ΣΥΡΙΖΑ: Ανακάλυψε την… Αμερική με την τηλεκατάρτιση

Σε μία εποχή όπου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απομονωμένος, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την απόσυρση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη των voucher προς τους επιστήμονες

Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ (1904-1997) θα μείνει στην ιστορία της Κίνας, όχι μόνο ως ο διάδοχος του Μάο Τσε Τουνγκ, αλλά για το ότι ήταν αυτός που εγκαθίδρυσε το καθεστώς του καπιταλιστικού κομμουνισμού, το οποίο ακολουθεί μέχρι και σήμερα η μεγάλη αυτή χώρα. Επίσης, ήταν αυτός που διέταξε τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αμέν το 1989. Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ σε κάποια από τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του Κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας είχε πει την ατάκα «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάπως έτσι νιώθουν τα τελευταία 24ωρα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου μέσα στον ορυμαγδό των δημοσκοπήσεων, όπου δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται καθηλωμένο στο 23% (από συνήθεια οι ερωτηθέντες λένε ότι θα το ψηφίσουν), αλλά έχοντας μηδενική απήχηση στην κοινωνία σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που καταθέτουν, τους ήλθε ως μάννα εξ ουρανού το θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων. Και είναι λογικό να πανηγυρίζουν, θεωρώντας σημαντική νίκη του κόμματος ότι το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης –μέσω voucher– των επιστημόνων καταργήθηκε με εντολή του πρωθυπουργού και τα χρήματα θα δοθούν απ’ ευθείας στους δικαιούχους.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τις αστοχίες του προγράμματος, τις δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησε θόρυβο, ζήτησε την παραίτηση Βρούτση και όταν κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ήλθε η ακύρωση του προγράμματος από τον πρωθυπουργό. Βέβαια, στην Κουμουνδούρου είναι σχεδόν έτοιμοι να ανοίξουν σαμπάνιες και υποστηρίζουν πως θα βγουν νικητές και στην επόμενη μάχη, δηλαδή στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και το πώς το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε το «μαξιλάρι» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lock down, που άφησε ως προίκα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ταυτόχρονα, στον ΣΥΡΙΖΑ γονυπετείς ζητούν από τον Θεό (αν και άθεοι οι περισσότεροι), όπως οι θεσμοί δεν αποδεχθούν τη νέα παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου, ώστε να πιαστούν από εκεί και να κατηγορήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ανάλγητο. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η κυβερνητική σπουδή να ανοίξουν τα πρωτοδικεία από τις 27 Απριλίου συνδέεται με το γεγονός ότι από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί θα είναι πια ελεύθεροι. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεχάσει τι συνέβαινε επί ημερών τους έξω από τα συμβολαιογραφεία, όπου η αστυνομία έπαιζε ξύλο με τον Λαφαζάνη και τη ΛΑΕ, με συνέπεια να κατηγορηθεί ο πρώην συνοδοιπόρος του ότι θέλει να καταλύσει το πολίτευμα.

 Βαθιά ανάσα…

Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων άλλαξε και τη διάθεση του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, πριν σκάσει αυτό το θέμα, βρισκόταν σε κρίση πανικού, καθώς έβλεπε ότι δεν ακουγόταν από την κοινωνία ό,τι κι εάν έλεγε. Βέβαια, αυτή η ανάσα που πήρε ο κ. Τσίπρας δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα όπως αυτός σκεφτόταν στην προ πανδημίας εποχή.

Ήδη λόγω της κρίσης η Προοδευτική Συμμαχία σχεδόν έχει αποκοπεί από το υπόλοιπο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που έχει αναγκάσει αρκετούς από τους μετέχοντες στην Προοδευτική Συμμαχία, είτε να έχουν κάνει τα σχετικά παράπονα, είτε να έχουν διαμηνύσει να μην τους υπολογίζουν. Και ως φαίνεται, η εσωκομματική αντιπολίτευση κέρδισε την πρώτη μάχη, ώστε η ατάκα του Τσίπρα από τον περασμένο Νοέμβριο στη συνεδρίαση του κοινού οργάνου ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής Συμμαχίας «ξεκινάμε για την αριστερά της εποχής μας» να παραμείνει ως ένα σύνθημα στο συρτάρι. Και η περιβόητη ανασυγκρότηση να μείνει στις καλένδες.

Έτσι, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ εμμένει να ανέβουν κατακόρυφα οι αντιπολιτευτικοί τόνοι, να θυμηθούν τη διετία 2012-2014, να ξεκινήσουν τις καταγγελίες κατηγορώντας ως κλέφτες όλους τους πολιτικούς τους αντιπάλους και να υιοθετηθεί και από τον κ. Τσίπρα το «θα λογαριαστούμε όταν επιστρέψουμε». Και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις (όχι μόνο τις ελληνικές) ο κ. Τσίπρας –όπως ισχυρίζονται κάποιοι εκ των συνομιλητών του– είναι έτοιμος να πει το «ναι» στη γνωστή αντιπολιτευτική τακτική της περιόδου που βρίσκονταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Παγκοσμίως η πανδημία έχει ξυπνήσει συντηρητικά αντανακλαστικά και οι πολίτες νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά από λελογισμένες κινήσεις και όχι από υποτίθεται ριζοσπαστικές πολιτικές. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι λεγόμενοι «σκληροί αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπουν τον κ. Τσίπρα να επιχειρήσουν να εμβολίσουν το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προκειμένου να αποκτήσουν… αγωνιστική διάθεση.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέλγεται προς ώρας από αυτή την προοπτική, από τη στιγμή που υπάρχουν πολλά κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που δεν έχουν ενιαία έκφραση, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «κλέψει» ψηφοφόρους. Βέβαια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποτέ δεν έχει βγάλει από το μυαλό του τον χώρο του κέντρου, αλλά η μόνη λύση για να τον ακούσουν είναι να ακολουθήσει τις συμβουλές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οι «53+» και οι παλαιοί κομματικοί έχουν ασκήσει κριτική σε επιλογές του κ. Τσίπρα σε σχέση με την προοδευτική συμμαχία το τελευταίο διάστημα, όμως έχουν σιωπήσει. Ωστόσο, σε αυτή την ιδιαίτερη φάση, περιμένουν το σήμα και την πολιτική συγκυρία για να βρεθούν στο προσκήνιο και να κερδίσουν πόντους για το κόμμα, πιέζοντας σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, η δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος.

Σε αυτό το μπλοκ θα στοιχιστεί o ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στο κόμμα και κινηματικά στοιχεία από την προηγούμενη περίοδο αντιπολίτευσης. Η φόρα του 2015 γνωρίζουν καλά πως δεν μπορεί να υπάρξει, αφού πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το ζήτημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πώς θα αποφύγει φυγόκεντρες τάσεις, αφού η ειδική συνθήκη του κορωνοϊού τού έχει αφαιρέσει πολλά όπλα και τον εμφανίζει απονευρωμένο αντιπολιτευτικά.

Αναζητώντας ρόλο, ο Αλέξης Τσίπρας παλινδρομεί μεταξύ μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης για το καλό της χώρας και του πεζοδρομίου. Αναθέτοντας ρόλους και ποντάροντας σε μια νέα κρίση ανάλογη με αυτήν που τον έφερε στην εξουσία…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα