Δουλείες με φούντες για τους εμπόρους όπλων

Το 2021 ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά στα χρονικά οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες τζίραραν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Μπορεί η επέλαση του κορωνοϊού τη διετία 2020-2021 να… μοίρασε λουκέτα σχεδόν σε όλες στις οικονομικές-βιομηχανικές δραστηριότητες αλλά η βιομηχανία των όπλων επέδειξε όχι απλώς ισχυρά αντισώματα έναντι της κρίσης, αντιθέτως είναι και από τους λίγους κλάδους –αν όχι ο μοναδικός– που η ζήτηση για τα… καλούδια του παρουσίασε αύξηση.

Δεν το λέμε εμείς, το λέει η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI)σύμφωνα με την οποία το 2021 ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά στα χρονικά οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες τζίραραν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν το 2021 σε πραγματικές τιμές (σ.σ. αφαιρούμενου του πληθωρισμού) τα 2,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 0,7% συγκριτικά με το 2020. Στο top-5 της λίστας των χωρών που ξόδεψαν τα περισσότερα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς φιγουράρουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποιοτική ανάλυση των δεικτών.

Για παράδειγμα, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας το 2021 αυξήθηκαν σημαντικά κατά 4,7%, με το Πεκίνο να ξοδεύει περί τα 293 δισ. δολάρια, συμπληρώνοντας μία «κούρσα» 27 συνεχόμενων ετών που το σινικό στρατιωτικό στάτους διογκώνεται. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αυτή η «επίδοση» δεν άφησε ασυγκίνητες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Απόδειξη ότι η Ιαπωνία δαπάνησε πέρσι για εξοπλισμούς 54,1 δισ. δολάρια που ποσοστιαία (+7,3%) αποτυπώνει την υψηλότερη αύξηση αυτού του είδους των δαπανών από το 1972, ενώ η Αυστραλία ακολούθησε την τάση αυξάνοντα ς τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά 4% το 2021 σε σχέση με το 2020, ξοδεύοντας σχεδόν τα 32 δισ. δολάρια.

Ενδιαφέρον έχει εξάλλου και το γεγονός ότι το 2021 ήταν το τρίτο κατά σειρά έτος που η Ρωσία αύξησε τις δαπάνες της για στρατιωτικό εξοπλισμό κατά 2,9% (65,9 δισ. δολάρια – 4,1% του ρωσικού ΑΕΠ), προετοιμαζόμενη κατά τα φαινόμενα για την εισβολή στην Ουκρανία και χρηματοδοτώντας το σχέδιό της με τις εισπράξεις των πανάκριβων πλέον ενεργειακών πόρων που εξάγει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία που τον Φεβρουάριο υπέστη τη ρωσική επίθεση εμφανίζεται το 2021 να έχει περιορίσει τις στρατιωτικές δαπάνες της στα 5,9 δισ. δολάρια, αλλά από το 2014 που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία οι ουκρανικές στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 72%.

Εκτός top-5 αλλά με στατιστικά που προκαλούν αίσθηση είναι η Νιγηρία και το Ιράν. Καταρχάς, στην δυτικο-αφρικανική χώρα η εκτεταμένη ανασφάλεια που επικρατεί εξαιτίας της δράσης τζιχαντιστικών οργανώσεων, χτυπημάτων από ομάδες αυτονομιστών, αλλά της διόγκωσης της εγκληματικότητας οδήγησαν την κυβέρνηση του Μουχαμάντου Μπουχάριν στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 56%, στα 4,5 δισ. δολάρια. Όσο για τους Πέρσες, αυτοί αύξησαν το 2021 τις στρατιωτικές δαπάνες τους για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία, ξοδεύοντας πέρσι 24,6 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα