στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα συνεργάτη του πρωθυπουργού με βάση τις τελευταίες μετρήσεις εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα πιάσει 180 ψήφους από όλα τα κόμματα, παρά το γεγονός ότι ΚΚΕ, Νίκη, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες έχουν ανακοινώσει ότι θα το καταψηφίσουν.

Αναμένουν ότι θα το ψηφίσουν από 110-120 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, 32-35 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 24-28 από το ΠΑΣΟΚ, 9 από τη Νέα Αριστερά  και οι έξι της Πλεύσης Ελευθερίας. Να σημειωθεί ότι χρειάζεται πλειοψηφία επί των παρόντων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν για παράδειγμα απουσιάσουν την ημέρα της ψηφοφορίας 20 βουλευτές (τόσοι αναμένονται), τότε χρειάζονται 141 θετικές ψήφοι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα