Έχει τράτο πρέπει να φέρει αποτελέσματα

Τον δικό του ζωτικό χώρο στο πολιτικό σύστημα επιχείρησε να αναδείξει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Την δική τους σημασία έχουν για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι ομιλίες των πρώην αρχηγών Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου

Με σύνθημα «Η κοινωνία στο προσκήνιο» εξελίσσεται το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε μία προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδείξει το κόμμα του ως τρίτο πόλο του πολιτικού συστήματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να δώσει το πολιτικό στίγμα, ενώ έθεσε και το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2023, αλλά το πιθανότερο τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχοντας στην πρώτη σειρά τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο χρησιμοποίησε ως λέξη κλειδί την «σοσιαλδημοκρατία», αναλύοντας ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ στον προεκλογικό αγώνα. Αυτό είναι το ιδεολογικό πρόσημο του κόμματος, ενώ φρόντισε να χαράξει τα πολιτικά σύνορα έναντι της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα περιέγραψε τα όρια της «σοσιαλδημοκρατικής πρότασης», μία παράμετρος, η οποία σύμφωνα με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί την κόκκινη γραμμή του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, εάν φυσικά υπάρξουν. Τόσο ο κ. Ανδρουλάκης, όσο και οι συνεργάτες εξακολουθούν να μιλούν για προγραμματικές συνεργασίες και μόνο. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του «δεν είμαστε κόμμα μπάμπουσκα, είναι ψήφος για μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση». Μία σαφέστατη αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς λόγω τν τάσεων που υπάρχουν εκεί δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται πως υπάρχουν κόμματα μέσα στο κόμμα.

Όλοι στο ΠΑΣΟΚ βέβαια γνωρίζουν ότι ο νέος αρχηγός έχει το τράτο για να αναδείξει τις ικανότητες τους, καθώς οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές αποκλείεται να οδηγήσει το κόμμα σε νέα εσωστρέφεια. Εκτός εάν οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό του Ιουλίου του 2019. Τότε όλα είναι ανοιχτά. Εάν όμως το αποτέλεσμα των εκλογών κινηθεί πέριξ του 15%, ή και ακόμη πιο ψηλά, τότε έχοντας την Κεντρική Επιτροπή υπό πλήρη έλεγχο ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα ανησυχεί για τυχόν αμφισβήτηση.

Οι χαιρετισμοί

Χθες μετά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη απευθύνθηκε στο σώμα του Συνεδρίου και ο Κώστας Σημίτης, ενώ υπήρξαν χαιρετισμοί  του Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ (Επικεφαλής Ευρωομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών), του Σεργκέι Στάνισεφ ( Προέδρου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος). Μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων απέστειλαν χαιρετισμούς ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Ενρίκο Λέττα (πρώην Πρωθυπουργού Ιταλίας και ΓΓ του Δημοκρατικού κόμματος), η Κριστίνα Ναρμπόνα (Πρόεδρος PSOE), ο Λαρς Κλίνγκμπαιλ (Συμπροέδρος του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας του SPD) και η Τάνια Φαγιόν (Προέδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών).

Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρόεδρος στο Συνέδριο ανέλαβε ο Πέτρος Ευθυμίου, αποδεχόμενος την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Πέτρος Ευθυμίου είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβρη του 1974, ενώ για χρόνια ήταν βουλευτής, ευρωβουλευτής, ενώ έχει θητεύσει και στο υπουργείο Παιδείας.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ομιλίες των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Μπρα ντε φερ των πρώην

Σήμερα είναι προγραμματισμένες μία σειρά ομιλιών των πρωτοκλασάτων στελεχών του Κινήματος, όπως επίσης και αρκετών παλαιότερων που φαίνεται ότι επανήλθαν. Αναμφίβολα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το ιδιότυπο μπρα ντε φερ δύο πρώην αρχηγών, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να απευθυνθούν στην ολομέλεια ο ένας μετά τον άλλο. Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου έχει καθοριστεί για τις 13.00 και του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις 13.30.  Να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών στα Χανιά, όπου και οι δύο μετείχαν στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης κάθισαν στο ίδιο τραπέζι (ο ένας απέναντι από τον άλλο) μαζί με τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Δημήτρη Καιρίδη και τον δήμαρχο Χανίων.

Σύμφωνα με τα όσα λένε πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν αναμένουν εκπλήξεις, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα παραμένει θεσμικός, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν σε ανάλογες κομματικές διαδικασίες. Αντίθετα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι απρόβλεπτος και είναι ικανός να θέσει άλλη ατζέντα από αυτή του κ. Ανδρουλάκη. Πάντως στη συνάντηση που είχαν (Ανδρουλάκης-Βενιζέλος) ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε διάθεση να θέσει ζητήματα ως προς την στρατηγική του κόμματος και πιθανές δικές του διαφωνίες.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση των Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και του Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να συντάξει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Επίσης στους σύνεδρους θα μιλήσει και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος την 8η Μαΐου εγγράφηκε μέλος του ΠΑΣΟΚ. Σε θεματικές συζητήσεις θα μετάσχουν ο Φίλιππος Σαχινίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Αύριο Κυριακή οι Σύνεδροι θα εκλέξουν τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί θα εκλέξει το νέο γραμματέα, ο οποίος θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκ των στενών συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη. Μάλιστα όπως ισχυρίζονται από την Χαριλάου Τρικούπη «δεν θα έχει αντίπαλο», καθώς αποκλείουν μία αντάρτικη υποψηφιότητα.

Κι όπως λένε παράγοντες του κόμματος «από τις ομιλίες όχι μόνο των πρώην αρχηγών και των κορυφαίων θα αναδειχθεί αφενός μεν η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επανασυσπείρωση ιστορικών στελεχών».

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την χαρακτήρισε «ισορροπημένη» και απέφυγε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ την οποιαδήποτε αιχμή. Αυτό όμως που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι εάν το Κογκρέσο θα κάνει πίσω στους εκβιασμούς του Ερντογάν. Θα κριθεί στο επόμενο διάστημα αν οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο κοντά μας». Αναφορικά με την απόκτηση F-35 από την Ελλάδα είπε ότι «θα πουν οι ειδικοί αν τα χρειαζόμαστε», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «πρέπει να συζητάμε βάσει των αναγκών μας και να μην εξαγγέλλουμε αγορές όπλων κάθε φορά που πάμε στις ΗΠΑ».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ανδρουλάκης απέστειλε κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα για το ότι δεν ανοίγει τα χαρτιά του: «Ούτε ο κ. Τσίπρας είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι θα συγκυβερνούσε με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο. Όταν βάζεις διλήμματα, πρέπει να θυμάσαι και την ιστορία σου. Μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας από τον κ. Τσίπρα δεν δέχομαι».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα