«Είμαστε υπεύθυνοι και δεν θα σιωπούμε»

«Το ΚΙΝΑΛ εντόπισε την αστοχία με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων» είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου στη Βουλή

«Εμείς από τις 27 Μαρτίου με ανακοίνωση του τομέα Επιστημόνων είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων είναι διάτρητο και ευτελίζει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν μας άκουσε».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα παραπάνω επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά, η οποία όπως είπε και στην τηλεσυνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ «η υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε αστοχίες, αδικίες και απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές. Επισημαίνουμε προβλήματα, αστοχίες, και παρεμβαίνουμε άμεσα με συγκεκριμένες προτάσεις».

Το ΚΙΝΑΛ σήκωσε κι αυτό ψηλά το θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ζητώντας επιμόνως και την αποπομπή του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ο οποίος ήταν μαζί με τον Βρούτση στο ίδιο υπουργείο στην κυβέρνηση Σαμαρά) ήταν ιδιαίτερα οξύς κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή την Πέμπτη το πρωί, κάνοντας λόγο για συναλλαγή της κυβέρνησης με την επιτελική  επιτροπή που εισηγήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στον πρωθυπουργό και η οποία, όπως είπε, δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κάθε Κέντρο Διά Βίου Μάθησης στην καλύτερη περίπτωση θα έπαιρνε 120.000 ευρώ, ενώ ο κάθε ένας από τους δύο παράγοντες με τους οποίους υπήρξε η συναλλαγή θα  έπαιρναν από 18 εκατομμύρια. Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε στον ίδιο τον πρωθυπουργό από την επιτελική υπηρεσία του υπουργείου σας που είχε την ευθύνη. Άρα, ο πρωθυπουργός γνώριζε το πρόγραμμα και γνώριζε ότι δεν είναι από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά από εθνικούς. Το υπουργείο σας έχει τρεις επιτελικές υπηρεσίες, ενώ όλα τα υπουργεία σε όλη την Ευρώπη έχουν μόνο μία. Αυτές δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς τις διατηρήσατε. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιτροπή δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και στελεχώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εσείς την υιοθετήσετε, ενώ προεκλογικά την είχατε κατακρίνει. Με δύο παράγοντες έγινε το deal, της συγκεκριμένης επιτελικής υπηρεσίας και των κυβερνητικών παραγόντων. Για το χατίρι δύο ανθρώπων προχωρήσατε σε μια ενέργεια που δεν αρμόζει στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα», είπε απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση με το γνωστό του στυλ ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Θα πιέσει…

Όπως γίνεται αντιληπτό και από όσα είπε ο κ. Κεγκέρογλου δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ γνωρίζει την εστία την αστοχία με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, για να πάρουν τα 600 ευρώ της ενίσχυσης. «Και όταν γνωρίζεις, μπορείς να ασκήσεις αντιπολίτευση χωρίς κορώνες, αλλά επί της ουσίας», λένε με νόημα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ήδη το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται τη δική του πρόταση για το οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία, με παρεμβάσεις για τις οποίες «θα αξιοποιηθούν όλα τα όπλα που θα δώσουν –όπως ελπίζουμε και διεκδικούμε– οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, εφόσον χρειαστεί, μπορούν να διατεθούν και χρήματα από το απόθεμα-μαξιλάρι, τουλάχιστον εκείνα για τα οποία δεν χρειάζεται η έγκριση του ESM».

Τόσο η κα Γεννηματά, όσο και τα στελέχη του Τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι «το 2021 όλα θα είναι καλά». Έτσι, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη συμβολή των βουλευτών, των τομέων, ειδικών επιστημόνων, ανθρώπων από τους φορείς, ώστε να προετοιμάσουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις, επικεντρώνοντας:

* Στη στήριξη του ΕΣΥ, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές, με αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα με κέντρα χρόνιων παθήσεων, με αξιοκρατία στη διοίκησή του.

* Στην προστασία των θέσεων εργασίας, με ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης. Η κα Γεννηματά είπε στο σημείο αυτό πως είναι αυτονόητο να χορηγηθεί εκ νέου το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν στις αρχές Μαΐου.

* Στην πλήρη κάλυψη των ανέργων, για όλο το 2020, και των συνταξιούχων που δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους.

* Στη λήψη μέτρων για τον τουρισμό, με κίνητρα για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, προστασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για τη στήριξη των μικρών κυρίως επιχειρήσεων.

* Στην εξειδίκευση και διεκδίκηση των προτάσεών μας για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τις μεταφορές, την ενέργεια.

* Στην ανάπτυξη του «Ψηφιακού Κράτους» τόσο στα θέματα Παιδείας, όσο και στη Δημόσια Διοίκηση.

* Στον ρόλο των τραπεζών για την εξυγίανση της οικονομίας ώστε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ζωντανές καθώς και να σταματήσουν την αφαίμαξη των πολιτών με τις απαράδεκτες χρεώσεις.

Ειδική ομάδα

Στο μεταξύ στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον αποκλεισμό του κόμματος από τα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι προτάσεις του κόμματος που υιοθετούνται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τυγχάνουν καμίας απολύτως προβολής από την πλειονότητα των ΜΜΕ. Όπως για παράδειγμα η προσφορά του ΚΙΝΑΛ για τον εξοπλισμό πέντε κρεβατιών ΜΕΘ.

Έτσι, στο ΚΙΝΑΛ κατέληξαν να γίνει μία νέα προσπάθεια από ειδική ομάδα, η οποία και θα κάνει επαφές με τους επικεφαλής των ΜΜΕ (δημοσίων και ιδιωτικών), προκειμένου να σταματήσει αυτός ο ιδιότυπος αποκλεισμός, όπως τον χαρακτηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στην ίδια γραμμή με τον Στουρνάρα

Προ ολίγων 24ώρων ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» επανέφερε το ζήτημα της Bad Bank σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια». Χαρακτηριστικά είπε: «Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια κακή τράπεζα μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική. Αλλά πρέπει να συμβεί γρήγορα». Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι, παρά τις διαφωνίες ΕΚΤ-Κομισιόν, τελικά θα βρεθεί λύση.

Με την παραπάνω εκτίμηση του κ. Στουρνάρα συμφωνεί και το ΚΙΝΑΛ και γι’ αυτόν τον λόγο η κα Γεννηματά επεσήμανε ότι και συμφωνεί, αλλά και το ότι θα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο (ελληνικό και ευρωπαϊκό) την ανάλογη πρόταση που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ από την αρχή της κρίσης.  Κάτι που έκανε και στην τηλεσυνεδρίαση της Προσυνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, την Πέμπτη το πρωί.

Η κα Γεννηματά επίσης ζήτησε να ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας μέχρι το 2022, να αυξηθεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και να εκδοθεί κοινό πιστοποιητικό υγείας για τον τουρισμό.

Τάχθηκε σταθερά υπέρ της έκδοσης κορωνομολόγου, όπως επίσης και στη δημιουργία Μόνιμου Ευρωπαϊκού Ταμείου εναντίον της ανεργίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα